ΟΗΕ: Στο 80% το ποσοστό της ανεργίας στη Γάζα

ΟΗΕ: Στο 80% το ποσοστό της ανεργίας στη Γάζα

«Σε αυτό το ποσοστό δεν περιλαμβάνονται οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι έχουν παραιτηθεί από την ανεύρεση εργασίας. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη», ανέφερε η Ρούμπα Τζαραντάτ, περιφερειακή διευθύντρια της ILO, υπεύθυνη για τις αραβικές χώρες

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανεργία στη Λωρίδα της Γάζας έφθασε σχεδόν στο 80% από τον περασμένο Οκτώβριο που ξέσπασε ο πόλεμος με το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό της ανεργίας στα παλαιστινιακά εδάφη, κατά μέσο όρο, σε μεγαλύτερο του 50%.

Η ανεργία στη Λωρίδα της Γάζας έφθασε στο 79,1%, ενώ στη Δυτική Οχθη σχεδόν στο 32%, πρόσθεσε η ILO κατά την τέταρτη εκτίμησή της σχετικά με τον αντίκτυπο του πολέμου στον τομέα της απασχόλησης.

Τα στοιχεία παρουσιάζουν συνδυαστικό ποσοστό ανεργίας της τάξης του 50,8%.

«Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι έχουν παραιτηθεί από την ανεύρεση εργασίας. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη», ανέφερε η Ρούμπα Τζαραντάτ, περιφερειακή διευθύντρια της ILO, υπεύθυνη για τις αραβικές χώρες.

«Με αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο ανεργίας οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να εξασφαλίσουν φαγητό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Αυτό έχει επιπτώσεις και στην υγεία τους… Ακόμα και αν έχουν χρήματα, δεν υπάρχουν νοσοκομεία που να μπορούν να αντιμετωπίσουν την καταστροφική κατάσταση εκεί», ανέφερε η ίδια.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά σχεδόν 33%

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, το πραγματικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 33% στα παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη του πολέμου, με εκτιμώμενη συρρίκνωση 83,5% στη Λωρίδα της Γάζας και 22,7% στη Δυτική Οχθη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ILO.

«Στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ειδικά στη Δυτική Οχθη, η μείωση των εισοδημάτων έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες στην ακραία φτώχεια», καταλήγει η Τζαραντάτ.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT