Ρουμανία – Ευρωεκλογές: Η ακροδεξιά κάνει καμπάνια με… Δράκουλα, Τραμπ και TikTok
ρουμανία-ευρωεκλογές-η-ακροδεξιά-κ-563066218

Ρουμανία – Ευρωεκλογές: Η ακροδεξιά κάνει καμπάνια με… Δράκουλα, Τραμπ και TikTok

Η Συμμαχία για την Ενωση των Ρουμάνων (AUR) του 37χρονου Τζόρτζε Σιμιόν ετοιμάζεται να πάρει για πρώτη φορά μέρος σε ευρωεκλογές... εξασφαλίζοντας γύρω στο 20%

Γιώργος Σκαφιδάς
Ακούστε το άρθρο

Ενας άνδρας με σπαθί, ευμέγεθες μουστάκι και ενδυμασία του 15ου αιώνα παίρνει θέση στη σκηνή, εν μέσω επευφημιών.

Οχι, δεν πρόκειται για θεατρική παράσταση αλλά για… προεκλογική συγκέντρωση της ακροδεξιάς παράταξης AUR στο Βουκουρέστι, η οποία αποφάσισε να ανεβάσει στη σκηνή, ως προεκλογικό «θέλγητρο», τον… Βλαντ Τσέπες τον Παλουκωτή.

Γιατί; «Και γιατί όχι;», θα αντέτεινε κανείς… Αυτόν (τον «Δράκουλα») έχουν στη Ρουμανία (ως ιστορικό σημείο αναφοράς το οποίο έχει μάλιστα κάνει την Τρανσυλβανία και τα Καρπάθια διάσημα διεθνώς μέσω της ποπ κουλτούρας, κυρίως χάρη στον Μπραμ Στόκερ)… Αυτόν «εμπορεύονται».    

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο λοιπόν, η ρουμανική ακροδεξιά παράταξη AUR διεκδικεί την ψήφο των Ρουμάνων στις ευρωεκλογές που διεξάγονται αυτήν την εβδομάδα, παρουσιάζοντας ως «πρότυπά» της… από τη μία πλευρά τον Κόμη Δράκουλα (ο «μύθος» του οποίου βασίστηκε στον ιστορικά υπαρκτό πρίγκιπα της Βλαχίας, Βλαντ Τσέπες), και από την άλλη τον Τραμπ.

Ρουμανία – Ευρωεκλογές: Η ακροδεξιά κάνει καμπάνια με… Δράκουλα, Τραμπ και TikTok-1
(AP Photo/Vadim Ghirda)

Η παράταξη AUR έχει φροντίσει, μάλιστα, να «ντύσει» την προεκλογική της εκστρατεία όχι μόνο με ηθοποιούς που υποδύονται τον Βλαντ τον Τρίτο, τον γιο του Βλαντ του Δράκου, αλλά και με μεγάλα πόστερ του Αμερικανού πρώην προέδρου και νυν προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ πάνω στα οποία αναγράφεται η φράση «Ρεπουμπλικανοί για την ελευθερία».

Η παράταξη AUR μετράει, ωστόσο, λιγότερα από πέντε έτη ύπαρξης. Αναδύθηκε μέσα από τη συνωμοσιολογική δεξαμενή των αντιεμβολιαστικών «κινημάτων» της πανδημικής περιόδου και, παρά τη σύντομη πορεία της, πλέον έχει φτάσει στο σημείο να διεκδικεί τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές που διεξάγονται αυτήν την εβδομάδα στη Ρουμανία.

Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε η Συμμαχία για την Ενωση των Ρουμάνων (Alianța pentru Unirea Românilor-AUR) πρόκειται να εξασφαλίσει περί το 20% στις κάλπες για την ευρωβουλή στις 9 Ιουνίου. Πρόκειται για εντυπωσιακό ποσοστό καθώς μιλάμε για μια παράταξη που έχει πάρει μέρος μόνο μία φορά σε εθνικές εκλογές στη Ρουμανία, στις βουλευτικές του 2020 εν προκειμένω, χωρίς τότε να ξεπεράσει το 9% (ένα ποσοστό το οποίο είχε προέλθει σε σημαντικό βαθμό από τις ψήφους των Ρουμάνων της διασποράς).

Εάν όντως λάβει γύρω στο 20%, το AUR θα μπορούσε να εξασφαλίσει πέντε με επτά έδρες στην επόμενη ευρωβουλή και, όπως έχει κάνει γνωστό η ηγεσία του, πρόκειται να ενταχθεί στην ευρωομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) παίρνοντας έτσι θέση δίπλα σε κόμματα όπως είναι εκείνο της Τζόρτζια Μελόνι.

Παράλληλα ωστόσο, στις 9 Ιουνίου διεξάγονται στη Ρουμανία και τοπικές εκλογές, με τις σχετικές δημοσκοπήσεις να δίνουν στο AUR γύρω στο 14%, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό του κατά περίπου 13 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές του 2020 οπότε εκείνο δεν είχε πιάσει ούτε καν 1%. 

Οπως ο Βλαντ ο Παλουκωτής είχε συγκρουστεί με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον σουλτάνο πριν από αιώνες, έτσι και ο 37χρονος Τζόρτζε Σιμιόν υπόσχεται τώρα, ως ηγέτης της παράταξης AUR, να συγκρουστεί υπέρ της ρουμανικής μητέρας-πατρίδας με εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς, προωθώντας το τετράπτυχο: ορθόδοξη πίστη, πατρίδα, οικογένεια και ελευθερία

Ρουμανία – Ευρωεκλογές: Η ακροδεξιά κάνει καμπάνια με… Δράκουλα, Τραμπ και TikTok-2

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Σιμιόν διαμηνύει ότι θέλει «να κάνει τη Ρουμανία σπουδαία ξανά» («make Romania great again»), δανειζόμενος έτσι μια φράση από την προεκλογική φαρέτρα του «make America great again» τραμπισμού ο οποίος συνδιαλέγεται εδώ και χρόνια με την ευρωπαϊκή λαϊκιστική δεξιά δίνοντας αλλά και παίρνοντας. Ειρήσθω εν παρόδω, ως υπενθύμιση, ότι η αμερικανική υπερσυντηρητική δεξιά αντλούσε επί σειρά ετών έμπνευση από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν και το Fidesz.

Ρουμανία – Ευρωεκλογές: Η ακροδεξιά κάνει καμπάνια με… Δράκουλα, Τραμπ και TikTok-3
Ο Τζόρτζε Σιμιόν (AP Photo/Vadim Ghirda)

Στο ίδιο «make Romania great again» πλαίσιο ωστόσο, ο ηγέτης της παράταξης AUR διαμηνύει με στόμφο και κάτι άλλο: ότι θέλει να ενώσει τη Ρουμανία με τη γειτονική Μολδαβία, πράγμα που τον έχει όμως κάνει persona non grata στη γειτονική Μολδαβία.

Πίσω στη Ρουμανία πάντως, η δημοτικότητα του Σιμιόν και της παράταξής του ανεβαίνει… ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων που αναμένονται επίσης φέτος: οι προεδρικές τον Σεπτέμβριο (με υποψήφιο για την προεδρία τον ίδιο τον Σιμιόν) και οι βουλευτικές τον Δεκέμβριο.

«Εάν διεξάγονταν εκλογές στη Ρουμανία αυτήν τη στιγμή, η δεξιά Συμμαχία για την Ενωση των Ρουμάνων, AUR, θα ερχόταν πρώτη στις ηλικίες μεταξύ 18 και 35 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαρτίου από το Ρουμανικό Ινστιτούτο IRES», έγραφε πριν από περίπου δύο μήνες ο Μανταλίν Νεκσούτου σε ανάλυσή του για τον ιστοχώρο BalkanInsight, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που έχει διαδραματίσει το TikTok ως εργαλείο προώθησης στα χέρια της ρουμανικής ακροδεξιάς. 

Στη Ρουμανία ωστόσο ειδικότερα, τα ακροδεξιά κόμματα ήταν κάτι περιθωριακό τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το Greater Romania Party-PRM είχε, επί παραδείγματι, γνωρίσει «δόξες» την περίοδο 2000-2004 (εξασφαλίζοντας ποσοστά κοντά στο 20% και στο 13% αντίστοιχα στις βουλευτικές) αλλά από το 2004 και έπειτα σχεδόν εξαφανίστηκε εκλογικά, υποχωρώντας στο 1% ή ακόμη και κάτω από το 1%.

Ως φαίνεται ωστόσο, όσα θεωρούνταν μέχρι πρότινος δεδομένα πλέον αλλάζουν μέσα σε ένα τοπίο από νέες προκλήσεις (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ευρωπαϊκή πράσινη ατζέντα) γεννώντας ερωτήματα αναφορικά με όσα πρόκειται να ακολουθήσουν εκλογικά στην Ευρώπη έπειτα από αυτές τις ευρωεκλογές… 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT