Ο Γκουτέρες καταγγέλλει Ισραήλ και Χαμάς για παραβάσεις σε βάρος παιδιών

Ο Γκουτέρες καταγγέλλει Ισραήλ και Χαμάς για παραβάσεις σε βάρος παιδιών

Ο γ.γ. του ΟΗΕ πρόσθεσε τον ισραηλινό στρατό και τις παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ σε κατάλογο θυτών που έχουν διαπράξει παραβάσεις σε βάρος παιδιών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πρόσθεσε τον ισραηλινό στρατό σε διεθνή κατάλογο θυτών που έχουν διαπράξει παραβιάσεις σε βάρος παιδιών, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη. Στην ίδια «λίστα της ντροπής» προστέθηκαν επίσης η Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ.

Ο διεθνής αυτός κατάλογος περιλαμβάνεται σε έκθεση για τα δικαιώματα των παιδιών κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων, που αναμένεται να κατατεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις 14 Ιουνίου. Διπλωματική πηγή, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε πως ο κατάλογος θα δημοσιοποιηθεί στις 18 Ιουνίου. Αφορά δε σε περίπου 20 εμπόλεμες ζώνες σε όλον τον κόσμο.

Σημειώνεται πως, κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο γ.γ. του ΟΗΕ δημοσιοποιεί κάθε χρόνο μια έκθεση για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως ακρωτηριασμούς παιδιών, στρατολόγηση ανηλίκων, απαγωγές ή σεξουαλική κακοποίηση.

Ο κατάλογος που επισυνάπτεται στην έκθεση, την οποία συντάσσει η ειδική αντιπρόσωπος του Γκουτέρες για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, Βιρτζίνια Γκάμπα, χωρίζεται σε δύο μέρη. Από τη μία βρίσκονται όσοι έχουν θεσπίσει μέτρα για την προστασία των παιδιών και από την άλλοι όσοι το έχουν παραλείψει.

Πέρσι, στη «λίστα της ντροπής» είχαν συμπεριληφθεί οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και οι συνεργαζόμενες με αυτές «ένοπλες ομάδες».

Αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ

Στην εξέλιξη αναφέρθηκε ο απεσταλμένος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ενημερώθηκε επίσημα για την ένταξη στον κατάλογο, κάνοντας λόγο για «επαίσχυντη» απόφαση.

«Πρόκειται για μια ανήθικη απόφαση, που βοηθά την τρομοκρατία και επιβραβεύει τη Χαμάς. Ο μοναδικός που εντάσσεται σήμερα σε μια μαύρη λίστα είναι ο γενικός γραμματέας. Ντροπή του!», δήλωσε ο Γκιλάντ Ερντάν.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι ο ΟΗΕ «πρόσθεσε τον εαυτό του στη μαύρη λίστα της ιστορίας, όταν προσχώρησε σε εκείνους που υποστηρίζουν τους δολοφόνους της Χαμάς».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ισραελ Κατς, δήλωσε πως η απόφαση «θα επηρεάσει τις σχέσεις του Ισραήλ με τον ΟΗΕ».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT