Δίκη Χάντερ Μπάιντεν: «Επαθα πανικό» και πέταξα το όπλο, κατέθεσε η Χέιλι

Δίκη Χάντερ Μπάιντεν: «Επαθα πανικό» και πέταξα το όπλο, κατέθεσε η Χέιλι

Μετά τη βασική μάρτυρα κατηγορίας, η οποία υπήρξε ερωτική σύντροφος του Χάντερ Μπάιντεν, η δίκη του μπαίνει στην τελική ευθεία

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τους τελευταίους μάρτυρες κατηγορίας εξέτασε η Εισαγγελία την Πέμπτη στη δίκη του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του Αμερικανού προέδρου, αντιμέτωπου με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, που πηγάζουν από την αγορά όπλου ενόσω ήταν χρήστης ναρκωτικών.

Η υπεράσπιση αναμενόταν να αναλάβει τη σκυτάλη και να καλέσει τρεις μάρτυρες, με τη δίκη να εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Εάν βρεθεί ένοχος, ο Χάντερ Μπάιντεν κινδυνεύει να καταδικαστεί ακόμη και σε δέκα χρόνια κάθειρξη, παρότι αυτό είναι απίθανο λόγω του λευκού ποινικού του μητρώου. Ο επικεφαλής της υπερασπιστικής ομάδας, Εϊμπ Λόουελ, έλεγε την Πέμπτη ότι δεν είχε αποφασίσει εάν θα καλούσε τον κατηγορούμενο να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο Χάντερ έχει παραδεχθεί ότι έκανε συστηματική χρήση κοκαΐνης σε μορφή κρακ, τους μήνες πριν και μετά την αγορά του επίμαχου όπλου των 38 χιλιοστών από οπλοπωλείο του Ουίλμινγκτον στην πολιτεία Ντέλαγουερ στις 12 Οκτωβρίου 2018. Οι συνήγοροι του προεδρικού γιου υποστηρίζουν, όμως, ότι ο κατηγορούμενος είχε μόλις επιστρέψει από νοσηλεία του σε κέντρο αποτοξίνωσης και ότι δεν έκανε χρήση κρακ την ημέρα αγοράς του όπλου. Εάν οι ένορκοι πεισθούν ότι αυτό αληθεύει, οι ισχυρισμοί της Εισαγγελίας ότι ο Χάντερ αγόρασε το όπλο ενώ ήταν χρήστης και υπέγραψε έτσι ψευδή δήλωση σε ομοσπονδιακό έγγραφο, θα καταρρεύσουν.

Την Πέμπτη ολοκληρώθηκε η κατάθεση της βασικής μάρτυρα κατηγορίας Χέιλι Μπάιντεν, πρώην ερωτικής συντρόφου του Χάντερ και χήρας του αδελφού του, Μπο, ο οποίος πέθανε από καρκίνο το 2015. Η Χέιλι –και αυτή χρήστης κρακ την εποχή εκείνη– εντόπισε το όπλο του Χάντερ δέκα ημέρες μετά την αγορά του και τρομοκρατημένη το πέταξε σε κάδο απορριμμάτων γκουρμέ παντοπωλείου, όπου βρέθηκε λίγο αργότερα από ρακοσυλλέκτη.

Η κατάθεση της Χέιλι υπήρξε καθοριστική για την Εισαγγελία. Η χήρα του Μπο αντάλλαξε τις ημέρες εκείνες πλήθος μηνυμάτων sms με τον Χάντερ, τα οποία πιστοποιούν ότι ο κατηγορούμενος έκανε χρήση κρακ τις ημέρες εκείνες. Σε πολλά από τα μηνύματα αυτά ο Χάντερ εξοργίζεται με τη Χέιλι κάθε φορά που εκείνη του ζητάει να επιστρέψει σε κέντρο αποτοξίνωσης. Η Χέιλι κατέθεσε στο δικαστήριο ότι υπήρξαν στιγμές που φοβήθηκε για τη ζωή του Χάντερ, αλλά και για τη δική της. «Φοβάμαι ότι θα πεθάνεις και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα», γράφει η θορυβημένη Χέιλι όταν ανακαλύπτει το όπλο στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου.

Δύο ημέρες μετά την αγορά του όπλου, ο Χάντερ γράφει στη Χέιλι, που τον έψαχνε ανεπιτυχώς για πολλές ώρες: «Κοιμόμουν σε αυτοκίνητο και κάπνιζα κρακ στη γωνία της 4ης οδού και της Ρόντνεϊ». Το επόμενο Σαββατοκύριακο ο Χάντερ εμφανίστηκε στο σπίτι της Χέιλι εξουθενωμένος ύστερα από μαραθώνιο χρήσης. Αφού κοιμήθηκε, η Χέιλι έψαξε τις τσέπες του για ενδείξεις χρήσης κρακ, κάτι που η ίδια και τα παιδιά της έκαναν συχνά προκειμένου να προλάβουν υποτροπή του Χάντερ.

Η Χέιλι κατέθεσε ότι βρήκε «υπολείμματα κοκαΐνης κρακ», εργαλεία χρήσης και το όπλο που ο Χάντερ είχε αγοράσει δέκα ημέρες νωρίτερα στο Ουίλμινγκτον. «Επαθα πανικό. Δεν ήθελα να κάνει κακό στον εαυτό του και δεν ήθελα να το βρουν τα παιδιά μου και να πάθουν κακό», είπε η Χέιλι, η οποία περιέγραψε πως πέταξε το όπλο στον κάδο του παντοπωλείου λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι της. Οταν ο Χάντερ έμαθε ότι το όπλο είχε πεταχτεί, διέταξε τη Χέιλι να το ανασύρει από τον κάδο, αλλά όταν αυτή πήγε να το βρει, το όπλο είχε εξαφανιστεί.

Πολλά μέλη της οικογένειας Μπάιντεν βρέθηκαν την Πέμπτη στο δικαστήριο, όπως η Βάλερι Μπάιντεν, αδελφή του προέδρου και θεία του Χάντερ και η σύζυγος του Χάντερ, Μελίσα Κόεν, που φορούσε λευκό φόρεμα και φουλάρι. Η Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, εγκατέλειψε πρόωρα τη Γαλλία και τις τελετές για την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, προκειμένου να βρεθεί την Πέμπτη και χθες στο πλευρό του Χάντερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT