Επιμένει το Ισραήλ στη Γάζα

Συνεχίζονται οι επιθέσεις, ενώ ο Νετανιάχου προσκλήθηκε στο Κογκρέσο

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Τις επιχειρήσεις του στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας συνέχισε χθες ο ισραηλινός στρατός, μία ημέρα μετά τον θάνατο δεκάδων αμάχων, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, σε σχολικό συγκρότημα του ΟΗΕ που φιλοξενούσε πρόσφυγες. Το κτιριακό συγκρότημα βομβαρδίστηκε από την ισραηλινή αεροπορία με βόμβες αμερικανικής κατασκευής.

Την Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός αιτιολόγησε τον βομβαρδισμό στο σχολείο της Νουσεϊράτ, λέγοντας ότι στόχευε πυρήνα 20-30 μαχητών της Χαμάς, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τρεις σχολικές αίθουσες ως ορμητήριο. Περισσότεροι από 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 18 από αυτούς παιδιά και εννέα γυναίκες, προκαλώντας για μία ακόμη φορά διεθνή κατακραυγή κατά του Ισραήλ και των μεθόδων του. Ο ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε χθες τα ονόματα εννέα μαχητών της Ισλαμικής Τζιχάντ που φέρονται να σκοτώθηκαν στο σχολείο του ΟΗΕ, για να υπογραμμίσει ότι «δεν έχει γνώση για απώλειες μεταξύ αμάχων».

Χθες, ισραηλινές δυνάμεις τεθωρακισμένων υποστηριζόμενες από μονάδες πεζικού συνέχιζαν να επιχειρούν στην κεντρική Γάζα, έχοντας εξοντώσει σημαντικό αριθμό μαχητών και αφού ανατίναξαν φρεάτια σηράγγων που είχαν κατασκευάσει παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις. «Βλέπουμε ότι η Χαμάς συνεχίζει να υπάρχει και να διαθέτει ικανότητες τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος», είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Πίτερ Λέρνερ, περιγράφοντας τις παρούσες απειλές ως μικρούς πυρήνες της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ, εξοπλισμένους με φορητούς εκτοξευτές ρουκετών, αυτόματα όπλα και εκρηκτικά για την κατασκευή παγίδων.

Τον Ιούλιο η ομιλία

Στην ολομέλεια του Κογκρέσου των ΗΠΑ θα μιλήσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικανούς επικεφαλής των δύο οργάνων της νομοθετικής εξουσίας, στις 24 Ιουλίου. Σε ανακοίνωσή τους το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον από τη Λουιζιάνα και ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ από το Κεντάκι ανέφεραν ότι η ομιλία Νετανιάχου θα δώσει την ευκαιρία στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να «μοιραστεί το όραμα της ισραηλινής κυβέρνησης για την προάσπιση της δημοκρατίας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την επίτευξη μόνιμης και δίκαιης ειρήνης στην περιοχή».

Παρότι συμμετείχε στην πρόσκληση προς τον Νετανιάχου, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας της Γερουσίας, γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Τσακ Σούμερ τόνισε ότι συνεχίζει να τρέφει «σαφείς και βαθιές διαφωνίες με τον πρωθυπουργό, τις οποίες έχω μοιραστεί τόσο κατ’ ιδίαν μαζί του όσο και δημόσια, όπως και θα συνεχίσω να κάνω». Ο Σούμερ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ είναι ακλόνητη και υπερβαίνει έναν άνθρωπο ή έναν πρωθυπουργό». Στις αρχές του χρόνου ο Σούμερ είχε καλέσει τον Νετανιάχου να παραιτηθεί και να προκηρύξει νέες εκλογές.

Ο ισραηλινός στρατός αιτιολόγησε τον βομβαρδισμό στο σχολείο της Νουσεϊράτ, λέγοντας ότι στόχευε πυρήνα μαχητών της Χαμάς, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο.

Ορισμένα προοδευτικά μέλη του Κογκρέσου, όπως ο γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να μποϊκοτάρουν την ομιλία Νετανιάχου, τον οποίο ο Σάντερς έχει αποκαλέσει «εγκληματία πολέμου».

Σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Στο μεταξύ, όξυνση σημειώνεται στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, με σειρά βομβαρδισμών με drones της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινών στόχων στα βόρεια της χώρας. Τα πλήγματα, παρότι δεν προκάλεσαν νεκρούς, έδωσαν την ευκαιρία σε Ισραηλινούς αξιωματούχους και στον πρωθυπουργό Νετανιάχου να οξύνουν τη ρητορική τους, προειδοποιώντας για επικείμενη «ημέρα της κρίσης».

Κάθε φορά, όμως, που οι αψιμαχίες κλιμακώνονται, οι δύο αντίπαλοι, Χεζμπολάχ και Ισραήλ, μοιάζουν να ρυθμίζουν προσεκτικά τα αντίποινά τους προκειμένου να αποφευχθεί ανάφλεξη στην περιοχή, σύμφωνα με ανάλυση των Times της Νέας Υόρκης. Παρότι οι ανησυχίες παραμένουν για μεγάλης κλίμακας πόλεμο, οι δύο πλευρές μοιάζουν να επιλέγουν την αυτοσυγκράτηση.

Η Χεζμπολάχ έχει ενισχυθεί σημαντικά χάρη στον πόλεμο στη Γάζα, λαμβάνοντας αυξημένη βοήθεια από το Ιράν. Την ίδια στιγμή, η οργάνωση εξασφάλισε πολύτιμη μάχιμη εμπειρία στέλνοντας 2.500 άνδρες που πολέμησαν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία. Η Χεζμπολάχ παραμένει, όμως, κυρίως πολιτικό κίνημα και είναι έτσι απρόθυμη να παρασύρει τον Λίβανο σε πόλεμο.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, δεν μπορεί να ανοίξει δεύτερο μέτωπο στα βόρεια της χώρας χωρίς να εξασθενίσει τις δυνάμεις του γύρω και μέσα στη Γάζα. Το Τελ Αβίβ πρέπει επίσης να υποταχθεί στην απαίτηση της Ουάσιγκτον να αποφευχθεί περαιτέρω περιφερειακή αστάθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT