Οι ισραηλινές δυνάμεις διέσωσαν τέσσερις ομήρους

Οι ισραηλινές δυνάμεις διέσωσαν τέσσερις ομήρους

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, οι όμηροι κρατούνταν σε δύο σπίτια στη Νουσεϊράτ, ενώ η επιχείρηση, η οποία «σχεδιαζόταν επί εβδομάδες», πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες ανταλλαγής πυρών με τη Χαμάς

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισραηλινές δυνάμεις διέσωσαν ζωντανούς τέσσερις ομήρους, από την κεντρική Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

Οι τέσσερις όμηροι, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι είχαν απαχθεί από το μουσικό φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου, διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο για ιατρικούς ελέγχους, ωστόσο είναι καλά στην υγεία τους, δήλωσε ο στρατός.

Πρόκειται για τους Νόα Αργκαμάνι, 25 ετών, Αλμόγκ Μέιρ Τζαν, 21 ετών, Αντρέι Κοζλόφ, 27 ετών και Σλόμι Ζιβ, 40 ετών.

«Είχα πολύ καιρό να ακούσω εβραϊκά»

Το κανάλι Israeli News 12 μετέδωσε πλάνα με την Αργκαμάνι, την ώρα που συναντά τον πατέρα της, να χαμογελάει και να τον αγκαλιάζει.

Η πρώην όμηρος δέχθηκε επίσης τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ. «Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ. Σας ευχαριστώ για όλα, σας ευχαριστώ για αυτή τη στιγμή», δήλωσε από το δωμάτιο του νοσοκομείου, καθισμένη δίπλα στον πατέρα της.

Παράλληλα, σε βίντεο στο οποίο καταγράφεται να συνομιλεί τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Αργκαμάνι αναφέρει: «Είμαι πολύ συγκινημένη. Είχα πολύ καιρό να ακούσω εβραϊκά».

Η επιχείρηση «σχεδιαζόταν επί εβδομάδες»

Οι όμηροι διασώθηκαν στο πλαίσιο μιας «σύνθετης» επιχείρησης που διεξήχθη σε δύο ξεχωριστές τοποθεσίες στη Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα και στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις της Ισραηλινής Αρχής Ασφαλείας και της Αστυνομίας του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, στην επιχείρηση, η οποία σχεδιαζόταν επί εβδομάδες, συμμετείχαν εκατοντάδες στρατιώτες. Με βάση νεότερες πληροφορίες, ένας αστυνομικός που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την επιχείρηση, υπέκυψε στα τραύματά του.

Οπως είπε ο Χαγκάρι, οι όμηροι κρατούνταν σε δύο σπίτια, στη Νουσεϊράτ, ενώ η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες ανταλλαγής πυρών με τη Χαμάς.

Από την πλευρά του, αξιωματούχος της ισλαμικής οργάνωσης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων μετά από εννέα μήνες αποτελεί «ένδειξη αποτυχίας και όχι επίτευγμα».

Σε ανακοίνωσή τους, οι υγειονομικές Αρχές της Γάζας δήλωσαν ότι τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης. Δεν διευκρινίσαν πόσοι ήταν ένοπλοι, ωστόσο, ανέφεραν πως υπάρχουν γυναίκες και παιδιά μεταξύ των νεκρών.

Εικόνες από τον επαναπατρισμό των ομήρων

Οι ισραηλινές δυνάμεις διέσωσαν τέσσερις ομήρους-1
Οι ισραηλινές δυνάμεις διέσωσαν τέσσερις ομήρους-2
Οι ισραηλινές δυνάμεις διέσωσαν τέσσερις ομήρους-3
Οι ισραηλινές δυνάμεις διέσωσαν τέσσερις ομήρους-4

Φωτογραφίες: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT