Ευρωεκλογές: Στις κάλπες σήμερα 21 κράτη μέλη – Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

Ευρωεκλογές: Στις κάλπες σήμερα 21 κράτη μέλη – Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

Τουλάχιστον 360 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου για την εκλογική αυτή διαδικασία, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά από εκείνη της Ινδίας

6' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ανοιξαν σήμερα οι κάλπες σε εικοσιένα κράτη μέλη για την ανάδειξη των 720 ευρωβουλευτών. Οι εκλογές, που ξεκίνησαν την Πέμπτη στην Ολλανδία ολοκληρώνονται σήμερα τα μεσάνυχτα στην Ιταλία, όπου άνοιξαν από χθες οι κάλπες. Τουλάχιστον 360 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου για την εκλογική αυτή διαδικασία, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά από εκείνη της Ινδίας.

Στην Αυστρία, που εκλέγει 20 ευρωβουλευτές τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7 το πρωί και η εκλογική διαδικασία ολοκληρώνεται στις 5 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν πολίτες που έχουν συμπληρώσει τα 16 έτη. Στην μικρή χώρα της κεντρικής Ευρώπης αναμένεται «πρωτιά» της ακροδεξιάς του κόμματος Ελευθερίας, FPO που θα ανοίξει τον δρόμο για πιθανή επικράτησή του και στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Οι κάλπες στο Βέλγιο άνοιξαν σήμερα στις 8 το πρωί και για τις βουλευτικές εκλογές και κλείνουν στις 2 το μεσημέρι, ενώ όσοι έχουν επιλέξει να ψηφίσουν ηλεκτρονικά έχουν το δικαίωμα έως τις 4 το απόγευμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το Βέλγιο εκπροσωπείται στο ευρωκοινοβούλιο από 22 ευρωβουλευτές με την ψήφο να είναι υποχρεωτική και με δικαίωμα συμμετοχής στους 16χρονους. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δύο φλαμανδικά εθνικιστικά κόμματα αναμένεται να κερδίσουν κυρίως στο βόρειο, ολλανδόφωνο τμήμα της χώρας, τη Φλαμανδία. Το ακροδεξιό Vlaams Belang συγκεντρώνει έως 27%, το μεγαλύτερο ποσοστό στη χώρα. Αρκετοί αναμένουν δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Διπλές κάλπες και για την Βουλγαρία όπου άνοιξαν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 8 το βράδυ. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη 17 ευρωβουλευτών είναι υποχρεωτική για όσους πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου. Ζητούμενο και στη Βουλγαρία η συμμετοχή για την ανάδειξη βιώσιμης και σταθερής κυβέρνησης.

Τα βλέμματα όλων στη Γαλλία είναι στραμμένα στην «πρωτιά» της ακροδεξιάς υπό τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν βγαίνει πρώτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ενώ ενίσχυση αναμένεται και για το σοσιαλιστικό κόμμα υπό τον Ραφαέλ Γκλυκσμάν, που ενδεχομένως «στερήσει» τη δεύτερη θέση για τους φιλελεύθερους του Εμανουέλ Μακρόν. Στη Γαλλία που εκλέγει 81 ευρωβουλευτές, οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Πρόκειται για τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό ευρωβουλευτών καθώς εκλέγει 96. Στη Γερμανία όπου η προεκλογική περίοδος στιγματίστηκε από πρωτοφανή βία εναντίον ευρωβουλευτών και την δολοφονία αστυνομικού, τις πλημμύρες στα νότια της χώρας κρίσιμο στοιχείο θα είναι η επιβεβαίωση ή όχι της δεύτερης θέσης για την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, AfD που αποκλείστηκε πρόσφατα από την ευρωομάδα της ID, λόγω φιλο-ναζιστικών δηλώσεων του επικεφαλής υποψηφίου της. Κρίσιμο στοιχείο θα είναι τα ποσοστά που θα λάβουν τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι και πράσινοι με δεδομένη την «πρωτιά» για τους χριστιανοδημοκράτες, βάσει των δημοσκοπήσεων.

Στη «σκιά» της επίθεσης εναντίον της πρωθυπουργού Μέτε Φρέντρικσεν διεξάγονται σήμερα οι ευρωεκλογές στη Δανία με τις κάλπες για την ανάδειξη 15 ευρωβουλευτών να ανοίγουν στις 9 το πρωί και να κλείνουν στις 8 το βράδυ. Η σημερινή ψήφος ισοδυναμεί με δημοψήφισμα για το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Φρέντρικσεν – που φθάνει το 20% – και του κυβερνητικού της εταίρου, Venstre, που συγκεντρώνει 8%.

Από τη Δευτέρα ψηφίζουν ηλεκτρονικά – όσοι έχουν επιλέξει αυτή τη διαδικασία- στην Εσθονία. Η μικρή χώρα της Βαλτικής εκλέγει επτά ευρωβουλευτές με τις κάλπες να είναι ανοιχτές από τις 9 το πρωί και να κλείνουν στις 8 το βράδυ. To κυβερνών φιλελεύθερο κόμμα της Κάγια Κάλλας αναμένεται να βγει δεύτερο με 19% έναντι του κεντροδεξιού Isamaa που βγαίνει πρώτο με 24%.

Πρόκειται για το τέταρτο μεγαλύτερο κράτος μέλος με 61 ευρωβουλευτές. Στην Ισπανία οι ψηφοφόροι πηγαίνουν στις κάλπες από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο εάν θα επιβεβαιωθεί η «πρωτιά» του Λαϊκού Κόμματος έναντι των κυβερνώντων Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ. Μεγάλη διαφορά ενδεχομένως να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ενώ τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και στο ποσοστό που θα λάβει το ακροδεξιό VOX.

Στην Κροατία που εκλέγει 12 ευρωβουλευτές, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Στην βαλκανική χώρα αναμένεται εκ νέου επικράτηση του κυβερνώντος HDZ, που ανήκει στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και συγκεντρώνει 34% με δεύτερο το σοσιαλδημοκρατικό SPD με 25%.

Και στην Κύπρο στήνονται διπλές κάλπες σήμερα και για τις τοπικές εκλογές. Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 7 το απόγευμα με τη χώρα να στέλνει έξι ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Ενίσχυση της ακροδεξιάς σημειώνεται και στην Κύπρο με το ΕΛΑΜ που αναμένεται να φθάσει το 15%, ενώ το ΔΗΣΥ συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό με το ΑΚΕΛ στο 28%.

Στη Λιθουανία, οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για την ανάδειξη 11 ευρωβουλευτών από τις 8 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα. Οι Σοσιαλδημοκράτες (LSDP) αναμένεται να βγουν πρώτοι με 22% έναντι των κεντροδεξιών του TS-LKD.

Υποχρεωτική είναι η ψήφος και στο Λουξεμβούργο – από όπου κατάγεται ο επικεφαλής υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν εκ μέρους των ευρωπαίων σοσιαλιστών Νικολά Σμιτ. Οι κάλπες για την ανάδειξη 6 ευρωβουλευτών ανοίγουν στις 8 το πρωί και κλείνουν στις 2 το μεσημέρι.

Στην Ουγγαρία όπου κυριάρχησε η αντι-ευρωπαϊκή ατζέντα του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν για την ανάδειξη των 21 ευρωβουλευτών από τις 6 το πρωί και έως τις 7 το απόγευμα. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι τα αποτελέσματα που θα συγκεντρώσει το κόμμα της αντιπολίτευσης του Πέτερ Μάγια (σεβασμός και ελευθερία) και για το εάν θα καταλήξει στην πολιτική «οικογένεια» του ΕΛΚ.

Οι Πολωνοί πάνε για τρίτη φορά στην κάλπη μέσα σε λίγους μήνες, αυτή τη φορά για την ανάδειξη 53 ευρωβουλευτών. Ενδιαφέρον στις σημερινές εκλογές θα έχει η επιβεβαίωση ή όχι της «πρωτιάς» του κυβερνώντος κόμματος του Ντόναλντ Τουσκ έναντι του εθνικιστικού PiS με τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν ισόπαλα τα δύο κόμματα, όπως συνέβη και στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, λίγους μόνο μήνες μετά τις βουλευτικές του Οκτωβρίου. Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 9 το βράδυ.

Στην ακροδεξιά και στο νεοσύστατο Chega είναι στραμμένα τα βλέμματα στην Πορτογαλία που εκλέγει 21 ευρωβουλευτές. Tην «πρωτιά» πάντως διεκδικούν το κυβερνών κεντροδεξιό Δημοκρατική Συμμαχία έναντι του Σοσιαλιστικού κόμματος καθώς και τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν από 27 έως 28% λίγους μόνο μήνες μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Οι κάλπες κλείνουν στις 8 το βράδυ.

Στην Ρουμανία που εκλέγει 33 ευρωβουλευτές οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 10 το βράδυ.

«Στοίχημα» για τη κυβέρνηση της Σλοβενίας αποτελεί η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές για τον λόγο αυτό διεξάγει τριπλό δημοψήφισμα και για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία (ευθανασία), τη χρήση κάνναβης και την υποχρεωτικότητα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές. Οι Σλοβένοι εκλέγουν από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ τους 9 ευρωβουλευτές τους.  

Στη Σουηδία οι κάλπες για την ανάδειξη 21 ευρωβουλευτών άνοιξαν στις 9 το πρωί και κλείνουν στις 8 το βράδυ. To σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αναμένεται να βγει πρώτο με 34% ενώ «μάχη» για τη δεύτερη θέση δίνουν οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες και το κεντροδεξιό, μετριοπαθές κόμμα.

«Πρωτιά» για το κυβερνών κεντροδεξιό NCP του Πέτερι Όρπο αναμένεται στην Φινλανδία που εκλέγει 15 ευρωβουλευτές. Οι κάλπες άνοιξαν στις 9 το πρωί και κλείνουν στις 8 το απόγευμα.

Αποτελέσματα

Τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών θα δημοσιευθούν μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), όταν κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες στην Ιταλία.

Μέχρι εκείνη την ώρα, θα δημοσιευθούν περίπου στις 19:15 όσες εθνικές εκτιμήσεις είναι διαθέσιμες, ενώ περίπου στις 21:15 – 21:30 θα δημοσιευθεί μια πρώτη εκτίμηση της νέας σύνθεσης του Κοινοβουλίου, βασισμένη σε εθνικές εκτιμήσεις, exit polls και προεκλογικές προθέσεις ψήφου.

Μία δεύτερη εκτίμηση για την κατανομή των εδρών έδρες θα δημοσιευθεί περίπου στις 00:15 – 00:45 και θα περιλαμβάνει τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα από ορισμένα κράτη μέλη, καθώς και εκτιμήσεις για τα υπόλοιπα.

Θα ακολουθήσουν επικαιροποιημένες εκτιμήσεις, καθώς οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου θα λαμβάνουν πληροφορίες από τις εθνικές αρχές.

Η τελευταία επικαιροποιημένη εκτίμηση αναμένεται περίπου στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT