Στις κάλπες οι Ευρωπαίοι – Τα καλέσματα των ηγετών και οι πρώτες ενδείξεις για τη συμμετοχή

Στις κάλπες οι Ευρωπαίοι – Τα καλέσματα των ηγετών και οι πρώτες ενδείξεις για τη συμμετοχή

Κορυφώνεται η εκλογική διαδικασία σε 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου 450 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου

8' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η εκλογική διαδικασία σε 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου 450 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι κάλπες άνοιξαν την Πέμπτη στην Ολλανδία, ενώ σε άλλες χώρες η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε την Παρασκευή και το Σάββατο. Ωστόσο, ο κύριος όγκος προσέρχεται να ψηφίσει σήμερα Κυριακή.

Τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών θα δημοσιευθούν μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), όταν κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες στην Ιταλία.

Μέχρι εκείνη την ώρα, θα δημοσιευθούν περίπου στις 19:15 όσες εθνικές εκτιμήσεις είναι διαθέσιμες, ενώ περίπου στις 21:15 – 21:30 θα υπάρξει πρώτη εκτίμηση για τη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου, βασισμένη σε εθνικές εκτιμήσεις, exit polls και προεκλογικές προθέσεις ψήφου. 

Στις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων κυριάρχησαν θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό και η ακρίβεια, ενώ προσερχόμενοι να ψηφίσουν, Ευρωπαίοι ηγέτες απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή, καθώς, σε αρκετές περιπτώσεις, το ποσοστό της αποχής αναμένεται να παίξει ρόλο «ρυθμιστή».

Αυξημένη συμμετοχή σε Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία

Στις κάλπες οι Ευρωπαίοι – Τα καλέσματα των ηγετών και οι πρώτες ενδείξεις για τη συμμετοχή-1
 REUTERS/Hannah McKay

Στη Γαλλία, όπου είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων, λόγω της φερόμενης επικράτησης, βάσει δημοσκοπήσεων, του ακροδεξιού υποψηφίου της παράταξης της Μαρίν Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, τα πρώτα δεδομένα, τέσσερις ώρες αφότου άνοιξαν οι κάλπες, έδειχναν μικρή άνοδο της συμμετοχής. Το 19,81% των ψηφοφόρων είχε ψηφίσει πριν από το μεσημέρι, έναντι 19,26% την ίδια ώρα το 2019.

Ο επικεφαλής υποψήφιος του Εθνικού Συναγερμού Μπαρντελά ψήφισε το πρωί, όπως και ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός του Ραφαέλ Γκλουκσμάν και η υποψήφια του κόμματος Μακρόν, Βαλερί Χαγιέ.

Στη Γερμανία, καταγράφηκε αύξηση της συμμετοχής κατά τρεις μονάδες στις 2 μ.μ. σε σχέση με το 2019. Ανήλθε στο 32,3% από 29,4%. Για πρώτη φορά, οι Γερμανοί μπορούν να ψηφίσουν από την ηλικία των 16 ετών, αντιπροσωπεύοντας 1,4 εκατομμύρια δυνητικούς ψηφοφόρους. Συνολικά, στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), αυτό συμβαίνει μόνο σε τρεις ακόμα χώρες: στην Αυστρία, το Βέλγιο και τη Μάλτα.

Στις κάλπες οι Ευρωπαίοι – Τα καλέσματα των ηγετών και οι πρώτες ενδείξεις για τη συμμετοχή-2
Kay Nietfeld/Pool via REUTERS

Σήμερα διεξάγονται επίσης τοπικές εκλογές σε οκτώ από τα δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια της χώρας (Βάδη-Βυρτεμβέργη, Βρανδεμβούργο, Αμβούργο, Μεκλεμβούργο-Πομερανία, Ρηνανία-Παλατινάτο, Σάαρλαντ, Σαξονία και Σαξονία-Ανχαλτ).

Για τις ευρωεκλογές, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δείχνουν τους συντηρητικούς (CDU-CSU) να προηγούνται (περίπου 29-30%), μπροστά από το ακροδεξιό κόμμα AfD, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Ολαφ Σολτς και τους Πράσινους (στήθος με στήθος μεταξύ 13 και 15%), τη Συμμαχία Sahra Wagenknecht (7%), που ιδρύθηκε πριν από λίγους μήνες από πρώην ηγέτη του αριστερού κόμματος Die Linke, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα FDP (4%), Volt- τους συντηρητικούς Freie Wähler («Ελεύθεροι ψηφοφόροι») και Die Linke (περίπου 3% έκαστος).

Ως η πολυπληθέστερη χώρα της Ε.Ε. (84,6 εκατομμύρια κάτοικοι), η Γερμανία θα στείλει τον μεγαλύτερο αριθμό ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 96 από τους 720. 

Στην Ισπανία, μέχρι τις 14:00, το 28% των εκλογέων που είχαν δικαίωμα ψήφου στην Ισπανία είχαν ψηφίσει, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Το ποσοστό είναι κατά σχεδόν 7 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τα ποσοστά συμμετοχής 34,7% που είχαν καταγραφεί πριν από πέντε χρόνια, όταν διεξήχθησαν για τελευταία φορά οι ευρωεκλογές.

Στην Πορτογαλία, αντίθετα, η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι ήταν σημαντικά υψηλότερη από ό,τι το 2019, όταν σχεδόν το 69% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων απείχαν. Το μεσημέρι, το 15% των εγγεγραμμένων Πορτογάλων εκλογέων είχαν ήδη ψηφίσει.

Φέτος οι ψηφοφόροι της χώρας μπορούν να ψηφίσουν σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν- επιπλέον, διαδικτυακή πύλη παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τον συνωστισμό στα εκλογικά τμήματα, ώστε οι εκλογείς να μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα ποια εκλογικά τμήματα έχουν χρόνο αναμονής 15 λεπτών ή λιγότερο.

Σε μία προσπάθεια να αποφύγει επανάληψη του φαινομένου, η κυβέρνηση άλλαξε πέρυσι τον εκλογικό νόμο ώστε να επιτρέψει στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να ψηφίσουν σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν.

Πολύ υψηλή είναι η συμμετοχή στην Ουγγαρία. Μέχρι τη 1 μ.μ., το 33,14% των εκλογέων είχαν ψηφίσει. Το 2019, το 24,01% είχε ψηφίσει μέχρι την ίδια ώρα.

Στις κάλπες οι Ευρωπαίοι – Τα καλέσματα των ηγετών και οι πρώτες ενδείξεις για τη συμμετοχή-3
REUTERS/Bernadett Szabo

Οι εκλογές φέρνουν αντιμέτωπους τον λαϊκιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, με το κόμμα Tisza, του οποίου ηγείται ο πρώην κυβερνητικός παράγοντας Πέτερ Μάγια.

Πολλοί βλέπουν τις εκλογές ως de facto δημοψήφισμα τόσο για τον Ορμπαν όσο και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επιχείρησαν να τον αμφισβητήσουν τα τελευταία χρόνια.

Ο Ορμπαν, ο οποίος είναι ο πιο φιλικός προς το Κρεμλίνο ηγέτης της Ε.Ε., έχει επικεντρώσει την προεκλογική του εκστρατεία σε μία «ειρηνευτική» πλατφόρμα.

Παράλληλα, ενόψει των εκλογών, το κυβερνών κόμμα Fidesz έκανε λόγο, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, για παγκόσμια συνωμοσία, που αποσκοπεί στο να εξαναγκάσει την Ουγγαρία σε πόλεμο με τη Ρωσία, ενώ υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση ελέγχεται από τη Δύση, υπονομεύοντας τα συμφέροντα της χώρας.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ας δείξουμε τη δύναμη της δημοκρατίας μας

Στις κάλπες οι Ευρωπαίοι – Τα καλέσματα των ηγετών και οι πρώτες ενδείξεις για τη συμμετοχή-4
REUTERS/Fabian Bimmer

Προσερχόμενοι στις κάλπες, Ευρωπαίοι ηγέτες απηύθυναν καλέσματα σε συμμετοχή. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ψήφισε στη Γερμανία. «Ας δείξουμε τη δύναμη της δημοκρατίας μας», έγραψε στο Χ.

«Ας κάνουμε την Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι, ισχυρότερη από ποτέ», ανέφερε η Γερμανίδα κεντροδεξιά πολιτικός.

Η Φον ντερ Λάιεν δεν είναι η ίδια υποψήφια, ωστόσο συμμετείχε δυναμικά στην προεκλογική εκστρατεία και επισκέφθηκε διάφορες χώρες σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς διεκδικεί ακόμη μία θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής.

Εάν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κερδίσει τις εκλογές, όπως αναμένεται, τότε η Φον ντερ Λάιεν έχει πολλές πιθανότητες να εξασφαλίσει ανανέωση της πενταετούς θητείας της.

Σάντσεθ: Ας αποφασίσουμε τι μέλλον θέλουμε

Στις κάλπες οι Ευρωπαίοι – Τα καλέσματα των ηγετών και οι πρώτες ενδείξεις για τη συμμετοχή-5
REUTERS/Violeta Santos Moura

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ψήφισε και κάλεσε επίσης σε μεγάλη συμμετοχή.

«Ας αποφασίσουμε όλοι τι είδους μέλλον θέλουμε για την Ευρώπη», δήλωσε στους δημοσιογράφους το πρωί της Κυριακής.

«Αξίζει να θυμόμαστε ότι η απάντηση στην οικονομική κρίση [του 2008], η κοινωνική απάντηση στην πανδημία, οι απαντήσεις στις διάφορες κρίσεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, όλες προήλθαν από τις Βρυξέλλες», τόνισε και πρόσθεσε:

«Η ψήφος μας θα κρίνει αν το είδος του μέλλοντος στην Ευρώπη και στην Ισπανία θα είναι ένα μέλλον προόδου ή θα πηγαίνει προς τα πίσω. Θέλουμε μια Ευρώπη που συνεχίζει ενωμένη με αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται ή επιλέγουμε μια αντιδραστική Ευρώπη των περικοπών, της οπισθοδρόμησης και της αντίδρασης;».

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Σάντσεθ, ωστόσο, προσπάθησαν να μετατρέψουν τις εκλογές σε δημοψήφισμα για την κυβέρνησή του.

Τον κατηγορούν για κυνισμό, υποκρισία και αδυναμία επειδή πρόσφερε στους Καταλανούς αυτονομιστές αμφιλεγόμενο νόμο αμνηστίας προκειμένου να τον βοηθήσουν να επιστρέψει στην εξουσία μετά τις εκλογές πέρυσι, όπου δεν κατάφερε να κερδίσει αυτοδυναμία.

Την Τετάρτη ο Σάντσεθ κατηγόρησε και πάλι τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν την κυβέρνησή του και να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, καθώς δικαστής που ερευνά τις κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος της συζύγου του την κάλεσε να καταθέσει πέντε ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Μιλώντας αφού ψήφισε στις 11 το πρωί, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, κάλεσε επίσης σε «μαζική συμμετοχή» στις εκλογές.

«Προτρέπω όλους τους Ισπανούς να πάνε στις κάλπες με αισιοδοξία, φιλοδοξία και υπευθυνότητα για να ανταποκριθούν στην κατάσταση στη χώρα μας και να [αποφασίσουν] τι θέλουν να είναι η Ευρώπη και αυτή η μεγάλη χώρα… Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία στη χώρα μας. Σήμερα … ο καθένας από εμάς έχει την ευκαιρία να ανταποκριθεί στην πολιτική κατάσταση που βιώνει η Ισπανία και να [αποφασίσει] πώς θέλουμε να είναι το μέλλον της Ευρώπης».

Ο υποψήφιος του Vox, Χόρχε Μπουξάντε, κατηγόρησε επίσης τον Σάντσεθ ότι προσπαθεί να υποκινήσει «πολιτική βία εναντίον αυτού που αποκαλεί ακροδεξιά».

«Η Ισπανία χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης και η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης», είπε. «Εν ολίγοις, όσοι πιστεύουν ότι τα πράγματα στην Ευρώπη πηγαίνουν τέλεια, θα πρέπει να συνεχίσουν να ψηφίζουν τα κόμματα που πάντα ψήφιζαν. Οσοι πιστεύουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης και ότι υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος για να πάνε πολύ καλύτερα τα πράγματα στις Βρυξέλλες, έχουν μόνο μία επιλογή – η οποία είναι το Vox», τόνιζε ο ίδιος.

Πρόεδρος Πορτογαλίας: «Μην βάλετε το κεφάλι στην άμμο»

Στις κάλπες οι Ευρωπαίοι – Τα καλέσματα των ηγετών και οι πρώτες ενδείξεις για τη συμμετοχή-6
REUTERS/Pedro Nunes

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα κάλεσε και εκείνος με τη σειρά του τους ψηφοφόρους της χώρας του να ψηφίσουν την Κυριακή, χαρακτηρίζοντας τις ευρωεκλογές κρίσιμες σε μια στιγμή που «η Ευρώπη ζει την πιο κρίσιμη στιγμή των τελευταίων 30 ετών».

Στις ευρωεκλογές του 2019, ένα σοκαριστικό 69% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της Πορτογαλίας επέλεξαν την αποχή.

Οι εκλογές συνέπεσαν με ένα από τα πρώτα ηλιόλουστα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού και οι πολίτες προτίμησαν να πάνε στην παραλία αντί να σταθούν στην ουρά για να ψηφίσουν.

Ο Ρεμπέλο Ντε Σόουζα κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην «βάλουν το κεφάλι τους στην άμμο» αυτή τη φορά, τονίζοντας ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις του στην Ευρώπη και η ανάγκη να τερματιστεί η σύγκρουση καθιστούν επιτακτική την ανάγκη οι Πορτογάλοι ψηφοφόροι να δώσουν δύναμη και νομιμοποίηση στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. συμμετέχοντας στις εκλογές.

Μεταναστευτικό και κόστος ζωής

Το μεταναστευτικό αποτελεί βασική ανησυχία για τους ψηφοφόρους στην Κύπρο, όπως και για την κρίση του κόστους ζωής, η διαφθορά και η αδράνεια στο Κυπριακό.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το γενικό πολιτικό τοπίο παραμένει ρευστό. Η μάχη για την πρώτη θέση μεταξύ του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και του Προοδευτικού Κόμματος Εργαζομένων (ΑΚΕΛ) είναι εξαιρετικά αμφίρροπη, όπως και η μάχη για την τρίτη θέση μεταξύ του ακροδεξιού Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ) και του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ).

Οι εκλογές θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό δημοψήφισμα για τα κυρίαρχα κόμματα και το αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποσοστό της αποχής, όπως και πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε.

Λουξεμβούργο με το βλέμμα στην Ουκρανία

«Ας συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο που ξεκίνησε το 1957», έγραψε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ σε ανάρτησή του στο X.

Περίπου 314.000 πολίτες -μεταξύ των οποίων 30.000 μη Λουξεμβούργιοι Ευρωπαίοι- καλούνται να ψηφίσουν. 

Η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε η Μαρτίν Κεμπ, μέλος του κυβερνώντος Χριστιανοκοινωνικού Λαϊκού Κόμματος που συμμετέχει με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – ενώ η εστίαση των ψηφοφόρων στον αγροτικό βορρά επικεντρώθηκε στο πώς η Ενωση επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή.

Το Λουξεμβούργο εκλέγει μόλις έξι ευρωβουλευτές, τους λιγότερους στην Ε.Ε., μαζί με την Κύπρο και τη Μάλτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT