Ευρωεκλογές: Πρώτες εκτιμήσεις για Αυστρία, Κύπρο, Γερμανία, και Ολλανδία

Ευρωεκλογές: Πρώτες εκτιμήσεις για Αυστρία, Κύπρο, Γερμανία, και Ολλανδία

Τις πρώτες εκτιμήσεις για τέσσερα κράτη μέλη παρουσίασε πριν από λίγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάσει των exit polls

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες εκτιμήσεις για τέσσερα κράτη μέλη (περιλαμβανομένης και της Κύπρου) παρουσίασε πριν από λίγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάσει των exit polls.  

Στην Αυστρία: Πρώτο κόμμα βγαίνει το ακροδεξιό FPO με ποσοστό που φθάνει το 27%, ενώ ακολουθούν το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα OVP με 23.50% και το Σοσιαλιστικό SPÖ – με 23.00%, οι Πράσινοι ακολουθούν με 10,5%.

Ευρωομάδες: Στην Αυστρία η ακροδεξιά ευρωομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) κερδίζει έως 6 έδρες, το κεντροδεξιό ΕΛΚ έως 5 έδρες, οι Φιλελεύθεροι (Renew) και οι Πράσινοι από 2 έδρες

Στην Κύπρο: Μπροστά το ΔΗΣΥ με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 25,5% έως 28,5% ενώ το ΑΚΕΛ έρχεται δεύτερο με ποσοστά μεταξύ 23- 26%. Ο Φειδίας Παναγιώτου συγκεντρώνει από 12-15% ενώ τέταρτο βγαίνει το ακροδεξιό ΕΛΑΜ με ποσοστά από 11-14%. Το ΔΗΚΟ από 7,5% έως 10%, ενώ η ΕΔΕΚ από 3,5- 5%. Το ερώτημα είναι πόσους ευρωβουλευτές θα εκλέξουν τελικά τα τέσσερα πρώτα κόμματα και πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες. Η Κύπρος εκλέγει 6 ευρωβουλευτές.

Ευρωομάδες: Στην Κύπρο το ΕΛΚ κερδίζει 2 έδρες, οι μη εγγεγραμμένοι 2, οι Σοσιαλιστές 1, όπως και η Αριστερά.

Στην Γερμανία, όπου σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής που έφθασε 64% (αυξημένη κατά 2,62 μονάδες)  το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU και το CSU συγκεντρώνουν έως 29% και κερδίζουν 29 από τις συνολικά 96 έδρες. Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD έρχεται δεύτερη με 16,5% και εκλέγει 17 ευρωβουλευτές, 11 περισσότερους από το 2019. Στο μεταξύ ενδιαφέρον έχουν τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού με το κυβερνών SPD να εκλέγει 14 ευρωβουλευτές, οι Πράσινοι έως 12 και 5 ευρωβουλευτές οι φιλελεύθεροι του FDP. H αριστερά (Die Linke) εξασφαλίζει έως και τρεις έδρες, ενώ το νέο ακρο-αριστερό κόμμα BSW της Σάρα Βαγκενκνεχτ εκλέγει 5 ευρωβουλευτές. Τουλάχιστον 11 ευρωβουλευτές εκλέγονται με κόμματα, που δεν είναι εγγεγραμμένα.

Ευρωομάδες: Στην Γερμανία το ΕΛΚ κερδίζει έως 30 έδρες, 19 έδρες κόμματα μη εγγεγραμμένα σε ευρωομάδα (όπως η AfD), 16 έδρες κερδίζουν οι Πράσινοι, 4 έδρες η Αριστερά.

Στην Ολλανδία όπου η συμμετοχή έφθασε το 46,8% (αυξημένη κατά 4,87 μονάδες) πρώτο κόμμα βγαίνει η συμμαχία σοσιαλιστών – πρασίνων GL – PvdA, που συγκεντρώνει 21.60%, ενώ το ακροδεξιό κόμμα του Γκερντ Βίλντερς βγαίνει δεύτερο με PVV με  17.70%, τρίτο κόμμα το φιλελεύθερο VVD με 11.60%.

Ευρωομάδες: Στην Ολλανδία, το ΕΛΚ κερδίζει 6 έδρες, οι φιλελεύθεροι (Renew) 7 έδρες, η ακροδεξιά ID επίσης 7 έδρες, οι Σοσιαλιστές 4 έδρες, όπως και οι Πράσινοι, η Αριστερά 1 έδρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT