Συντριβή Μακρόν στη Γαλλία – 16 μονάδες πίσω από τη Λεπέν

 Συντριβή Μακρόν στη Γαλλία – 16 μονάδες πίσω από τη Λεπέν

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός αναμένεται να κερδίσει τις ευρωεκλογές στη Γαλλία με 31,5% των ψήφων - ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό που συγκεντρώνει το σχήμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) αναμένεται να κερδίσει τις ευρωεκλογές στη Γαλλία με 31,5% των ψήφων – ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό που συγκεντρώνει το σχήμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Το κόμμα της Λεπέν θα επιτύχει το υψηλότερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει ποτέ σε εκλογές, ενώ το κόμμα συνασπισμού του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν φάινεται πως θα λάβει το δεύτερο χαμηλότερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει ποτέ κόμμα της γαλλικής κυβέρνησης στις ευρωεκλογές.

Ο συνασπισμός που υποστηρίζει ο Μακρόν συγκεντρώνει σήμερα περίπου 15,2% – και βρίσκεται μόλις μία μονάδα μπροστά από τους σοσιαλδημοκράτες με επικεφαλής τον Ραφαέλ Γκλουκσμάν στο 14%, σύμφωνα με εκτίμηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos.

Ο Γκλουκσμάν ανέβαινε σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, καλύπτοντας τη διαφορά από το σχήμα του Μακρόν, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει δυναμική παρά την ενεργό συμμετοχή του Γάλλου πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ.

Η συμμετοχή εκτιμάται περί το 52,5% του εκλογικού σώματος και είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές τα τελευταία 30 χρόνια στη Γαλλία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί προς τους Γάλλους πολίτες λίγο μετά την δημοσιοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, κάτι που δεν συνηθίζεται στη Γαλλία μετά από ευρωεκλογές.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά ζήτησε από τον Μακρόν να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές.  «Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αποδυναμωμένος πρόεδρος απόψε», ανέφερε, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του σχολιάζοντας πως «η πρωτοφανής διαφορά (….) σηματοδοτεί απόρριψη του προέδρου και της κυβέρνησής του».

Με πληροφορίες από Politico και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT