Ευρωεκλογές: Τριγμοί από τους μετασεισμούς της κάλπης

Ευρωεκλογές: Τριγμοί από τους μετασεισμούς της κάλπης

Σε Γαλλία και τη Γερμανία, τα κυβερνώντα κόμματα υπέστησαν συντριβή, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας FPÖ στην Αυστρία φέρεται να κερδίζει την πρώτη θέση, ενώ στην Ιταλία, τα exit poll επιβεβαιώνουν το καθαρό προβάδισμα της Μελόνι

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη αποχή και η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων σφράγισε την εκλογική αναμέτρηση στην Ευρώπη. Σε Γαλλία και τη Γερμανία, τα κυβερνώντα κόμματα υπέστησαν συντριβή, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας FPÖ στην Αυστρία φέρεται να κερδίζει την πρώτη θέση, ενώ στην Ιταλία, τα exit poll επιβεβαιώνουν το καθαρό προβάδισμα της Μελόνι.

Γαλλία: Ο Μακρόν προκήρυξε εκλογές 

Στη Γαλλία, όπου την πρώτη θέση κατέλαβε το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, ο Εμανουελ Μακρον ανακοίνωσε την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστών συνιστά κίνδυνο τόσο για τη Γαλλία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τόνισε πως για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σκόπιμο είναι να λάβει τον λόγο ο γαλλικός λαός.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Μακρόν, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι μια ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του. «Σήμερα πρέπει να αναρωτηθούμε και επίσης να εξηγήσουμε στους Γάλλους γιατί δεν ήμασταν σε θέση να τους ακούσουμε αρκετά», δήλωσε ο Νταρμανέν.

Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος στις αρχές Ιουλίου.

Γερμανία: Εντονη κριτική στον Σολτς

Στη Γερμανία, με ποσοστό άνω του 30% η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που την ήθελαν ισχυρότερη δύναμη σε αυτές τις ευρωεκλογές, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατόρθωσε να αναδειχθεί για πρώτη φορά δεύτερο κόμμα στις κάλπες.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Ολαφ Σολτς, το οποίο αντιμετωπίζει έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, ακόμη και για απώλεια της νομιμοποίησής του στην εξουσία.

Για «καλή μέρα» για την Χριστιανική Ενωση και «σοβαρή ήττα» για τον κυβερνητικό συνασπισμό και τον καγκελάριο έκανε λόγο ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς και κάλεσε την κυβέρνηση «να αλλάξει πορεία» καθώς, όπως είπε, τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν όπως μέχρι τώρα. «Ζημιώνετε τη χώρα μας με τις πολιτικές που ακολουθείτε. Απαιτείται επειγόντως διόρθωση πορείας τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε. Ως «de facto» καταψηφισθείσα περιέγραψε την κυβέρνηση ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ και έδωσε στον συνασπισμό ζωή το πολύ ενός έτους.

«Πικρό βράδυ, δεν υπάρχει κάτι να ωραιοποιήσουμε», παραδέχθηκε η επικεφαλής της ευρωλίστας του SPD Καταρίνα Μπάρλεϊ και ξέσπασε σε δάκρυα.

Από την πλευρά της AfD, η αρχηγός της Κ.Ο. Αλίς Βάιντελ δήλωσε ότι το σημερινό αποτέλεσμα και η δεύτερη θέση είναι «μεγάλη επιτυχία» του κόμματός της, «παρ’ όλες τις προφητείες για καταστροφή».

Ιταλία: Καθαρή νίκη για τη Μελόνι δείχνουν τα exit poll

Σύμφωνα με τα exit poll της εφημερίδας La Repubblica, το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας, φέρεται να παίρνει την πρώτη θέση, λαμβάνοντας από 26% μέχρι 30% των ψήφων. Οσο για τα δυο υπόλοιπα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τη Φόρτσα Ιτάλια και τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι λαμβάνουν αντίστοιχα από 8,5% μέχρι 10,5% και από 8% μέχρι 10%, σύμφωνα με τα exit poll.

Περνώντας στην αντιπολίτευση, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα φέρεται να εξασφαλίζει από το 21% μέχρι το 25% των ψήφων. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κυμαίνεται από 10% μέχρι 14% και η συμμαχία οικολόγων και αριστεράς από 5% μέχρι 7%.

Τέλος, η κεντρώα συμμαχία Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης λαμβάνει από 3,5% μέχρι 5,5% και το μετριοπαθές κόμμα Δράση από 2,5% μέχρι 4,5%, σύμφωνα με τα exit poll.

Αν τα ποσοστά αυτά επιβεβαιωθούν και από την καταμέτρηση των ψήφων, είναι σαφές ότι θα πρόκειται για σαφή νίκη της Τζόρτζια Μελόνι για την οποία είχε δηλώσει προ ημερών η Μαρίν Λεπέν: «Τώρα είναι η στιγμή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Αυτό θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. Αν τα καταφέρουμε, θα μπορούσαμε να γίνουμε η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν νομίζω ότι πρέπει να χάσουμε μια τέτοια ευκαιρία».

Η επόμενη ευρωβουλή

Μπορεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (189 σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση), οι Σοσιαλδημοκράτες (135) και οι Κεντρώοι και Φιλελεύθεροι (80) να διατηρούν την πλειοψηφία στη νέα Ευρωβουλή των 720 εδρών, αλλά η δεξιά στροφή αλλάζει τους «περιρρέοντες» συσχετισμούς που θα κρίνουν ως έναν βαθμό τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επόμενη πενταετία.

Η εθνικιστική ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) φαίνεται πως θα συγκεντρώσει έως 72 έδρες και η ακροδεξιά Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) αναδεικνύεται σε πέμπτη εκλογική δύναμη με 58 έδρες. Οι Πράσινοι εκλέγουν 52 ευρωβουλευτές και η Αριστερά 36 αντίστοιχα.

Τα μη εγγεγραμμένα κόμματα σε ευρωομάδα κερδίζουν έως 50 έδρες, ενώ 52 έδρες συγκεντρώνουν άλλα κόμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT