Βόρεια Κορέα: Επίκειται επίσκεψη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Βόρεια Κορέα: Επίκειται επίσκεψη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Ρώσος ηγεμόνας φέρεται να σχεδιάζει στη συνέχεια να επισκεφθεί και το Βιετνάμ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα Vedomosti, επικαλούμενη διπλωματική πηγή.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βόρεια Κορέα, Αλεξάντερ Ματσεγόρα, επιβεβαίωσε στη ρωσική εφημερίδα ότι η επίσκεψη του προέδρου στην Πιονγιάνγκ θα πραγματοποιηθεί, και τώρα «προετοιμάζεται ενεργά».

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να επισκεφθεί το Βιετνάμ αυτόν τον μήνα και πιθανότατα αμέσως μετά την επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε τη Ρωσία τον περασμένο Σεπτέμβριο για συνομιλίες με τον Πούτιν. Περιόδευσε το διαστημικό κέντρο εκτόξευσης Βοστόσνι της Ρωσίας στην Απω Ανατολή και ο Πούτιν υποσχέθηκε να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να κατασκευάσει δορυφόρους.

Το Κρεμλίνο είπε ότι η Ρωσία θέλει να οικοδομήσει μια εταιρική σχέση με τη Βόρεια Κορέα «σε όλους τους τομείς», αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την ημερομηνία της επίσκεψης.

Η ρωσική εφημερίδα πρόσθεσε ότι Πούτιν και Κιμ ενδέχεται να συζητήσουν εάν η Ρωσία φέρει μετανάστες εργάτες από τη Βόρεια Κορέα. Η Ρωσία υφίσταται έντονες ελλείψεις εργατικού δυναμικού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες είτε πήγαν να πολεμήσουν είτε έφυγαν στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη μερική επιστράτευση.

Το μόνο προηγούμενο ταξίδι του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα ήταν το 2000, τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του.

Συμβολισμός

Οι σχέσεις του Κρεμλίνου με τον απόλυτο ηγεμόνα της Βόρειας Κορέας είναι πλέον ιδιαιτέρως θερμές, με τη Δύση να έχει επανειλημμένα καταγγείλει ότι οι Ρώσοι λαμβάνουν πολεμοφόδια από την Πιονγιάνγκ και τα χρησιμοποιούν στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει στην Ουκρανία.

Ο δε συμβολισμός της επίσκεψης στο Βιετνάμ, χώρα-σύμβολο επί Ψυχρού Πολέμου για την αντίσταση κατά των Αμερικανών, δίνει σε συνδυασμό με την επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα ισχυρό πολιτικό μήνυμα σε καιρούς πρωτοφανούς τα τελευταία 40 χρόνια αντιπαράθεσης της Ρωσίας με τη Δύση, ενώ επίκεινται και οι αμερικανικές εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT