Ο Μπλίνκεν επιστρέφει στη Μέση Ανατολή

Ο Μπλίνκεν επιστρέφει στη Μέση Ανατολή

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά την παρουσίαση πρότασης εκεχειρίας τριών φάσεων από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν πρόκειται να επισκεφθεί την Αίγυπτο και το Ισραήλ σήμερα Δευτέρα, σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αυξήσει την πίεση στη Χαμάς και το Ισραήλ για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος δεν θα επεκταθεί στον Λίβανο.

Στην όγδοη επίσκεψή του στην περιοχή μετά την επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που προκάλεσε το πιο αιματηρό επεισόδιο στη δεκαετή ισραηλινο – παλαιστινιακή σύγκρουση, ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ πρόκειται επίσης να ταξιδέψει στην Ιορδανία και το Κατάρ αυτή την εβδομάδα.

Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Κάιρο, προτού ταξιδέψει στο Ισραήλ αργότερα τη Δευτέρα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόταση εκεχειρίας τριών φάσεων

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά την παρουσίαση από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου πρότασης εκεχειρίας τριών φάσεων από το Ισραήλ, η οποία προβλέπει τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων και την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Από την επίθεση της Χαμάς σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και άλλοι περίπου 250 έμειναν όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς.

Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 37.000 Παλαιστίνιους, ανέφερε το υπουργείο Υγείας στο έδαφος που διοικείται από τη Χαμάς στην κυριακάτικη ενημέρωσή του, και μετέτρεψε τον θύλακο σε ερημιά.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διέσωσαν τέσσερις ομήρους που κρατούσε η Χαμάς από τον Οκτώβριο σε επιδρομή στη Γάζα το Σάββατο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 274 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Εξάρτηση από τους σκληροπυρηνικούς

Το ταξίδι του Μπλίνκεν έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης της παραίτησης του Ισραηλινού υπουργού Μπένι Γκαντς από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Κυριακή.

Η απόσυρση της μοναδικής κεντρώας δύναμης στον κατά τα άλλα ακροδεξιό συνασπισμό του μαχόμενου ηγέτη κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα δεν θα αποτελέσει άμεση απειλή για την κυβέρνηση.

Θα μπορούσε όμως να έχει σοβαρό αντίκτυπο, αφήνοντας τον Νετανιάχου εξαρτημένο από τους σκληροπυρηνικούς, χωρίς ορατό τέλος στον πόλεμο και με πιθανή κλιμάκωση των συγκρούσεων με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

Ο Μπλίνκεν έχει συναντηθεί στο παρελθόν με τον Γκαντς κατά τις επισκέψεις του στο Ισραήλ.

Αποτροπή κλιμάκωσης με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου

Εν τω μεταξύ, η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου βρίσκεται σε επικίνδυνη καμπή έπειτα από περισσότερους από οκτώ μήνες μαχών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα, με τις εχθροπραξίες να κλιμακώνονται.

Ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του αυτή την εβδομάδα θα συζητήσει με τους εταίρους την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση όλων των ομήρων, καθώς και την ανάγκη να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ σε δήλωσή του την Παρασκευή.

Θα τονίσει τη σημασία του να αποδεχθεί η Χαμάς πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι, πρόσθεσε ο Μίλερ.

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός έχουν ενταθεί μετά την ομιλία του Μπάιντεν και ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους των διαμεσολαβητών Κατάρ και Αιγύπτου την Τετάρτη στην Ντόχα για να συζητήσουν το σχέδιο.

Ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η εκεχειρία είναι κοντά τους τελευταίους μήνες, ωστόσο επιτεύχθηκε μόνο μία φορά, για μία εβδομάδα, τον Νοέμβριο.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT