Η Γαλλία οδεύει προς τις κάλπες μετά τη συντριβή Μακρόν από την Ακροδεξιά

Η Γαλλία οδεύει προς τις κάλπες μετά τη συντριβή Μακρόν από την Ακροδεξιά

«Θα είναι οι πιο σημαντικές βουλευτικές εκλογές για τη Γαλλία και τους Γάλλους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ στο ραδιόφωνο RTL.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία άρχισε τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές σε μία κίνηση – σοκ μετά τη συντριπτική του ήττα στις ευρωεκλογές από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Η απόφαση του Μακρόν, η οποία θεωρείται υψηλού ρίσκου για το πολιτικό του μέλλον. Θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάδειξη της Ακροδεξιάς σε σημαντική πολιτική δύναμη έπειτα από χρόνια που βρίσκεται στο πολιτικό περιθώριο, καθώς και σε άδοξη λήξη της θητείας της κυβέρνησης της οποίας ηγείται, τρία χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

«Οι πιο σημαντικές εκλογές»

«Αυτές θα είναι οι πιο σημαντικές βουλευτικές εκλογές για τη Γαλλία και τους Γάλλους στην Iστορία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ στο ραδιόφωνο RTL.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου, λιγότερο από ένα μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος στις 7 Ιουλίου.

Το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί και πιθανόν θα εξαρτηθεί από το πόσο θα παραμείνουν οι αριστεροί και κεντροδεξιοί ψηφοφόροι «πιστοί» στην ιδέα του αποκλεισμού της Ακροδεξιάς από την εξουσία.

Ρίσκο ή τελευταία ευκαιρία

Αναλυτές ανέφεραν ότι η απόφαση του Μακρόν αποσκοπεί στο να εκμεταλλευθεί όσο γίνεται περισσότερο την αδύναμη θέση του, ανακτώντας την πρωτοβουλία και αναγκάζοντας τον Εθνικό Συναγερμό (RN) της Λεπέν να μπει σε προεκλογική περίοδο ταχύτερα από ό,τι θα ήθελε.

Η αιφνιδιαστική κίνηση του Μακρόν αιφνιδίασε ορισμένους.

«Δεν πιστεύαμε ότι θα γινόταν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ακόμη και αν το θέλαμε», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του RN, Σεμπαστιάν Σενί, στο ραδιόφωνο RTL, προσθέτοντας: «Οι εκλογές σπάνια είναι δώρο και σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι».

Κάλεσε του βουλευτές του κόμματος να δώσουν μάχη για να ηττηθεί ο Μακρόν, ενώ τόνισε ότι ο πρόεδρος του κόμματος, ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός.

Με επικεφαλής τον Μπαρντερλά, το RN κέρδισε περίπου το 32% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το 15% του Μακρόν, σύμφωνα με τα exit polls. Οι Σοσιαλιστές έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τον Μακρόν, με 14%.

Το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν έχει σήμερα 169 βουλευτές στην Κάτω Βουλή, σε σύνολο 577, ενώ το RN 88.

Εάν το RN κερδίσει την πλειοψηφία, ο Μακρόν θα εξακολουθήσει να έχει τον έλεγχο στους τομείς της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, αλλά θα χάσει την εξουσία να καθορίζει την εσωτερική ατζέντα, από την οικονομική πολιτική έως την ασφάλεια.

«Πάμε για τη νίκη», ανέφερε πηγή προσκείμενη στον Μακρόν, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος ελπίζει να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους που απείχαν από την ψηφοφορία την Κυριακή.

«Υπάρχει τόλμη σε αυτή την απόφαση, ανάληψη ρίσκου, που ήταν πάντα μέρος του πολιτικού μας DNA», πρόσθεσε η πηγή.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT