Γαλλία: Δίμηνος «καύσωνας» για τις αρχές με πολλαπλές προκλήσεις

Γαλλία: Δίμηνος «καύσωνας» για τις αρχές με πολλαπλές προκλήσεις

Το γαλλικό κράτος βρίσκεται αντιμέτωπο με μια δύσκολη περίοδο, τόσο για το πολιτικό προσωπικό όσο και για τον κρατικό μηχανισμό

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γαλλικό κράτος βρίσκεται αντιμέτωπο με μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, τόσο για το πολιτικό προσωπικό όσο και για τον κρατικό μηχανισμό εν γένει, σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό καλοκαίρι που καθημερινά φαίνεται να καθίσταται όλο και δυσκολότερο.

Με την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων από ακραίους ισλαμιστές ή άλλους να επικρέμαται πάντα σε μια χώρα με ισχυρή μουσουλμανική μειονότητα και συμπαγή εβραϊκή κοινότητα, οι αρχές στη Γαλλία μπαίνουν όλο και πιο βαθιά σε έναν δίμηνο «καύσωνα», γεμάτο δύσκολα ραντεβού.

 Η «καυτή περίοδος» για τη Γαλλία, με τεράστιες απαιτήσεις από τις αρχές ασφαλείας και το πολιτικό προσωπικό ξεκίνησε με την επέτειο των 80 ετών από την απόβαση στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου, με προσέλευση δεκάδων ξένων επισήμων όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ αλλά και ο Ουκρανό2 πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την ίδια ώρα «έτρεχε» η προεκλογική περίοδος που οδήγησε την Κυριακή στις Ευρωεκλογές στις οποίες το κυβερνών κόμμα της Αναγέννησης (φέροντας για την αναμέτρηση αυτή την ονομασία «Ανανεώστε την Ευρώπη») του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πήρε το μισό ποσοστό από εκείνο της ακροδεξιάς παράταξης Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν και κόντεψε να το φτάσει και το τρίτο στη σειρά Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Επιπλέον στα κορτς του Ρολάν Γκαρός διεξήχθη την ίδια περίοδο υπό συνθήκες υψίστης ασφαλείας το Γαλλικό Οπεν στο τένις, που ολοκληρώθηκε και αυτό χωρίς προβλήματα την Κυριακή.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών υποχρέωσε τον πρόεδρο Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου, που αναμένεται να έχουν και δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου. Ο Ιούλιος μάλιστα είναι η περίοδος που παραδοσιακά στη Γαλλία ταυτίζεται με τον ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας, το γεγονός που όχι μόνο αποτελεί κάθε χρόνο το σημαντικότερο γεγονός για την παγκόσμια ποδηλασία ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολη η αστυνόμευσή του αφού διεξάγεται στην ύπαιθρο, σε ανοικτούς δρόμους, αλλά και είναι συνήθως και η κορυφαία διοργάνωση όλους του χρόνου για τους Γάλλους που λατρεύουν το άθλημα αυτό.

Φέτος όμως δεν θα είναι η κορυφαία διοργάνωση επί γαλλικού εδάφους, αφού μέσα στον Ιούλιο έρχονται στο Παρίσι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αρχίζουν στις 26 Ιουλίου και αποτελούν εξ ορισμού τεράστια πρόκληση για το γαλλικό κράτος που εκ των πραγμάτων θα φέρει τις αρχές στα όριά τους.

Προ της ανησυχητικής πίεσης που δημιουργείται στις αρχές της Γαλλίας, σήμερα Δευτέρα το πρωί η οργανωτική επιτροπή Παρίσι 2024 έσπευσε να καθησυχάσει τη διεθνή ολυμπιακή οικογένεια που βλέπει ότι με ένα νέο κοινοβούλιο θα υπάρχει και μια νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει την ευθύνη της εσωτερικής ασφάλειας της Γαλλίας – αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και των υπουργών τους και όχι του Γάλλου προέδρου.

«Εχουμε ήδη επιδείξει τη συλλογική ικανότητά μας να προωθήσουμε το σχεδιασμό μας εν μέσω εκλογικού περιβάλλοντος», δήλωσε η ηγεσία της οργανωτικής επιτροπής (COJOP) του Παρισιού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχουν οργανωθεί 12 εκλογικές αναμετρήσεις από το πρώτο στάδιο, εκείνο της υποψηφιότητας» και ότι «οι Αγώνες αποτελούν επιστέγασμα επτά ετών προετοιμασίας».

Ο Γύρος της Γαλλίας

Εξαιτίας μάλιστα του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος της τετραετίας ανά τον κόσμο, που θα διαρκέσει ως και τις 11 Αυγούστου και θα το ακολουθήσουν και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, ο Γύρος της Γαλλίας έχει τροποποιηθεί σημαντικά: Οχι μόνο θα ξεκινήσει από τη Φλωρεντία και θα συνεχιστεί για τις πρώτες τέσσερις ημέρες (αρχής γενομένης στις 29 Ιουνίου) επί ιταλικού εδάφους, αλλά και όταν μπει πια στη γαλλική επικράτεια στις 2 Ιουλίου και μέχρι τον τερματισμό στις 21 Ιουλίου δεν θα πλησιάσει καν το Παρίσι, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Κι αυτό διότι οι γαλλικές αρχές ήθελαν εξ αρχής να περιορίσουν τους κινδύνους και να προστατεύσουν όσο γίνεται περισσότερο το Παρίσι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στην «Πόλη του Φωτός». Ετσι φέτος ο Γύρος της Γαλλίας θα είναι γύρος της κεντρικής και νότιας Γαλλίας και της… βόρειας Ιταλίας.

Ο γαλλικός Τύπος μάλιστα υπογραμμίζει και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην οικονομία όλο αυτό το κρεσέντο πολιτικών και αθλητικών γεγονότων εν μέσω υψίστης ασφαλείας και φόβων για τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ κάποιοι επισημαίνουν και το ενδεχόμενων δημόσιων πανηγυρισμών στους δρόμους σε περίπτωση που η εθνική ποδοσφαίρου της Γαλλίας αρθεί στο ύψος των περιστάσεων στο επικείμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη γειτονική Γερμανία και φτάσει σε ημιτελικά και τελικό, πόσο μάλλον αν κατακτήσει και το τρόπαιο.

Η συγκεκριμένη ποδοσφαιρική διοργάνωση κορυφώνεται στις 14 Ιουλίου… μια ακόμη ημερομηνία κλειδί για τις γαλλικές αρχές, αφού δεν είναι άλλη από την εθνική εορτή των Γάλλων για την επέτειο της πτώσης της Βαστίλλης το 1789, επιτείνοντας τον «πονοκέφαλο» των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Με πληροφορίες από Reuters, Le Monde

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT