Η Χαμάς καλεί τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ για τερματισμό του πολέμου

Η Χαμάς καλεί τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ για τερματισμό του πολέμου

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν πρόκειται να επισκεφθεί την Αίγυπτο και το Ισραήλ τη Δευτέρα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς προέτρεψε τη Δευτέρα τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιέσουν το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, ενόψει της προγραμματισμένης για σήμερα, Δευτέρα, επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στην περιοχή, για να προωθήσει τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός.

Ο Μπλίνκεν πρόκειται να επισκεφθεί την Αίγυπτο και το Ισραήλ σήμερα Δευτέρα. Στόχος του είναι επίσης να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος δεν θα επεκταθεί στον Λίβανο.

«Καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα, και το κίνημα της Χαμάς είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει θετικά κάθε πρωτοβουλία που εξασφαλίζει τερματισμό του πολέμου», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζούχρι.

Κατά την όγδοη επίσκεψή του στην περιοχή μετά την επίθεση των ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε το πιο αιματηρό επεισόδιο στη δεκαετή ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ο Μπλίνκεν θα ταξιδέψει επίσης στην Ιορδανία και στο Κατάρ αυτή την εβδομάδα.

Θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Κάιρο, προτού ταξιδέψει στο Ισραήλ αργότερα σήμερα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σήμερα, Δευτέρα, Παλαιστίνιοι κάτοικοι ανέφεραν ότι τα άρματα μάχης προσπάθησαν να προωθηθούν βαθύτερα προς τα βόρεια, τις πρώτες πρωινές ώρες, πλησιάζοντας τη Σαμπούρα, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές και προπύργιο των ενόπλων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταλάβει ολόκληρη την περιοχή της Λωρίδας της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο, από τη Ράφα προς τις μεσογειακές ακτές, και εισέβαλαν σε πολλές συνοικίες της πόλης των 280.000 κατοίκων, αναγκάζοντας περίπου ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους που είχαν καταφύγει εκεί να μετακινηθούν.

Πρόταση εκεχειρίας

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν έρχεται αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περιέγραψε στις 31 Μαΐου πρόταση εκεχειρίας τριών φάσεων από το Ισραήλ, η οποία προβλέπει τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και των Παλαιστίνιων κρατουμένων και την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Από την επίθεση της Χαμάς σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και άλλοι περίπου 250 συνελήφθησαν όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς.

Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 37.000 Παλαιστινίων, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας στην περιοχή που διοικείται από τη Χαμάς.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT