Ευρωεκλογές 2024: Οι κεντρώοι της Ισπανίας αναχαιτίζουν την άνοδο της Aκροδεξιάς

Ευρωεκλογές 2024: Οι κεντρώοι της Ισπανίας αναχαιτίζουν την άνοδο της Aκροδεξιάς

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κεντρώα κόμματα της Ισπανίας συγκράτησαν το ακροδεξιό κύμα στις ευρωεκλογές της Κυριακής, που συγκλονίζει τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών, και συνέβαλαν στην ενίσχυση της θέσης του πρωθυπουργού της χώρας Πέδρο Σάντσεθ ως μίας από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) και οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Σάντσεθ κέρδισαν τα δύο τρίτα των ψήφων, από περίπου το μισό ποσοστό το 2019, κερδίζοντας συνολικά 42 από τις διαθέσιμες 61 έδρες.

Ενώ το ποσοστό του αντιμεταναστευτικού κόμματος Vox αυξήθηκε στο 9,6% από 6,2% το 2019, υποχώρησε σε σχέση με τις περσινές εθνικές εκλογές, όταν είχε κερδίσει 12,4%.

Τα κέρδη της Ακροδεξιάς αλλού στην Ευρώπη ανάγκασαν τον πληγωμένο Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς υπέστησαν τη χειρότερη ήττα που έχουν ποτέ καταγράψει.

Επιστροφή στον δικομματισμό

Με το Sumar, σύμμαχο του Σάντσεθ, να χάνει επίσης έδαφος, το αποτέλεσμα αντιπροσωπεύει επιστροφή στον δικομματισμό έπειτα από μία δεκαετία κατακερματισμού της πολιτικής ζωής στην Ισπανία, όπως δήλωσε ο Ιγνάθιο Μολίνα, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

«Η Ισπανία βρίσκεται σε καλή θέση στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Μολίνα. «Είναι η μοναδική χώρα όπου και τα δύο κύρια κόμματα είναι φιλοευρωπαϊκά», όπως πρόσθεσε.

Το Λαϊκό Κόμμα του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό κέρδισε έδαφος συγκριτικά με τις περσινές εθνικές εκλογές, στις οποίες το κόμμα του κέρδισε μία ποσοστιαία μονάδα.

Είχε ζητήσει οι ευρωεκλογές να αποτελέσουν δημοψήφισμα για τον Σάντσεθ, ο οποίος επικρίθηκε από αρκετούς Ισπανούς για τη χορήγηση αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές με αντάλλαγμα κοινοβουλευτική υποστήριξη στην προσπάθειά του να ανανεώσει τη θητεία του ως πρωθυπουργός.

Ο Φεϊχό δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του Λαϊκού Κόμματος ήταν τα καλύτερα των τελευταίων 25 ετών στην Ευρώπη και δήλωσε ότι «κάθε φορά που το Λαϊκό Κόμμα κερδίζει τις ευρωπαϊκές εκλογές κερδίζει και τις επόμενες γενικές εκλογές».

Ομως το Λαϊκό Κόμμα δεν κατάφερε να πετύχει χτύπημα νοκ άουτ στους κύριους αντιπάλους του, με τον Σάντσεθ να φαίνεται πως ξεπερνά, εν μέρει, τις διαπραγματεύσεις με τους Καταλανούς εθνικιστές και τις καταγγελίες για διαφθορά εναντίον της συζύγου του που τον οδήγησαν στα πρόθυρα της παραίτησης.

«Είναι σαφής νίκη για το Λαϊκό Κόμμα, αλλά όχι συντριπτική ήττα για το PSOE», δήλωσε ο Πάμπλο Σιμόν, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης.

«Η μοναδική κυβερνητική επιλογή απέναντι στο ακροδεξιό κύμα»

Ο Σάντσεθ συνεχάρη τους αντιπάλους του νωρίς τη Δευτέρα, αλλά πανηγύρισε για τα αποτελέσματα του κόμματός του.

«Το PSOE αποτελεί τη μοναδική κυβερνητική επιλογή απέναντι στο ακροδεξιό κύμα που σαρώνει την Ευρώπη και την Ισπανία», όπως τόνισε.

Καθώς τα παραδοσιακά κόμματα της Ισπανίας κέρδιζαν σε ποσοστό ψήφων, τα κόμματα της Αριστεράς ή της Δεξιάς είδαν τα δικά τους να αμβλύνονται από τους ανταγωνιστές τους.

«Υπό έλεγχο» η Ακροδεξιά στην Πορτογαλία

Στη γειτονική Πορτογαλία, το ακροδεξιό κόμμα Chega περιόρισε τις δυνάμεις του. Κέρδισε το 9,8% των ψήφων, περίπου το ήμισυ του 18% των ψήφων που συγκέντρωσε στις εθνικές εκλογές του Μαρτίου.

Τη νίκη της Γαλλίδας ακροδεξιάς ηγέτιδας Μαρίν Λεπέν «θα ήθελα να πετύχαινα στην Πορτογαλία, (αλλά) δεν ήταν εφικτό», τόνισε ο ηγέτης του Chega Αντρέ Βεντούρα.

Από την πλευρά της Ακρας Αριστεράς στην Ισπανία, οι κατώτεροι εταίροι των Σοσιαλιστών στον συνασπισμό Sumar είδαν κάποιες από τις ψήφους τους να πηγαίνουν στο Podemos.

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT