Ουκρανία: Νέα εδαφική νίκη των Ρώσων στα ανατολικά – «Απαισιοδοξία» στις δυνάμεις του Κιέβου

Ουκρανία: Νέα εδαφική νίκη των Ρώσων στα ανατολικά – «Απαισιοδοξία» στις δυνάμεις του Κιέβου

Οι ουκρανικές αρχές ανησυχούν για νέα επίθεση στην περιοχή του Σούμι, κοντά στο Χάρκοβο, όπου δήλωσαν σήμερα ότι απώθησαν μια ρωσική επιδρομή

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της ένα χωριό στη νοτιοανατολική Ουκρανία, σε έναν από τους λίγους τομείς όπου τα ουκρανικά στρατεύματα σημείωσαν πρόοδο κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσής τους το περασμένο καλοκαίρι.

«Μονάδες των ανατολικών στρατευμάτων συνέχισαν να προωθούνται σε βάθος στην άμυνα του εχθρού και απελευθέρωσαν την κοινότητα Σταρομαϊόρσκε» στην περιοχή του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας στην καθημερινή του ενημέρωση.

Ο ουκρανικός στρατός είχε καταλάβει το χωριό πέρυσι τον Ιούλιο, στο αποκορύφωμα της μεγάλης καλοκαιρινής του αντεπίθεσης, που κατέληξε σε αποτυχία αλλά είχε επιτρέψει την ανακατάληψη κάποιων εδαφών σε ορισμένους τομείς, κυρίως στον Νότο.

Το Σταρομαϊόρσκε βρίσκεται στο νότιο τμήμα της περιοχής του Ντονέτσκ.

Φόβοι για νέα ρωσική επίθεση κοντά στο Χάρκοβο

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κερδίσει έδαφος τους τελευταίους μήνες, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα ότι έχουν καταληφθεί 880 τετραγ. χλμ. εδαφών από την αρχή της χρονιάς και περίπου 50 κοινότητες.

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε επίσης στις 10 Μαΐου επίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), καταλαμβάνοντας αρκετές κοινότητες πριν ανακοπεί από τις ενισχυμένες δυνάμεις του Κιέβου.

Οι ουκρανικές αρχές φοβούνται επίσης νέα επίθεση στην περιοχή του Σούμι, κοντά στο Χάρκοβο, όπου δήλωσαν σήμερα ότι απώθησαν μια ρωσική επιδρομή.

«Δύσκολη η κατάσταση, πολλές οι απώλειες Ουκρανών»

Στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου ο ρωσικός στρατός προχωρά στις ανατολικές περιοχές του Τσάσιβ Γιαρ και στην κατεύθυνση του Ποκρόφσκ, στρατιώτες που ερωτήθηκαν χθες από το Γαλλικό Πρακτορείο περιέγραψαν μια κατάσταση στην καλύτερη περίπτωση «δύσκολη», στη χειρότερη «αποκαρδιωτική», απέναντι σε καθημερινές επιθέσεις.

Για τον 36χρονο Ολεξάντρ, που ανήκει σε μονάδα τεθωρακισμένων, «εδώ έλαβαν χώρα οι πιο άγριες μάχες», γύρω από τις πόλεις Ποκρόφσκ και Τσάσιβ Γιαρ.

Ο Ντανίλο Μαντιάρ, ένας στρατιώτης 23 ετών, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «αρκετά σκληρή» από το φθινόπωρο. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «προχωρήσει σημαντικά» και στην ουκρανική πλευρά «υπήρξαν πολλές απώλειες, ήταν δύσκολο να κρατηθούν οι γραμμές». Ο Μαντιάρ, που είναι χειριστής drones, βλέπει την απαισιοδοξία να κυριεύει πολλούς από τους συντρόφους του, «ύστερα από όλα όσα έχουν δει».

«Για πολλούς, είναι δύσκολο να μείνουν αισιόδοξοι», δήλωσε.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT