Ρωσία και Λευκορωσία σε κοινές πυρηνικές ασκήσεις

Ρωσία και Λευκορωσία σε κοινές πυρηνικές ασκήσεις

«Οι ασκήσεις είναι απαραίτητες λόγω των σχεδίων ορισμένων δυτικών χωρών να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία εναντίον του κράτους μας», ανέφερε ο Λευκορώσος υπουργός Αμυνας

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Λευκορωσία θα συμμετάσχει σε πυρηνικές ασκήσεις με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Λευκορώσο υπουργό Αμυνας. 

Οι ασκήσεις αποτελούν αντίδραση στις «ανεπιτυχείς προσπάθειες να παρασυρθεί [η Λευκορωσία] στην επιδημία έγχρωμων επαναστάσεων και να μας συντρίψουν με οικονομικές κυρώσεις» καθώς και στα «σχέδια ορισμένων δυτικών χωρών να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία εναντίον του κράτους μας», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Λευκορωσίας Βίκτορ Κρένιν σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο Κρένιν δεν διευκρίνισε πότε και πού θα πραγματοποιηθούν οι εν λόγω ασκήσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν έχουν σκοπό να προκαλέσουν «τρίτες χώρες ή οποιονδήποτε άλλο». 

Είναι η δεύτερη φορά που η Λευκορωσία και η Ρωσία πραγματοποιούν κοινές πυρηνικές ασκήσεις. Η πρώτη φορά ήταν μόλις τον περασμένο μήνα στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας, η οποία περιλαμβάνει και κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2023 ότι η Ρωσία θα αποθηκεύσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επιβεβαίωσε τον Δεκέμβριο τη μεταφορά πυρηνικών κεφαλών στη χώρα του, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει πόσες είναι και πού βρίσκονται. 

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT