ΗΠΑ: Σενάριο διαπραγματεύσεων με Χαμάς για τους Αμερικανούς ομήρους

ΗΠΑ: Σενάριο διαπραγματεύσεων με Χαμάς για τους Αμερικανούς ομήρους

Το ενδεχόμενο συνομιλιών με τη Χαμάς, μέσω διαπραγματευτών του Κατάρ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, εξετάζει η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με δημοσίευμα του NBC News. Το σχόλιο του Αντονι Μπλίνκεν

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να διαπραγματευθούν με τη Χαμάς, στο πλαίσιο μιας μονομερούς συμφωνίας για την απελευθέρωση πέντε Αμερικανών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, εξετάζουν οι ΗΠΑ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του NBC News, το οποίο επικαλείται δύο νυν και δύο πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, δεν είναι σαφές τι θα μπορούσαν να προσφέρουν οι ΗΠΑ στην παλαιστινιακή οργάνωση, ως αντάλλαγμα.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Χαμάς κρατάει πέντε Αμερικανούς, που πιάστηκαν όμηροι κατά την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Αξιωματούχοι ελπίζουν να ανακτήσουν τα πτώματα άλλων τριών Αμερικανών που σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με το NBC.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα, κατά την αναχώρησή του για το Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, σημείωσε πως «ο καλύτερος τρόπος, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιστρέψουν όλοι σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών ομήρων, είναι μέσω αυτής της πρότασης, είναι μέσω της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Οποιεσδήποτε τυχόν συνομιλίες θα διεξαχθούν μέσω διαπραγματευτών του Κατάρ και δεν θα εμπλακεί το Ισραήλ, ανέφεραν στο NBC οι ίδιοι αξιωματούχοι. Εκτίμησαν δε πως η Χαμάς θα είχε κίνητρο να καταλήξει σε μια τέτοια συμφωνία με την Ουάσιγκτον, η οποία θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ.

Παράλληλα, θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επικρίνεται εντός της χώρας του ότι δεν κάνει περισσότερα για την απελευθέρωση των ομήρων. Σημειώνεται πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πραγματοποιεί την όγδοη επίσκεψή του στην περιοχή μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT