Ιαπωνία: Ο νόμος κατά των γυναικών που εμποδίζει το επιχειρείν

Ιαπωνία: Ο νόμος κατά των γυναικών που εμποδίζει το επιχειρείν

Η οργάνωση Keidanren καλεί την κυβέρνηση να παρουσιάσει γρήγορα στο κοινοβούλιο νομοθεσία που θα επιτρέπει την επιλογή επωνύμου για τις γυναίκες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγαλύτερο επιχειρηματικό λόμπι της Ιαπωνίας κάνει έκκληση στην κυβέρνηση να επιτρέψει στα παντρεμένα ζευγάρια να έχουν διαφορετικά επίθετα, επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει στην επιχειρηματική δραστηριότητα ο ισχύων νόμος, ο οποίος υποχρεώνει τις παντρεμένες γυναίκες να παίρνουν το επίθετο του συζύγου τους. 

Η οργάνωση Keidanren, η οποία παραδοσιακά υποστηρίζει το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, αναφέρει σε πρόταση που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει γρήγορα στο κοινοβούλιο νομοθεσία που θα επιτρέπει την επιλογή επωνύμου.

«Με τις γυναίκες να γίνονται όλο και πιο ενεργές και τον αριθμό των γυναικών διευθυντών να αυξάνεται, το ζήτημα του ονόματος δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα ατομικών δικαιωμάτων – καθίσταται επιχειρηματικός κίνδυνος», δήλωσε ο Masakazu Tokura, επικεφαλής της οργάνωσης. Η συζήτηση θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, προσθέτει. 

Η Tokura επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες των οποίων τα διαβατήρια και οι πιστωτικές κάρτες δεν ταιριάζουν πάντα με τα ονόματα που χρησιμοποιούν για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Μια επιπλέον δυσκολία είναι η υπογραφή νομικών συμβολαίων. 

Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που εξακολουθεί να εφαρμόζει τον νόμο του ενός επωνύμου, σύμφωνα με την έρευνα της Keidanren, ενώ δεν έχει υποχωρήσει παρά τις πολλαπλές εκκλήσεις μιας επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις διακρίσεις κατά των γυναικών.

Παρότι νομικά ένας άνδρας μπορεί να πάρει το επώνυμο της γυναίκας του, στην πραγματικότητα είναι κυρίως οι γυναίκες που υιοθετούν τα επώνυμα των συζύγων τους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 95% των παντρεμένων ζευγαριών ακολούθησαν αυτή την πρακτική το 2022.

Ηδη το τελευταίο διάστημα κατατέθηκαν μια σειρά αγωγών κατά του νόμου, ο οποίος συμβάλλει στην ανισότητα των φύλων, αλλά όλες οι δικαστικές προσφυγές έχουν απορριφθεί στο παρελθόν. Η Ιαπωνία κατέλαβε την 125η θέση μεταξύ 146 χωρών στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το Παγκόσμιο Χάσμα των Φύλων το 2023, ενώ είναι η μόνη χώρα των G7 που δεν κατάφερε να μπει στην πρώτη 100άδα. 

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κοινωνία αποδέχεται σε μεγάλο βαθμό τον νόμο. Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NHK τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι το 62% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της έγκρισης της αλλαγής και μόλις το 27% ήταν αντίθετο. 

«Το οικογενειακό όνομα ενός ατόμου, ανεξαρτήτως φύλου, αποτελεί έκφραση του χαρακτήρα του», αναφέρει η Keidanren στην έκθεση. «Για τους επαγγελματίες, σημαίνει την ίδια την καριέρα τους, τα επιτεύγματα, την αξιοπιστία και τις προσωπικές σχέσεις που έχουν δημιουργήσει», προσθέτει.

Πηγή: MoneyReview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT