Νευρικότητα στις αγορές από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

Νευρικότητα στις αγορές από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

Πτώση του ευρώ και των χρηματιστηρίων, και κυρίως του Παρισιού, στον απόηχο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών στη Γαλλία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υποχώρηση του ευρώ και των ευρωπαϊκών μετοχών υποδέχθηκαν χθες οι αγορές τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ενώ το χρηματιστήριο της Γαλλίας και τα ομόλογα του γαλλικού δημοσίου αντέδρασαν στο πολιτικό στοίχημα του Γάλλου προέδρου, την αιφνιδιαστική προκήρυξη πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας σημαντική πτώση και παράλληλη εκτόξευση του κόστους δανεισμού της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρωζώνης.

Πρώτη αντίδραση της αγοράς ήταν η υποχώρηση του ευρώ κατά 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,07485 δολ., που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα και παράλληλα οι σχετικά μικρές απώλειες όλων των ευρωπαϊκών αγορών. Η εσπευσμένη απόφαση του Γάλλου προέδρου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να ανακόψει την άνοδο της Μαρίν Λεπέν οδήγησε σε σαφώς μεγαλύτερη πτώση την αγορά του Παρισιού, με τον δείκτη CAC 40 να σημειώνει άμεσα πτώση 2,4%.

Υπολογίζεται, έτσι, ότι τις πρώτες ώρες της χθεσινής συνεδρίασης χάθηκαν περισσότερα από 60 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου του Παρισιού αν και αργότερα το γαλλικό χρηματιστήριο περιόρισε τις απώλειες. Δεδομένης της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που συνεπάγεται, η είδηση των πρόωρων εκλογών οδήγησε τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του γαλλικού δημοσίου σε άνοδο κατά 10 μονάδες βάσης. Εφτασαν, έτσι, στο 3,2% καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί από τον Νοέμβριο, ενώ η απόκλισή τους από τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας, το γνωστό spread, έφτασε στις 54 μονάδες βάσης.

Η άνοδος του κόστους δανεισμού της Γαλλίας είχε άμεσο αντίκτυπο στις τράπεζές της, με τη μετοχή της Societe Generale να σημειώνει χθες πτώση άνω του 7% και τη μετοχή της BNP Paribas πτώση σχεδόν 5%. Συμπαρέσυραν, έτσι, και τον γενικότερο δείκτη που παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε υποχώρηση 2%. Αιτία, η ανησυχία των επενδυτών για το ενδεχόμενο να αυξηθεί το κόστος της χρηματοδότησής τους αν παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού της Γαλλίας.

Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, αν οι πρόωρες εκλογές οδηγήσουν στη λεγόμενη «συγκατοίκηση» του Γάλλου προέδρου με πρωθυπουργό άλλου κόμματος, ο Εμανουέλ Μακρόν θα βρεθεί να μην έχει λόγο στα εσωτερικά ζητήματα και ενδεχομένως να περιοριστεί στην εξωτερική πολιτική. Στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να καταστεί δυσκολότερη η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας που το περασμένο έτος έφτασε στο 5,5%. Οπως τονίζει ο Βίνσεντ Γιούβινς, στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan, «η αιφνιδιαστική απόφαση του Γάλλου προέδρου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ενισχύει την αβεβαιότητα σε μια στιγμή που η Γαλλία ενδέχεται να αντιμετωπίσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εντός του Ιουνίου».

Σημειωτέον ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως δεσμευτεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2027 χωρίς, ωστόσο, να έχει παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο ευελπιστεί να το επιτύχει. Ως εκ τούτου ο εν λόγω αναλυτής προεξοφλεί πως «το spread ανάμεσα στο γαλλικό χρέος και το γερμανικό θα διευρυνθεί περαιτέρω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT