Ισραήλ: Σφίγγει ο κλοιός απομόνωσης του Νετανιάχου

Ισραήλ: Σφίγγει ο κλοιός απομόνωσης του Νετανιάχου

Μετά την παραίτηση από την κυβέρνηση του Μπένι Γκαντς, απειλεί με ανταρσία και ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο κράτησε η ευφορία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την τονωτική ένεση που δέχθηκε με την απελευθέρωση τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων, το περασμένο Σάββατο. Πέρα από τη διεθνή κατακραυγή για τις νέες εκατόμβες Παλαιστινίων που συνόδευσαν την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού –το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε 274 νεκρούς και πολύ περισσότερους τραυματίες– ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει ντόμινο παραιτήσεων και διαφοροποιήσεων, που απειλούν την επιβίωση της εύθραυστης κυβέρνησής του.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post δίνει λεπτομέρειες για την επιχείρηση-αστραπή του ισραηλινού στρατού, που οδήγησε στην απελευθέρωση, μέρα μεσημέρι, των τεσσάρων ομήρων από δύο γειτονικά κτίρια στα οποία κρατούνταν, στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ της κεντρικής Γάζας. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην επιχείρηση συμμετείχαν χιλιάδες στρατιώτες, τεχνικοί και αναλυτές, οι οποίοι την προετοίμαζαν επί μήνες, συμπεριλαμβανομένων γυμνασίων με ομοιώματα των δύο κτιρίων όπου κρατούνταν οι όμηροι. Αλλο ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι νεότερες οδηγίες της Χαμάς προς τους μαχητές της που κρατούν ομήρους, είναι να τους εκτελούν αμέσως αν αντιληφθούν ότι τους προσεγγίζουν ισραηλινά στρατεύματα.

Η αρχή έγινε το βράδυ της Κυριακής, με την παραίτηση του Μπένι Γκαντς, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, από την κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης στην οποία είχε προσχωρήσει για λόγους εθνικής ενότητας μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου. Μαζί με τον Γκαντς, αποχώρησε το σύνολο των στελεχών του κεντρώου κόμματός του. Τόσο ο Γκαντς όσο και ο Γκάντι Αϊζενκοτ –και οι δύο είχαν διατελέσει αρχηγοί του ισραηλινού στρατού– αποχώρησαν και από το ολιγομελές ανώτατο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ.

Ο Γκαντς είχε θέσει τελεσίγραφο στον Νετανιάχου την 8η Ιουνίου, απειλώντας ότι θα παραιτούνταν, πιέζοντας για συμφωνία εκεχειρίας και για τη μελλοντική διοίκηση της Γάζας από Παλαιστίνιους, Αραβες και δυτικούς, προειδοποιώντας ότι θα ήταν καταστροφική η διαιώνιση της κατοχής από τον ισραηλινό στρατό. Αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διατηρεί μικρή πλειοψηφία 64 εδρών σε σύνολο 120 στην Κνέσετ (Βουλή), οι παραιτήσεις των κεντρώων πολιτικών και στρατηγών εξασθενίζει τη θέση του Νετανιάχου τόσο έναντι των Αμερικανών, όσο και στο εσωτερικό της χώρας του, όπου είναι πλέον αναγκασμένος να στηρίζεται αποκλειστικά στους ακροδεξιούς και στους υπερορθόδοξους για να επιβιώσει.

Νέα περιοδεία του Αντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε το σχέδιο των ΗΠΑ για επιβολή εκεχειρίας στη Γάζα.

Μια νέα δοκιμασία περιμένει τον Νετανιάχου στην Κνέσετ, όπου συζητείται νομοσχέδιο για τις εξαιρέσεις των υπερορθόδοξων Χαρεντί από τη στράτευση. Η εφημερίδα Jerusalem Post ανέφερε ότι ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος προέρχεται από το δεξιό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου αλλά είναι εσωκομματικός αντίπαλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, επρόκειτο να ταχθεί εναντίον της ψήφισης του νομοσχεδίου, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό κλυδωνισμό της κυβέρνησης. Πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο της Γάζας, Νετανιάχου και Γκάλαντ είχαν έρθει σε σύγκρουση, με τον υπουργό Αμυνας να υποχρεώνεται σε παραίτηση για ένα διάστημα, προτού επιστρέψει στην κυβέρνηση. Στο μεταξύ, σε παραίτηση υποχρεώθηκε ο ταξίαρχος Αβι Ρόζενφελντ, επικεφαλής των δυνάμεων του Ισραήλ στη Γάζα, στον οποίο χρεώθηκε η ελλιπής επαγρύπνηση για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Aργά χθες το βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως υιοθετεί ψήφισμα που ζητάει από τη Χαμάς να δεχτεί μία τριών φάσεων συμφωνία επιστροφής ομήρων με αντάλλαγμα εκεχειρία. Το ψήφισμα αποτελεί μία σπάνια στιγμή ομοφωνίας των μεγάλων δυνάμεων από την αρχή του πολέμου και προτάθηκε αρχικά από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Δεκατέσσερα μέλη του Σ.Α. ψήφισαν υπέρ και μόνο η Ρωσία απείχε στην πρόταση να επιστραφούν πρώτα γυναίκες, ηλικιωμένοι και άρρωστοι αιχμάλωτοι από τη Γάζα με αντάλλαγμα Παλαιστινίους που κρατούνται παράνομα στο Ισραήλ κι έπειτα να ξεκινήσει κατάπαυση του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων.

Η τρίτη φάση θα αφορά την ολική παύση των εχθροπραξιών και την εκκίνηση μίας μαζικής προσπάθειας ανοικοδόμησης της πολύπαθης Λωρίδας της Γάζας. Απεσταλμένη της Χαμάς στο Κάιρο χαιρέτισαν την υιοθέτηση του ψηφίσματος και δήλωσαν έτοιμοι να συνεργαστούν με τις υπόλοιπες πλευρές για να ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις. Από τη μεριά της η Παλαιστινιακή Αρχή που εδράζεται στη Δυτική Οχθη δήλωσε έτοιμη να δεχθεί οποιαδήποτε πρόταση φέρει την κατάπαυση του πυρός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT