Κολομβία: Η Chiquita καταβάλλει 38,3 εκατ. δολ. για τις δολοφονίες οκτώ ανδρών από ακροδεξιά οργάνωση

Κολομβία: Η Chiquita καταβάλλει 38,3 εκατ. δολ. για τις δολοφονίες οκτώ ανδρών από ακροδεξιά οργάνωση

Η εταιρεία έχει παραδεχτεί την ενοχή της, ισχυριζόμενη πως πρόσφερε προστασία στην οργάνωση  από το 2001 έως το 2004, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων της

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εταιρεία Chiquita Brands International είναι υποχρεωμένη να καταβάλει 38,3 εκατ. δολ. στις οικογένειες οκτώ ανδρών που δολοφονήθηκαν από οργάνωση παραστρατιωτικών στην Κολομβία, αποφάνθηκε χθες, Δευτέρα, σώμα ενόρκων δικαστηρίου στη Φλόριντα.

Η Chiquita διατάχθηκε το 2007 από δικαστήριο των ΗΠΑ να καταβάλει πρόστιμο 25 εκατ. δολ. ώστε να μπουν στο αρχείο ποινικής φύσης κατηγορίες που αφορούσαν τη συνεργασία της με την ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση AUC.

Η εταιρεία είχε παραδεχτεί την ενοχή της, ισχυριζόμενη πως πρόσφερε προστασία στην οργάνωση από το 2001 έως το 2004, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων της.

Βοήθεια προς την ακροδεξιά οργάνωση

Το σώμα ενόρκων στην εκδίκαση της αγωγής που είχε κατατεθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Φλόριντα ανέφερε στη χθεσινή ετυμηγορία του ότι η Chiquita, εν γνώσει της, παρείχε σημαντική βοήθεια στην AUC, χρηματική και άλλη, σε βαθμό που επέτρεπε να θεωρηθεί ότι εγειρόταν κίνδυνος.

Οι οκτώ άνδρες δολοφονήθηκαν από την AUC, και η εταιρεία δεν απέδειξε ότι η υποστήριξή της στην οργάνωση ήταν για να προστατευτούν η Chiquita ή εργαζόμενοι σε αυτήν, όπως αναφέρεται.

Η ετυμηγορία «δεν θα φέρει πίσω τους συζύγους και τους γιους που χάθηκαν, αλλά αποκαθιστά το δίκαιο και επιρρίπτει την ευθύνη για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας εκεί όπου ανήκει, στην πόρτα της Chiquita», σχολίασε η Ανιέσκα Φρίσμαν, δικηγόρος που αντιπροσώπευσε τους προσφεύγοντες.

Η εταιρεία δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τής ζήτησε σχόλιο για την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Χιλιάδες θύματα

Η οργάνωση Autodefensas Unidas de Colombia (AUC) έσπερνε τον τρόμο για δεκαετίες στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Η δράση της είχε χιλιάδες θύματα, συχνά αθώους πολίτες ή ακτιβιστές, που δεν είχαν εμπλοκή στον εμφύλιο πόλεμο στην Κολομβία, ούτε σχέση με οργανώσεις ανταρτών εναντίον των οποίων υποτίθεται ότι πολεμούσε, καθώς στην πορεία ενεπλάκη σε διακίνηση κοκαΐνης, εκβιασμούς και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT