Σινο-ολλανδική αντιπαράθεση στη θάλασσα ανοικτά της Κίνας

Σινο-ολλανδική αντιπαράθεση στη θάλασσα ανοικτά της Κίνας

Σε πόλεμο δηλώσεων έχουν επιδοθεί οι ολλανδικές και οι κινεζικές αρχές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πόλεμο δηλώσεων έχουν επιδοθεί οι ολλανδικές και οι κινεζικές αρχές, σε συνέχεια θερμού επεισοδίου την Παρασκευή μεταξύ κινεζικών και ολλανδικών αεροναυτικών δυνάμεων στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Το υπουργείο Αμυνας της Κίνας προειδοποίησε σήμερα, Τρίτη, την Ολλανδία να περιορίσει τις ενέργειες των ναυτικών και των αεροπορικών δυνάμεών της, αφού το ολλανδικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη προσέγγισαν επικίνδυνα ολλανδικό πλοίο στη θάλασσα μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας.

«Λυπούμαστε έντονα για τον ειδεχθή χαρακτήρα των λόγων και των πράξεων της ολλανδικής πλευράς και έχουμε υποβάλει διαβήματα διαμαρτυρίας», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο.

Αεροσκάφη της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας έκαναν κύκλους πάνω από μία ολλανδική φρεγάτα και προσέγγισαν ένα ολλανδικό ελικόπτερο με τρόπο που «προκάλεσε μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε το Σάββατο το υπουργείο Αμυνας της Ολλανδίας.

Το υπουργείο είπε ότι το HNLMS Tromp περιπολούσε την Παρασκευή για να υποστηρίξει τις κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας, όταν κυκλώθηκε πολλές φορές από δύο κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη.

Αργότερα, το ελικόπτερο NH90 του πλοίου προσεγγίστηκε από δύο κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο, σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στον διεθνή εναέριο χώρο, σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο.

Ο Ζανγκ Σιαογκάνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Κίνας, είπε ότι η ολλανδική πλευρά «υποστηρίζεται ψευδώς ότι εκτελεί μια αποστολή του ΟΗΕ και επιχείρησε να κάνει επίδειξη ισχύος στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο υπό τη δικαιοδοσία άλλης χώρας, δημιουργώντας ένταση και υπονομεύοντας τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών».

Ο κ. Ζανγκ είπε ότι η Κίνα ήθελε να προειδοποιήσει την ολλανδική πλευρά ότι «κάθε παραβίαση και πρόκληση θα αντιμετωπιστούν αποφασιστικά από την κινεζική πλευρά».

Το Tromp κατευθύνεται στην Ιαπωνία και στη συνέχεια στη Χαβάη για τις ναυτικές ασκήσεις «Rim of the Pacific», σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ιαπωνία διεκδικούν μια ομάδα νησίδων στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, η οποία αποτελεί εδώ και καιρό ένα σοβαρό εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις. Οι δύο χώρες έχουν επανειλημμένα αναμετρηθεί γύρω από τα ακατοίκητα νησιά που διοικούνται από την Ιαπωνία.

Οι συγκρούσεις της Κίνας με το ναυτικό των Φιλιππίνων έχουν επίσης κλιμακωθεί σε αμφισβητούμενες περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Πηγή: Reuters, DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT