Οι γάτες απαγορεύονταν στα διαμερίσματα της Σιγκαπούρης – Δεκαετίες μετά βγαίνουν από την… παρανομία

Οι γάτες απαγορεύονταν στα διαμερίσματα της Σιγκαπούρης – Δεκαετίες μετά βγαίνουν από την… παρανομία

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι κάτοικοι θα μπορούν να έχουν στην κατοχή τους έως και δύο γάτες, ενώ θα υπάρξει και... αμνηστία για όσους διαθέτουν περισσότερες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από 34 χρόνια ζωής στην… παρανομία του διαμερίσματος, πλέον οι οικόσιτες γάτες της Σιγκαπούρης γίνονται νόμιμες. 

Η απαγόρευση ίσχυε για τα πολυώροφα κτίρια που υπάγονται στο Συμβούλιο Στέγασης και Ανάπτυξης (HDB), το οποίο ιδρύθηκε το 1960 για την επίλυση της στεγαστικής κρίσης. 

Πλέον, η νησιωτική χώρα αίρει την απαγόρευση δεκαετιών για κατοχή γάτας στα δημόσια αυτά διαμερίσματα, όπου στεγάζεται πάνω από το 80% του πληθυσμού

Οι γάτες απαγορεύονταν στα διαμερίσματα της Σιγκαπούρης – Δεκαετίες μετά βγαίνουν από την… παρανομία-1
Κλασικό δείγμα συγκροτήματος δημόσιων διαμερισμάτων του HDB στη Σιγκαπούρη – Φωτ.: Shutterstock.

Η απαγόρευση, η οποία βάσει του νόμου που ίσχυε έως τώρα, επέσυρε πρόστιμο έως και 4.000 SGD$ (2.970 δολαρίων) και τον κίνδυνο κατάσχεσης του κατοικιδίου, ενώ παραβιαζόταν ευρέως στη Σιγκαπούρη, μια πόλη που κατά τα άλλα είναι γνωστή για τη νομοταγή κουλτούρα της.

«Βλέπω πολλούς ανθρώπους να έχουν γάτες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρχε καν αυτός ο νόμος», λέει ο Ανταμ, ο 42χρονος κηδεμόνας του tuxedo Τόμι, που μιλά με ψευδώνυμο, καθώς ήταν από αυτούς που δεν τηρούσαν τον νόμο. 

Η απαγόρευση επιβλήθηκε από το HDB στα διαμερίσματά του το 1989, με το επιχείρημα πως είναι δύσκολο να περιορίσεις τις γάτες μέσα στα λίγα τετραγωνικά και ότι «έχουν την τάση να ρίχνουν τρίχωμα και να αφοδεύουν ή να ουρούν σε δημόσιους χώρους, καθώς επίσης και να νιαουρίζουν δυνατά, κάτι που μπορεί να ενοχλήσει τους γείτονές».

Παρότι ο νόμος σπανίως εφαρμοζόταν, οι κάτοχοι γατών ζούσαν υπό τον διαρκή φόβο καταγγελίας από τους γείτονες.

Η κομβική αυτή αλλαγή πολιτικής υποκινήθηκε και από τους πολίτες της Σιγκαπούρης που σε συντριπτικό ποσοστό 90% απάντησαν σε σχετική δημοσκόπηση πως οι γάτες θα έπρεπε να επιτρέπονται ως κατοικίδια.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι κάτοικοι θα μπορούν να έχουν στην κατοχή τους έως και δύο γάτες, καθώς και έναν σκύλο εγκεκριμένης ράτσας, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρώσουν ένα δωρεάν διαδικτυακό μάθημα ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων, θα βάλουν μικροτσίπ και θα εγγράψουν τα κατοικίδιά τους σε εθνικό μητρώο. 

Μάλιστα, για τα νοικοκυριά που έχουν πάνω από δύο γάτες θα υπάρξει… αμνηστία, αρκεί οι ιδιοκτήτες τους να υποβάλουν αίτηση για άδεια κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, έως ότου δηλαδή τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο.

Σύμφωνα με έκθεση της Euromonitor International, οι οικόσιτες γάτες το 2023 ξεπερνούσαν τις 94.000 – κατά 10% περισσότερες σε σχέση με το 2019. 

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT