Η Χαμάς «αποδέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για εκεχειρία»

Η Χαμάς «αποδέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για εκεχειρία»

Η δήλωση της Χαμάς αποτελεί «ελπιδοφόρο σημάδι», ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Reuters ότι η οργάνωση αποδέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός, καθώς και πως είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες.  

Η δήλωση της Χαμάς ότι αποδέχεται το ψήφισμα του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αποτελεί «ελπιδοφόρο σημάδι», ανακοίνωσε ο Αντονι Μπλίνκεν.

Οι συζητήσεις σχετικά με τα σχέδια για τη Γάζα μετά την κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστούν το απόγευμα της Τρίτης και τις επόμενες δύο ημέρες, ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχουν τέτοια σχέδια».

«Η Ουάσιγκτον να διασφαλίσει την τήρησή της»

O ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχρι, μιλώντας στο Reuters τόνισε ότι η Χαμάς αποδέχεται την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ πρόσθεσε ότι εναπόκειται στην Ουάσιγκτον να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα την τηρήσει.

Η Χαμάς αποδέχεται το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και την ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους στο Ισραήλ, ανέφερε ο Αμπού Ζούχρι.

«Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με πραγματική δοκιμασία για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της να αναγκάσει την κατοχή να τερματίσει αμέσως τον πόλεμο σε εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο ίδιος.

Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την περιοχή

Η Χαμάς «αποδέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για εκεχειρία»-1
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, συνάντησε την Τρίτη μέλη οικογενειών των ομήρων στο Τελ Αβίβ (REUTERS/Marko Djurica).

Κατά την όγδοη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου, ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε χθες, Δευτέρα, την Αίγυπτο και στη συνέχεια το Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ. Συναντήθηκε επίσης με τις οικογένειες ομήρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε, επίσης, ότι όσο περισσότερο διαρκεί η στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα τόσο περισσότερο η ευρύτερη περιοχή κινδυνεύει με πόλεμο.

Ζώνες ασφαλείας

Το Ισραήλ είχε ταχθεί αρχικά κατά της πρότασης την περασμένη εβδομάδα, διαφωνώντας με κάποιες από τις τροποποιήσεις, που, όπως ισχυρίστηκε, είχαν γίνει στο κείμενο.

Οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν σε μία από τις ανησυχίες, απορρίπτοντας ρητά τη δημιουργία ισραηλινών ζωνών ασφαλείας στη Γάζα.

Η κίνηση φάνηκε να είναι αρκετή για να ικανοποιήσει το Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του οποίου στη χθεσινή συνεδρίαση απέφυγε να επικρίνει το ψήφισμα ή να το σχολιάσει άμεσα.

Ωστόσο ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το Ισραήλ δεν θα δεχθεί συμφωνία που θα τερματίζει τις μάχες στη Γάζα χωρίς την επίτευξη των στόχων του στον πόλεμο.

Η πρόταση τριών φάσεων του Μπάιντεν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Χαμάς να συμφωνήσει σε πρόταση τριών φάσεων για την ομηρία έναντι εκεχειρίας, την οποία περιέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας εγκρίνει συνολική ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Το σχέδιο προβλέπει αρχική ανταλλαγή ηλικιωμένων, ασθενών ή γυναικών ομήρων με Παλαιστινίους που κρατούνται από το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια μιας αρχικής εκεχειρίας έξι εβδομάδων.

Η εκεχειρία θα εξελιχθεί σε μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών και απελευθέρωση όλων των ομήρων σε μία δεύτερη φάση, στη διάρκεια της οποίας τα δύο μέρη θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με διαμεσολαβητές τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο.

Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης.

Κατεστραμμένα τα μισά κτίρια της Γάζας

Η Χαμάς «αποδέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για εκεχειρία»-2
Τζαμί που υπέστη ζημιές από ισραηλινά πλήγματα στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας (9 Ιουνίου 2024, REUTERS/Mohammed Salem).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, τα μισά από τα κτίρια στη Γάζα έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ωστόσο, χθες ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, ο ακροδεξιός Μπεζαλέλ Σμότριχ, δήλωσε ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς τη «συλλογική αυτοκτονία» και λέγοντας ότι η απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων θα οδηγούσε στη δολοφονία Εβραίων.

Ανακοίνωση του ΟΗΕ για «εγκλήματα πολέμου»

Την ίδια ώρα, το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι θάνατοι αμάχων στη Γάζα κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης για την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων και η κράτησή τους από ένοπλες ομάδες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

«Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, πολλοί από αυτούς άμαχοι, φέρονται να σκοτώθηκαν και να τραυματίστηκαν», τόνισε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Επιπλέον, κρατώντας ομήρους σε τόσο πυκνοκατοικημένες περιοχές, οι ένοπλες οργανώσεις που το κάνουν θέτουν τη ζωή των Παλαιστίνιων αμάχων, καθώς και των ίδιων των ομήρων, σε πρόσθετο κίνδυνο από τις εχθροπραξίες. Ολες αυτές οι ενέργειες, και από τις δύο πλευρές, μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», ανέφερε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT