Ρωσία και Ιράν συνεχίζουν να εργάζονται για το σύμφωνο συνεργασίας

Ρωσία και Ιράν συνεχίζουν να εργάζονται για το σύμφωνο συνεργασίας

Η Ρωσία έχει προχωρήσει σε ενίσχυση των πολιτικών, εμπορικών και στρατιωτικών δεσμών με το Ιράν, προκαλώντας ανησυχία σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μόσχα και η Τεχεράνη συνεχίζουν τις εργασίες για την επίτευξη συνολικής διμερούς συμφωνίας συνεργασίας, αν και το χρονοδιάγραμμα ενδέχεται να αλλάξει, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οπως τόνισε ο Πεσκόφ, η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει δεσμούς με το Ιράν.

Νωρίτερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA είχε μεταδώσει ότι η συμφωνία είχε ανασταλεί προσωρινά λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι Ιρανοί εταίροι, ωστόσο ο πρεσβευτής του Ιράν στη Μόσχα Καζέμ Τζαλαλί γνωστοποίησε ότι αυτό δεν ισχύει, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η Ρωσία έχει προχωρήσει στην ενίσχυση των πολιτικών, εμπορικών και στρατιωτικών δεσμών με το Ιράν, στο πλαίσιο εμβάθυνσης που οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ βλέπουν με ανησυχία.

Πιέζουν ενάντια στην επιζήμια εξωτερική πολιτική

Η Μόσχα και η Τεχεράνη πιέζουν ενάντια στην «επιζήμια εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ», όπως λένε, και επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν μία δικαιότερη και πολυπολική παγκόσμια τάξη.

Οι εργασίες για την επίτευξη νέας μεγάλης συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον εκλιπόντα πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραΐσι.

Ο Ραΐσι, που θεωρούνταν δυνητικός διάδοχος του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σκοτώθηκε όταν συνετρίβη το ελικόπτερό του τον Μάιο.

Τον Ιανουάριο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι νέα διακρατική συνθήκη που αντανακλά την «άνευ προηγουμένου βελτίωση» στις σχέσεις Ρωσίας – Ιράν βρισκόταν στο τελικό στάδιο και ο Πούτιν και ο Ραΐσι αναμενόταν να την υπογράψουν σύντομα.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT