Ρωσία – Λευκορωσία: Δεύτερο στάδιο ασκήσεων με πυρηνικά όπλα

Ρωσία – Λευκορωσία: Δεύτερο στάδιο ασκήσεων με πυρηνικά όπλα

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους σπρώχνουν τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικής αντιπαράθεσης

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι τα στρατεύματά της ξεκίνησαν δεύτερο στάδιο ασκήσεων με ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων από κοινού με τα στρατεύματα της Λευκορωσίας, επικαλούμενη απειλές από τις δυτικές δυνάμεις.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους σπρώχνουν τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικής αντιπαράθεσης δίνοντας στην Ουκρανία όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, μερικά από τα οποία χρησιμοποιούνται εναντίον του ρωσικού εδάφους.

Από τότε που έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αμυνθεί σε ακραίες καταστάσεις. Η Ρωσία έχει απορρίψει τα σχόλια κάνοντας λόγο για σαμποτάζ.

Η Ρωσία τον περασμένο μήνα συνέδεσε ρητά τις πυρηνικές ασκήσεις που διέταξε ο Πούτιν με τις «προκλητικές δηλώσεις και απειλές ορισμένων δυτικών αξιωματούχων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», όπως είπε.

Στο πρώτο στάδιο των ασκήσεων, τα ρωσικά στρατεύματα εκπαιδεύτηκαν στο πώς να οπλίζουν και να αναπτύσσουν πυραύλους Iskander, ενώ η πολεμική αεροπορία τους ασχολήθηκε με το πώς θα οπλίζει υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal.

Το δεύτερο στάδιο, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, αφορούσε κοινή εκπαίδευση ρωσικών και λευκορωσικών μονάδων «για τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων στη μάχη», ανέφερε το υπουργείο Αμυνας.

«Η κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι αρκετά τεταμένη λόγω καθημερινών αποφάσεων και ενεργειών των ευρωπαϊκών πρωτευουσών που είναι εχθρικές προς τη Ρωσία, και κυρίως από την Ουάσιγκτον», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για τις ασκήσεις.

«Ως εκ τούτου, φυσικά, τέτοιες ασκήσεις, καθώς και η διατήρηση της πολεμικής ετοιμότητας είναι πολύ σημαντικές για εμάς», πρόσθεσε.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, πυραυλικό σύστημα Iskander οδηγείται σε χωράφι και οι πύραυλοι σηκώνονται.

Επίσης, παρουσιάστηκαν υπερηχητικά αναχαιτιστικά MiG-31 που έφεραν πυραύλους Kinzhal και υπερηχητικά βομβαρδιστικά Tupolev Tu-22M3 μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να εξασφαλίσει τη νίκη στην Ουκρανία, το ισχυρότερο μήνυμα του Κρεμλίνου μέχρι σήμερα ότι η φονικότερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν θα κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι δεν αποκλείει αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα.

Πυρηνική απειλή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι δεν έχουν δει αλλαγή στη στρατηγική στάση της Ρωσίας, αν και ανώτεροι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ισχυρίζονται ότι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις παρατηρήσεις της Μόσχας σχετικά με τα πυρηνικά όπλα.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, κατέχοντας περίπου το 88% των πυρηνικών όπλων του κόσμου, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

Τα «τακτικά πυρηνικά όπλα» έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε πεδίο μάχης, οπότε είναι γενικά λιγότερο ισχυρά από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να καταστρέψουν ολόκληρες πόλεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 100 μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα Β61 που έχουν αναπτυχθεί σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες – Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία, Βέλγιο και Ολλανδία, σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists. Οι ΗΠΑ έχουν άλλα 100 τέτοια όπλα εντός των συνόρων τους.

Η Ρωσία διαθέτει περίπου 1.558 μη στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές, αν και οι ειδικοί στον έλεγχο των εξοπλισμών λένε ότι είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πόσες ακριβώς είναι λόγω της μυστικότητας.

Ο Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πολλά από τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας έχουν εκρηκτική ισχύ 70-75 κιλοτόνων – περίπου πέντε φορές το μέγεθος της αμερικανικής πυρηνικής βόμβας που έριξαν οι ΗΠΑ στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945.

Ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να αναπτύξουν περισσότερα στρατηγικά πυρηνικά όπλα τα επόμενα χρόνια για να αποτρέψουν τις αυξανόμενες απειλές από τη Ρωσία, την Κίνα και άλλους.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT