Γαλλία: «Ανοιγμα» του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών προς την ακροδεξιά Λεπέν

Γαλλία: «Ανοιγμα» του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών προς την ακροδεξιά Λεπέν

Ο Εθνικός Συναγερμός της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν αναζητά συμμάχους για να διασφαλίσει ότι θα αποκτήσει τον έλεγχο του επόμενου κοινοβουλίου, ακόμη και αν κερδίσει τις εκλογές χωρίς απόλυτη πλειοψηφία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών της Γαλλίας, Ερίκ Σιοτί, κάλεσε σε συμμαχία με τον Εθνικό Συναγερμό της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

«Λέμε τα ίδια πράγματα, οπότε ας σταματήσουμε να επινοούμε διαφορές», ανέφερε ο Σιοτί, μιλώντας στην τηλεόραση TF1.

Ο Σιοτί είχε συζητήσεις με τους επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά πριν ανακοινώσει την κίνηση την Τρίτη, η οποία, όπως είπε, αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) θα έχουν αρκετές έδρες ώστε να εξακολουθήσουν να αποτελούν κοινοβουλευτική ομάδα.

«Χρειαζόμαστε κάποιου είδους συμμαχία», δήλωσε ο Σιοτί. Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι που θέλει η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων».

Ζητούν την παραίτησή του

Το άνοιγμα του Σιοτί, ο οποίος προέρχεται από την πιο συντηρητική πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών, ενδέχεται να οδηγήσει το κόμμα του σε εσωτερική διαμάχη. Τα πιο κεντρώα μέλη του έχουν ήδη ταχθεί κατά μιας τέτοιας κίνησης.

Ο Ολιβιέρ Μαρλέ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, τόνισε ότι δεν θα υποστήριζε συμφωνία με ακροδεξιό κίνημα.

Ο Μαρλέ απαίτησε την παραίτηση του Σιοτί.

Ο Εθνικός Συναγερμός αναμένεται ευρέως να αναδειχθεί ως η ισχυρότερη δύναμη μετά τις πρόωρες εκλογές που ξεκινούν σε τρεις εβδομάδες, αν και το κόμμα μπορεί να μην καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ισχυρότερη δύναμη

Ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν αναμένεται ευρέως να αναδειχθεί στην ισχυρότερη δύναμη μετά τις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν σε τρεις εβδομάδες, αν και το κόμμα ενδέχεται να μην καταφέρει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κόμμα αναζητά συμμάχους για να αποκτήσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου. Η στήριξη προς τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας που είχε ως αποτέλεσμα το να μείνει η Ακροδεξιά μακριά από τις πύλες της εξουσίας γίνεται όλο και πιο εύθραυστη.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT