Ο Χάντερ Μπάιντεν κρίθηκε ένοχος για την υπόθεση αγοράς όπλου

Ο Χάντερ Μπάιντεν κρίθηκε ένοχος για την υπόθεση αγοράς όπλου

Καταδικάστηκε για αγορά όπλου ενόσω ήταν εθισμένος σε ναρκωτικές ουσίες. Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως 25 έτη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γιος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Χάντερ Μπάιντεν, καταδικάστηκε από το σώμα των ενόρκων, καθώς αποδείχθηκε ότι είπε ψέματα για να αγοράσει παράνομα ένα όπλο, μια ετυμηγορία που οι Δημοκρατικοί ενδέχεται να αξιοποιήσουν για να αδυνατίσουν τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ, ότι το σύστημα της δικαιοσύνης έχει οπλιστεί εναντίον του.

Το 12μελές σώμα των ενόρκων στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Γουίλμινγκτον, στο Ντελαγουέρ, τον έκρινε ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες που τον βάρυναν, καθιστώντας τον Χάντερ Μπάιντεν το πρώτο παιδί εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ που καταδικάζεται για έγκλημα.

Ο 54χρονος Χάντερ Μπάιντεν ένευσε ελαφρά μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, χωρίς να δείξει κάποια άλλη αντίδραση. Στη συνέχεια σκούντηξε φιλικά στην πλάτη τον δικηγόρο του Αμπε Λόουελ και αγκάλιασε ένα άλλο μέλος της νομικής του ομάδας.

Ο δικαστής δεν όρισε ημερομηνία για την επιβολή της ποινής, αλλά πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι συνήθως εντός 120 ημερών. Αυτό θα την τοποθετούσε το αργότερο ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι οι κατηγορούμενοι σε παρόμοιες υποθέσεις συχνά λαμβάνουν μικρές ποινές και είναι λιγότερο πιθανό να φυλακιστούν εάν τηρούν τους όρους της προδικαστικής αποφυλάκισής τους.

Ο Χάντερ Μπάιντεν κρίθηκε ένοχος για την υπόθεση αγοράς όπλου-1

Η δίκη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την ποινική καταδίκη Τραμπ, του πρώτου πρώην προέδρου των ΗΠΑ που κρίθηκε ένοχος για κακούργημα.

Ο Τραμπ, ο οποίος καταδικάστηκε για 34 κακουργήματα στην προσπάθειά του να καλύψει ένα σεξουαλικό σκάνδαλο, κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι επιδιώκουν δικαστικώς να τον εμποδίσουν να ανακτήσει την εξουσία, στη ρεβάνς του με τον Τζο Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί έχουν επισημάνει αρκετές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της δίωξης του Χάντερ Μπάιντεν, ως απόδειξη ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν χρησιμοποιεί το σύστημα δικαιοσύνης για πολιτικούς ή προσωπικούς σκοπούς, αφού την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι δεν θα απονείμει χάρη στον γιο του εάν καταδικαστεί.

Τα 3 κακουργήματα για τα οποία καταδικάστηκε ο Χάντερ Μπάιντεν

  • Ψέματα σε ομοσπονδιακά αδειοδοτημένο έμπορο όπλων: επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών.
  • Ψευδείς ισχυρισμοί στην ομοσπονδιακή αίτηση για πυροβόλα όπλα που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των αιτούντων: επισύρει ποινή έως και πέντε έτη.
  • Κατοχή παράνομα αποκτηθέντος όπλου από τις 12 έως τις 23 Οκτωβρίου 2018: επισύρει μέγιστη ποινή 10 ετών.

Τα εγκλήματα προέρχονται από την αγορά ενός πιστολιού από τον κ. Μπάιντεν, όταν ήταν εθισμένος σε ναρκωτικές ουσίες και μπαινόβγαινε σε μονάδες αποτοξίνωσης.

Οι New York Times ανέφεραν πέρυσι, πως ο κ. Μπάιντεν αφηγήθηκε ότι μπήκε στο οπλοπωλείο από καπρίτσιο και αγόρασε το 38άρι επειδή πίστευε ότι το να περνάει χρόνο στο σκοπευτήριο θα τον βοηθούσε να αποφύγει τη χρήση ναρκωτικών.

  • Κατά την αγορά του όπλου, ο κ. Μπάιντεν έπρεπε να συμπληρώσει ένα έντυπο για ομοσπονδιακό έλεγχο ιστορικού. Απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με το αν έκανε χρήση ναρκωτικών, είπε ότι δεν έκανε – ένας ισχυρισμός που οι εισαγγελείς έπεισαν επιτυχώς τους ενόρκους ότι ήταν ψευδής.
  • Τα δύο πρώτα εγκλήματα είναι ουσιαστικά τα ίδια – ότι είπε ψέματα για τη χρήση ναρκωτικών για να αποκτήσει παράνομα το όπλο και ότι ισχυρίστηκε ψευδώς ότι δεν ήταν «εθισμένος σε κανένα διεγερτικό, ναρκωτικό και οποιαδήποτε άλλη ελεγχόμενη ουσία» στο ομοσπονδιακό έντυπο, γνωστό ως 4473.
  • Η τρίτη καταδίκη, η παράνομη κατοχή του όπλου υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, προέρχεται από το χρονικό διάστημα που είχε το όπλο.

Πληροφορίες από Reuters, New York Times 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT