Εκλογές στη Γαλλία: «Σοκ και εκνευρισμός» στο κόμμα του Μακρόν

Εκλογές στη Γαλλία: «Σοκ και εκνευρισμός» στο κόμμα του Μακρόν

«Ενιωσα σαν να μας στέλνει να δώσουμε μια χαμένη μάχη», δήλωσε βουλευτής του κόμματος Μακρόν

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσωκομματική δυσαρέσκεια φέρεται να έχει προκληθεί στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή την απόφαση για προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών μετά τη συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές από την Ακροδεξιά. 

Βουλευτές και αξιωματούχοι του κόμματος «Αναγέννηση» (Renaissance) εξακολουθούν, σύμφωνα με το Bloomberg, να μην μπορούν να συμβιβαστούν με την απόφαση του Γάλλου προέδρου. Ορισμένοι αντέδρασαν οργισμένα ενώ άλλοι προσπαθούσαν να κατανοήσουν τη λογική πίσω από την απόφαση. Ο πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ και η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ, ήταν και οι δύο αντίθετοι στην απόφαση, σύμφωνα με εμπιστευτική πηγή. 

«Υπήρξε σοκ και εκνευρισμός στις τάξεις μας όταν ο Μακρόν ανακοίνωσε την απόφασή του», δήλωσε ο Κριστόφ Μαριόν, βουλευτής της «Αναγέννησης». «Ενιωσα σαν να μας στέλνει να δώσουμε μια χαμένη μάχη», πρόσθεσε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του από τον ακροδεξιό «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Πολλοί βουλευτές και αξιωματούχοι λένε ότι πρόκειται για κίνηση υψηλού κινδύνου από την πλευρά του Μακρόν καθώς είναι πιθανό οι απώλειες του κόμματός του να παγιωθούν και κατά συνέπεια να υπονομευθούν οι προοπτικές για την προώθηση της οικονομικής του ατζέντας. 

Το κόμμα της Λεπέν προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με ποσοστό 35%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το Ifop την Τρίτη. Το κόμμα του Μακρόν υπολείπεται κατά 17 μονάδες, σύμφωνα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών είναι πάντως εξαιρετικά απρόβλεπτο με δεδομένο ότι θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και συμμαχίες στον δεύτερο γύρο. Η τεράστια διαφορά όμως φέρεται να έχει καταρρακώσει το ηθικό των βουλευτών του κόμματος Μακρόν.

Πάντως, εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου δήλωσε ότι όλες οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από την Κυριακή δείχνουν ότι οι Γάλλοι πολίτες υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την απόφαση για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT