Guardian: Παιδιά στρατολογούνται από καρτέλ κοκαΐνης στην Ευρώπη

Guardian: Παιδιά στρατολογούνται από καρτέλ κοκαΐνης στην Ευρώπη

Οι αστυνομικές αρχές χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μιλούν για βιομηχανικής κλίμακας εκμετάλλευση ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών από δίκτυα διακίνησης κοκαΐνης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες σε όλη την Ευρώπη έχουν «στρατολογηθεί» παρά τη θέλησή τους για να εργαστούν σε μερικά από τα πιο ισχυρά καρτέλ ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, όπως διαπιστώθηκε από έρευνα του Guardian.

Οι αστυνομικές αρχές χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μιλούν για βιομηχανικής κλίμακας εκμετάλλευση παιδιών από δίκτυα διακίνησης κοκαΐνης που δρουν στη δυτική Ευρώπη σε πόλεις όπως το Παρίσι και οι Βρυξέλλες. Και στο Λονδίνο, η αστυνομία βρήκε πρόσφατα έναν αριθμό παιδιών από το Μαρόκο και την Αλγερία, που φαίνεται να έχουν πέσει θύματα βασανιστηρίων αυτών των δικτύων. 

Οι υπηρεσίες παιδικής προστασίας ανέφεραν ότι οι συμμορίες διακίνησης κοκαΐνης, οι οποίες εκμεταλλεύονται ευάλωτα παιδιά κατά βάση από την Αφρική, χρησιμοποιούν βάναυσα μέσα για να ελέγχουν τα θύματά τους, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και σεξουαλικής κακοποίησης εάν δεν καταφέρουν να πουλήσουν αρκετά ναρκωτικά.

Ενδεικτικό της γιγάντωσης του φαινομένου είναι ότι τον περασμένο Μάρτιο αστυνομικές αρχές από την Ε.Ε. μαζί με οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, του ΟΗΕ και της Europol συναντήθηκαν για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπιστεί η εκμετάλλευση και η διακίνηση παιδιών από τα καρτέλ ναρκωτικών της δυτικής Ευρώπης.  

«Η Σουηδία, το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες, η Ισπανία και η Γαλλία είχαν περιπτώσεις εκμετάλλευσης εκατοντάδων ανηλίκων από τη Βόρεια Αφρική, οι οποίοι στρατολογήθηκαν από δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών για την πώληση ναρκωτικών», ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές. Ωστόσο, άλλες πηγές ανεβάζουν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων σε χιλιάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 15.928 ασυνόδευτα παιδιά που έφτασαν στην Ευρώπη το 2022, πολλά στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Ενα πρόσφατο έγγραφο της βελγικής ομοσπονδιακής αστυνομίας για την Europol αναφέρει πως «χιλιάδες ασυνόδευτοι αλλοδαποί ανήλικοι περνούν κάθε χρόνο τα σύνορα της Ε.Ε. και εξαφανίζονται χωρίς κανένα ίχνος. Πολλοί από αυτούς “αιχμαλωτίζονται” από εγκληματικά κυκλώματα». Ο Ερίκ Γκαρμπάρ, επικεφαλής του τμήματος εμπορίας ανθρώπων και λαθρεμπορίου της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας του Βελγίου, είναι ένας από τους αξιωματικούς που ηγούνται των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης ασυνόδευτων ανηλίκων από εγκληματικά δίκτυα. Ο ίδιος ανέφερε ότι «με τους ανήλικους Αφρικανούς, κυρίως Μαροκινούς και Αλγερινούς, το πιο σημαντικό θέμα είναι η εκμετάλλευση από τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες όπως η διακίνηση ναρκωτικών».

Σύμφωνα με την έρευνα του Guardian, μεταξύ των δικτύων ξεχωρίζει η μαροκινή εγκληματική οργάνωση «Mocro Maffia». Η εν λόγω οργάνωση περιλαμβάνει αρκετά από τα μεγαλύτερα καρτέλ διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη, τα οποία συνεργάζονται απευθείας με παραγωγούς της Νότιας Αμερικής. Η ομάδα πιστεύεται ότι δραστηριοποιείται στο βελγικό λιμάνι της Αμβέρσας, την κύρια πύλη εισόδου της κοκαΐνης στην Ευρώπη.

Η Mocro Maffia έχει γίνει γνωστή για τις απειλές που έχει εξαπολύσει κατά του υπουργού Δικαιοσύνης του Βελγίου και, στην Ολλανδία, κατά της Ολλανδέζας πριγκίπισσας. Νωρίτερα φέτος, ορισμένα μέλη της που εμπλέκονται σε μια σειρά από δολοφονίες φυλακίστηκαν. Η αστυνομία φέρεται να έχει αποδείξεις ότι παιδιά διακινούνται απευθείας από το Μαρόκο προς τα δίκτυα κοκαΐνης στην Ευρώπη, πολλά από τα οποία δελεάζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT