Σεμπάστιεν Μέιλαρντ στην «Κ»: Ο Μακρόν φέρνει τη Λεπέν στην αληθινή ζωή της πολιτικής διαχείρισης

Σεμπάστιεν Μέιλαρντ στην «Κ»: Ο Μακρόν φέρνει τη Λεπέν στην αληθινή ζωή της πολιτικής διαχείρισης

«Είναι πραγματικά ένα πολιτικό τζογάρισμα από την πλευρά του Μακρόν. Λειτουργεί όμως αντίστοιχα και για τη Λεπέν, η οποία δεν ανέμενε εκλογές σε αυτήν τη φάση».

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωεκλογές μετατράπηκαν σε δημοψήφισμα για τον Εμανουέλ Μακρόν και ο ίδιος συντέλεσε προς αυτή την κατεύθυνση. Με την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, απώτερος στόχος του Γάλλου προέδρου είναι να φέρει τη Μαρίν Λεπέν μπροστά στην πραγματική ζωή της καθημερινής διαχείρισης, σε μια εποχή που οι Γάλλοι νιώθουν ότι απειλείται ο τρόπος ζωής τους.

Σεμπάστιεν Μέιλαρντ στην «Κ»: Ο Μακρόν φέρνει τη Λεπέν στην αληθινή ζωή της πολιτικής διαχείρισης-1Ο ειδικός σύμβουλος στο Ινστιτούτο Jacques Delors, Σεμπάστιεν Μέιλαρντ (φωτ.), εξηγεί στην «Κ» πώς θα ήταν η Γαλλία με πρόεδρο τον Μακρόν και κυβερνών κόμμα την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν. Ιδιάζουσα θα ήταν η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Στον βαθμό που θα συνδιαμόρφωνε τις γαλλικές θέσεις η Μαρίν Λεπέν, θα τασσόταν στο πλευρό του Ορμπαν, όμως ο πρόεδρος της Γαλλίας θα εκπροσωπούσε τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

– Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από την εκλογική ήττα Μακρόν;

– Κατ’ αρχάς, δεν ήταν έκπληξη, υπό την έννοια ότι όλες οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν σοβαρό πλήγμα. Ηταν πράγματι μια βαριά ήττα. Στην πραγματικότητα, το κόμμα της Λεπέν πέτυχε τον στόχο του να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για το πρόσωπο του Μακρόν. Ο ίδιος όμως συντέλεσε επίσης προς αυτή την κατεύθυνση. Ανέδειξε την Εθνική Συσπείρωση σε εχθρό του, έδωσε ισχυρό «παρών» στην προεκλογική εκστρατεία, έδινε συνεντεύξεις κάθε εβδομάδα. Επί της ουσίας, το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν μια ψήφος διαμαρτυρίας εις βάρος του. Αναζητώντας τα βαθύτερα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος, θα πρέπει να σταθούμε αφενός στον φόβο μπροστά στην παγκοσμιοποίηση, αφετέρου στο κόστος της ενεργειακής μετάβασης, η οποία αλλάζει το πώς οδηγεί, το πώς ζεσταίνεται η γαλλική κοινωνία. Οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι αισθάνονται ότι απειλείται ο γαλλικός τρόπος ζωής. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν δίκιο. Αυτή είναι όμως η αντίληψη που έχουν. Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η παράμετρος του μεταναστευτικού, που ενισχύει την προκατάληψη ότι τα πράγματα βρίσκονται εκτός ελέγχου. Οι Γάλλοι, καλώς ή κακώς, αμφισβητούν την ικανότητα της κυβέρνησης να δράσει για να ανακτήσει τον έλεγχο όπως οι ίδιοι τον αντιλαμβάνονται.

– Εχει πιθανότητες ο Μακρόν να κερδίσει τις εκλογές ή είναι προκαθορισμένη η επικράτηση της Λεπέν;

– Είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Αποτελεί πραγματικά ένα πολιτικό τζογάρισμα του Μακρόν. Λειτουργεί όμως αντίστοιχα και για τη Λεπέν, η οποία δεν ανέμενε εκλογές σε αυτή τη φάση. Νομίζω ότι ο Μακρόν με αυτή την κίνηση επιχειρεί ένα reality check (σ.σ. έλεγχο της πραγματικότητας). Διαμηνύει πολιτικά στη Λεπέν: «Θέλεις να κυβερνήσεις λοιπόν; Ας δούμε όλοι πόσο προετοιμασμένη είσαι για αυτό». Στρέφεται επίσης προς τους διαμαρτυρόμενους πολίτες, θέλοντας να διαπιστώσει αν το εννοούν πραγματικά ότι επιθυμούν να τους κυβερνήσει το κόμμα της Λεπέν.

– Και αν ο Μακρόν χάσει τις βουλευτικές εκλογές;

– Θα έχουμε συμβίωση του προέδρου Μακρόν ως αρχηγού του κράτους και του κόμματος της Λεπέν που θα είναι το κυβερνών κόμμα. Θα είναι σίγουρα περίεργο. Στην πραγματικότητα, ο Μακρόν θέλει να φέρει τη Λεπέν στην πολιτική καθημερινότητα. Ας θυμηθούμε τη Μελόνι στην Ιταλία, η οποία αφού εξελέγη μετρίασε πολλές από τις αρχικές φιλοδοξίες της και αποδείχθηκε πιο φιλοευρωπαία απ’ ό,τι αναμενόταν. Επομένως, οι Γάλλοι ψηφοφόροι είτε θα συμπεράνουν ότι το πρόγραμμα της Λεπέν δεν είναι ρεαλιστικό, είτε θα διαπιστώσουν ότι η ίδια δεν είναι τόσο έτοιμη και αξιόπιστη όσο διαμηνύει.

– Τι θα σήμαινε μια κυβέρνηση Λεπέν για τις πολιτικές που θα βλέπαμε στη Γαλλία;

– Θα βλέπαμε αλλαγές όπως η επιβράδυνση της ενεργειακής πολιτικής που στοχεύει στην απεξάρτηση από τον άνθρακα, γεγονός που θα απορρύθμιζε τους οικολογικούς στόχους. Επιπλέον, θα βλέπαμε σημαντικά εμπόδια στη διεύρυνση της Ε.Ε. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μακρόν θα διατηρούσε το χαρτοφυλάκιο της εξωτερικής πολιτικής. Θα παρέμενε ο εκπρόσωπος της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επίσης, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Λεπέν δεν μιλάει πλέον για έξοδο της Γαλλίας από την Ε.Ε. ή την Ευρωζώνη, αφότου συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει τις προεδρικές εκλογές ακριβώς για αυτές τις θέσεις της. Δεν συζητάει καν για έξοδο από το ΝΑΤΟ πια. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει μια σαφή ευρωπαϊκή ατζέντα και είναι από τα στοιχεία που ο Μακρόν επιθυμεί να αναδείξει. Θέλει να αποδείξει την ασυνέπεια της πολιτικής αντιπάλου του.

– Αν ήταν στο χέρι της Λεπέν, θα βλέπαμε μια διαφορετική στάση της Γαλλίας στην Ουκρανία;

– Ναι. Πρόκειται για μια πολιτικό η οποία τρέφει φιλικά αισθήματα για τη Ρωσία. Εχει μάλιστα χρηματοδοτηθεί από τη Ρωσία στο παρελθόν. Θα εμπόδιζε σίγουρα την υποψηφιότητα της Ουκρανίας ως δυνητικού κράτους-μέλους της Ε.Ε. και θα δυσχέραινε την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Ουσιαστικά, θα τασσόταν στο πλευρό του Ορμπαν σε αυτά τα θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT