Διάσκεψη για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Διάσκεψη για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Εκκλήσεις από τον Σολτς για επενδύσεις αλλά και συστήματα αεράμυνας

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμμετοχή περίπου 2.000 Ευρωπαίων αξιωματούχων, πολιτικών, εκπροσώπων τοπικών κοινοτήτων και του επιχειρηματικού κόσμου, ξεκίνησε χθες στο Βερολίνο διήμερη διεθνής διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Ο οικοδεσπότης της διάσκεψης και καγκελάριος της Γερμανίας Oλαφ Σολτς ανέφερε ότι, βάσει εκτιμήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ανόρθωση της Ουκρανίας ύστερα από τις πολεμικές καταστροφές που έχει υποστεί απαιτεί κονδύλια της τάξης των 500 δισ ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας – ποσά που αδυνατούν να καλύψουν από μόνα τους τα εθνικά κράτη. «Η καλύτερη ανοικοδόμηση είναι εκείνη που δεν θα χρειαστεί ποτέ να υλοποιηθεί», προσέθεσε ο Γερμανός ηγέτης, τονίζοντας τη σημασία να τερματιστεί η ρωσική επίθεση το συντομότερο δυνατόν.

Το «παρών» έδωσε στη διάσκεψη του Βερολίνου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνεχίζοντας την ευρωπαϊκή περιοδεία του, που ξεκίνησε από τη Γαλλία, με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων από την απόβαση στη Νορμανδία, ενώ σειρά θα έχουν η Ιταλία για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας G7 και η Ελβετία, όπου θα φιλοξενηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο διεθνής διάσκεψη για την ειρήνευση στη χώρα του. Χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος συζήτησε, μεταξύ άλλων, τις προοπτικές της διάσκεψης στην Ελβετία με τον Γερμανό ομόλογό του Χανς-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Η Γερμανία υποστηρίζει τη διάσκεψη, στην οποία δεν προσκλήθηκε η Ρωσία και δεν πρόκειται να συμμετάσχει η Κίνα, αν και ο Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι «είμαστε μακριά από την έναρξη συζητήσεων για την ειρήνευση, στον βαθμό που η Ρωσία πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους της με στρατιωτικά μέσα».

Δύο ήταν οι πιο άμεσες αξιώσεις που έθεσε στη διάσκεψη του Βερολίνου ο Ζελένσκι. Στο στρατιωτικό πεδίο, τόνισε για μία ακόμη φορά την ανάγκη για κατεπείγουσα αποστολή συστημάτων αεράμυνας, ώστε να εξισορροπηθεί η συντριπτική υπεροχή των Ρώσων στον αέρα. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, έστρεψε την προσοχή στις καταστροφές που έχει υποστεί το ενεργειακό δίκτυο της χώρας του. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι στη διάρκεια του 2024 έχει πληγεί το 50% του ουκρανικού δικτύου και ότι οι ζημιές θα ήταν ανάλογες με ολοκληρωτική καταστροφή των ενεργειακών δικτύων του Βερολίνου και του Μονάχου μαζί.

Παρών ο Ζελένσκι – Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα εισπράξει πρόσθετα 3,4 δισ. ευρώ από την Ε.Ε., εκ των οποίων το 1,5 δισ. από «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια.

Παρούσα στη διάσκεψη, η απερχόμενη πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα εισπράξει εντός του καλοκαιριού πρόσθετα 3,4 δισ ευρώ από την Ενωση, εκ των οποίων το 1,5 δισ. θα προέρχεται από «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια. Δικαιολογώντας αυτή την απόφαση, που χαρακτηρίζεται από τη Μόσχα απροκάλυπτη ληστεία, η Ευρωπαία αξιωματούχος δήλωσε ότι «η Ρωσία οφείλει να πληρώσει για τα εγκλήματά της». Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. θα ξεκινήσουν έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός, καθώς η Κομισιόν έκρινε ότι πληρούνται τα ευρωπαϊκά κριτήρια σχετικά με την προώθηση μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Τις δυσκολίες που θα συναντήσουν οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες στα προγράμματα ανασυγκρότησης της Ουκρανίας ήρθε να υπογραμμίσει η παραίτηση, τη Δευτέρα, του Μουσταφά Ναγέμ, διευθυντή της κρατικής υπηρεσίας που επιβλέπει τα εν λόγω προγράμματα.

Στην ομιλία του, ο Ολαφ Σολτς κάλεσε τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου να επενδύσουν τολμηρά στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας το μεγάλο δυναμικό της, ιδιαίτερα στα πεδία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της πληροφορικής και των φαρμάκων. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους συμμάχους να ενισχύσουν με κάθε διαθέσιμο οπλικό σύστημα την ουκρανική αεράμυνα. Μετά την παρουσία του στη διεθνή διάσκεψη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκφώνησε ομιλία, ως τιμώμενο πρόσωπο, σε συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου, από την οποία απουσίασαν επιδεικτικά οι βουλευτές της ακροδεξιάς AfD και του αριστερού λαϊκιστικού κόμματος της Σάρα Βάγκενκνεχτ.

Επαφές του Φιντάν στη Μόσχα

Το Ουκρανικό, ο πόλεμος στη Γάζα και οι εξελίξεις στη Συρία ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε ο Χακάν Φιντάν κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Ρωσία. Χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ προηγουμένως είχε διαβουλεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, στο περιθώριο συνόδου της ομάδας κρατών BRICS, στο Νίζνι Νόβγκοροντ.

Η Τουρκία ήταν ένα από τα 15 κράτη που δεν ανήκουν (ακόμη) στην ομάδα και εκπροσωπήθηκαν στη χθεσινή σύνοδο. Την περασμένη εβδομάδα, ενώ βρισκόταν στην Κίνα για επίσημη επίσκεψη, ο Φιντάν είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα του να καταθέσει αίτημα για ένταξη στην ομάδα.

Η Ρωσία είχε καλωσορίσει το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τις BRICS, αν και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου είχε τονίσει ότι «πολλές χώρες ενδιαφέρονται», εκφράζοντας αμφιβολία κατά πόσον είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν γρήγορα όλα τα αιτήματα.

Οι BRICS δημιουργήθηκαν από Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, που χάρισαν στην ομάδα και το ακρωνύμιό της, ενώ στην πορεία προστέθηκαν Αιθιοπία, Αίγυπτος, Εμιράτα και Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT