ΟΗΕ: Υπεύθυνο το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας – Κατηγορίες και για Χαμάς

ΟΗΕ: Υπεύθυνο το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας – Κατηγορίες και για Χαμάς

Το Ισραήλ δεν συνεργάζεται με την επιτροπή που έκανε την έρευνα, καταγγέλλοντάς την ως προκατειλημμένη

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στα πρώτα στάδια του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τετάρτη, λέγοντας ότι οι ενέργειες του Ισραήλ συνιστούν επίσης εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας λόγω των τεράστιων απωλειών αμάχων.

Τα ευρήματα προέκυψαν από δύο παράλληλες εκθέσεις, η μία επικεντρωμένη στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και η άλλη στη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ, που δημοσιεύθηκαν από την Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ (COI), η οποία έχει μια ασυνήθιστα ευρεία εντολή να συλλέγει στοιχεία και να εντοπίζει δράστες διεθνών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Ισραήλ δεν συνεργάζεται με την επιτροπή, την οποία καταγγέλλει ως προκατειλημμένη εναντίον του.

Η COI λέει ότι το Ισραήλ εμποδίζει το έργο του και εμπόδισε τους ερευνητές να έχουν πρόσβαση τόσο στο Ισραήλ όσο και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η διπλωματική αποστολή του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη απέρριψε τα ευρήματα. «Η COI απέδειξε για άλλη μία φορά ότι οι ενέργειές του είναι όλες στην υπηρεσία μιας στενής πολιτικής ατζέντας κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο Μεϊράβ Εϊλόν Σαχάρ, πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Ισραήλ, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 250 κρατήθηκαν όμηροι στις διασυνοριακές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, που πυροδότησε στρατιωτικά αντίποινα στη Γάζα, τα οποία έκτοτε έχουν σκοτώσει περισσότερους από 37.000 ανθρώπους, από την παλαιστινιακή πλευρά.

Οι εκθέσεις, που καλύπτουν τη σύγκρουση έως τα τέλη Δεκεμβρίου, διαπίστωσαν ότι και οι δύο πλευρές διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, δολοφονιών εκ προθέσεως, προσβολών κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και απάνθρωπης ή σκληρής μεταχείρισης.

Το Ισραήλ διέπραξε επίσης πρόσθετα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της πείνας ως μεθόδου πολέμου, ανέφερε η δεύτερη έκθεση, λέγοντας ότι το Ισραήλ όχι μόνο δεν παρείχε βασικές προμήθειες όπως τρόφιμα, νερό, στέγη και φάρμακα στους κατοίκους της Γάζας, αλλά «ενήργησε για να εμποδίσει την προμήθεια για ικανοποίηση αυτών των αναγκών από οποιονδήποτε άλλον».

Ορισμένα από τα εγκλήματα πολέμου, όπως η δολοφονία, συνιστούν επίσης εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Ισραήλ, ανέφερε η δήλωση της COI, χρησιμοποιώντας έναν όρο που προορίζεται για τα πιο σοβαρά διεθνή εγκλήματα που διαπράττονται εκουσίως ως μέρος μιας εκτεταμένης ή συστηματικής επίθεσης κατά αμάχων.

«Ο τεράστιος αριθμός απωλειών αμάχων στη Γάζα και η εκτεταμένη καταστροφή πολιτικών αντικειμένων και υποδομών ήταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας στρατηγικής που αναλήφθηκε με σκοπό να προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά, αγνοώντας τις αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και των κατάλληλων προφυλάξεων», ανέφερε η ανακοίνωση της COI.

Μερικές φορές, τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τέτοιους φορείς υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών έχουν αποτελέσει τη βάση για διώξεις εγκλημάτων πολέμου και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Μαζικές δολοφονίες

Τα ευρήματα της COI βασίζονται σε συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες, εκατοντάδες υποβολές, δορυφορικές εικόνες, ιατρικές εκθέσεις και επαληθευμένες πληροφορίες.

Μεταξύ των ευρημάτων της έκθεσης 59 σελίδων για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η επιτροπή επαλήθευσε τέσσερα περιστατικά μαζικών δολοφονιών σε δημόσια καταφύγια, τα οποία υποδηλώνουν ότι τα μέηλη της Χαμάς είχαν «μόνιμες επιχειρησιακές οδηγίες». Προσδιόρισε επίσης «ένα μοτίβο σεξουαλικής βίας» από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, αλλά δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές για βιασμό.

Η μεγαλύτερη έκθεση 126 σελίδων της Γάζας ανέφερε ότι η χρήση όπλων από το Ισραήλ, όπως οι κατευθυνόμενες βόμβες MK84 με μεγάλη καταστροφική ικανότητα σε αστικές περιοχές, ήταν ασυμβίβαστη με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, «καθώς δεν μπορούν να κάνουν επαρκείς ή ακριβείς διακρίσεις μεταξύ των επιδιωκόμενων στρατιωτικών στόχων και των πολιτικών αντικειμένων».

Ανέφερε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι άνδρες και αγόρια υπέστησαν το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της δίωξης φύλου, αναφέροντας περιπτώσεις όπου τα θύματα αναγκάζονταν να γδυθούν δημόσια σε κινήσεις «που είχαν σκοπό να επιφέρουν σοβαρή ταπείνωση».

Τα ευρήματα θα συζητηθούν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα.

Η COI, που αποτελείται από τρεις ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της, της Νοτιοαφρικανής Ναβί Πιλάι, πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδρύθηκε το 2021 από το Συμβούλιο της Γενεύης. Εχει μάλιστα εντολή αορίστου χρόνου, γεγονός που επικρίνεται τόσο από το Ισραήλ όσο και από ορισμένους από τους συμμάχους του.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT