Μακρόν: Ας μην παραδώσουμε τα κλειδιά της εξουσίας στην Ακροδεξιά

Μακρόν: Ας μην παραδώσουμε τα κλειδιά της εξουσίας στην Ακροδεξιά

Η «Γαλλία είναι δύναμη ειρήνης και ισορροπίας» στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άσκησε δριμεία κριτική στις πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν τα δύο άκρα στη χώρα του και τις «αφύσικες» συμμαχίες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης, ενόψει των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών.

Η «Γαλλία είναι δύναμη ειρήνης και ισορροπίας» στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και «είναι ανεξάρτητη στρατιωτική δύναμη», ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «τα δύο άκρα δεν θα επέτρεπαν» στη χώρα να ασκήσει αυτόν τον ρόλο.

Κάλεσε τους σοσιαλδημοκράτες, τους πράσινους και τους χριστιανοδημοκράτες να ενωθούν για «κυβερνητική συμφωνία.

Ο πρόεδρος είπε ότι θέλει «άνδρες και γυναίκες που μπόρεσαν να πουν “όχι” στα άκρα να ενωθούν για να μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα κοινό σχέδιο».

Κάλεσε «πολίτες και πολιτικούς ηγέτες που δεν αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στα άκρα» να «οικοδομήσουν νέο σχέδιο … έναν συνασπισμό για να κυβερνήσουν και να δράσουν στην υπηρεσία των Γάλλων και για τη δημοκρατία».

Το «βαλκανοποιημένο όραμα» και οι σχέσεις με τη Ρωσία

Ο Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει ότι η Ακρα Αριστερά κατέχει ένα «βαλκανοποιημένο όραμα» για τις διεθνείς σχέσεις, επικαλούμενος «την αντίθεση ορισμένων δυνάμεων στην πυρηνική αποτροπή της Γαλλίας και την αντίθεση στο ΝΑΤΟ».

Οσον αφορά την Ακροδεξιά, ο Εμανουέλ Μακρόν καταφέρθηκε κατά του αιτήματός της να φύγει η Γαλλία από το ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα επέκρινε της στάση της για «ασάφεια» όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία.

«Οχι» σε ντιμπέιτ με τη Μαρίν Λεπέν

Μακρόν: Ας μην παραδώσουμε τα κλειδιά της εξουσίας στην Ακροδεξιά-1

Αν και είχε δηλώσει ότι ήταν έτοιμος να συζητήσει με τη Μαρίν Λεπέν πριν από τις ευρωεκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι υπό τους όρους που έχει θέσει, δηλαδή την παραίτηση του προέδρου, η ακροδεξιά πολιτικός αρνείται το ντιμπέιτ.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο παραίτησής του, υπογράμμισε την πρόθεσή του να «βάλει τέλος σε αυτό το παραμύθι», χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο «παράλογο».

Οσον αφορά τη συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές, ο Μακρόν ανέφερε ότι θα αφήσει το έργο αυτό στον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ «και στους βουλευτές της πλειοψηφίας που βρίσκονται στο πλευρό του».

«Δεν κάνω ό,τι βοελεύει το σύστημα»

Σχετικά με τα αίτια της «συντριβής» της παράταξής του στις ευρωκάλπες της Κυριακής ανέφερε ότι «υπάρχει θυμός που εκφράστηκε» και αρνήθηκε «να προσποιηθεί ότι δεν συνέβη τίποτα, γιατί βασικά αυτό βολεύει όλο το σύστημα».

«Ποτέ δεν ήμουν εκεί για να προστατεύσω το πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι δεν θέλει να δώσει τα κλειδιά της εξουσίας στην Ακροδεξιά το 2027. «Αναλαμβάνω λοιπόν πλήρως την ευθύνη», συνέχισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT