Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα: «Η Τουρκία είναι αγκυροβολημένη στη Δύση»

Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα: «Η Τουρκία είναι αγκυροβολημένη στη Δύση»

Ο Τζεφ Φλέικ τόνισε ότι παρά τους ισχυρούς οικονομικούς, εμπορικούς και ενεργειακούς δεσμούς της Τουρκίας με τη Ρωσία, κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία αναδείχθηκε η δέσμευση της χώρας στο ΝΑΤΟ και τη Δύση

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία παραμένει σταθερά αγκυροβολημένη στη Δύση και η εταιρική της σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη, παρόλο που εκφράζονται διχογνωμίες ως προς τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα Τζεφ Φλέικ.

Ο Φλέικ, ο οποίος πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του αυτό το φθινόπωρο, δήλωσε ότι η έγκριση της Τουρκίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καθώς και η συμφωνία για την πώληση αμερικανικών F-16 σηματοδότησε την προσέγγιση της Αγκυρας προς τη Δύση φέτος και έθεσε τις βάσεις για διαρκή δυναμική στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

«Η στρατηγική εταιρική σχέση δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη και βρισκόμαστε σε καλό σημείο», δήλωσε ο Φλέικ, 61 ετών, στη συνέντευξη που παραχώρησε από την κατοικία του στην Αγκυρα.

Η θητεία του Φλέικ, πρώτην Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή που διορίστηκε από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις αρχές του 2022, χαρακτηρίστηκε από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έξι εβδομάδες μετά την άφιξή του στην Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον έχει πιέσει την Αγκυρα να πατάξει τυχόν καταστρατηγήσεις των κυρώσεών της κατά της Μόσχας, αλλά και να εγκρίνει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, κάτι που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο με την ένταξη της Σουηδίας έπειτα από 20μηνη καθυστέρηση.

Ο Φλέικ τόνισε ότι παρά τους ισχυρούς οικονομικούς, εμπορικούς και ενεργειακούς δεσμούς της Τουρκίας με τη Ρωσία, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τη δέσμευση της χώρας στο ΝΑΤΟ και τη Δύση.

Η Τουρκία «έχει υποστηρίξει με απόλυτη ακρίβεια την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας», δήλωσε ο Φλέικ, τονίζοντας ότι σταμάτησε τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και ότι προμήθευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο.

Πρόσθεσε ότι το αίσθημα στο αμερικανικό Κογκρέσο προς την Τουρκία είναι φέτος θετικό και αυτό θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριο.

«Είναι σταθερά αγκυροβολημένη στη Δύση», κατέληξε ο Φλέικ.

Διαχωρισμός Ισραήλ – Γάζας

Οι κύριες πιέσεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας τα τελευταία χρόνια αφορούσαν τη συμμαχία των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, καθώς και την αγορά από την Αγκυρα των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400 που προκάλεσε κυρώσεις των ΗΠΑ και απομάκρυνση από το πρόγραμμα για την απόκτηση αεροσκαφών F-35.

Η πιο πρόσφατη διαφωνία αφορά τον πόλεμο στη Γάζα, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επικρίνει έντονα τα «ισραηλινά εγκλήματα πολέμου», καθώς και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην επιχείρηση κατά της Χαμάς.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος δήλωσε ότι ενώ η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ερντογάν με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα ακυρώθηκε λόγω προβλημάτων προγραμματισμού, ήρθε τη στιγμή που η κατάσταση στη Γάζα δημιουργεί «σκληρό πολιτικό σκηνικό».

«Προφανώς θα υπάρξουν διαφορές ως προς την κατάσταση στη Γάζα, είναι δύσκολο ζήτημα», τόνισε.

Ωστόσο, ο Φλέικ ανέφερε ότι οι στενοί δεσμοί της Αγκυρας με τους πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς αποτέλεσαν πολύτιμο «αγωγό» κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και ότι η Ουάσιγκτον ζητά κάποιες φορές από την Τουρκία να τους μεταφέρει μηνύματα.

Η συνάντηση των ηγετών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα αποτελεί ευκαιρία για μία συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, ανέφερε ο Φλέικ.

Ρωσοτουρκικές σχέσεις

Τα σχόλια του Αμερικανού πρέσβη ήρθαν αφότου η Αγκυρα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην ομάδα κρατών BRICS – που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα και συμμετείχε σε συνάντηση των BRICS. Ο Φιντάν, σύμφωνα με αναφορές στα κρατικά Μέσα, τόνισε ότι οι τουρκορωσικές σχέσεις «πηγαίνουν πραγματικά φανταστικά καλά».

Ο Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι ο Ερντογάν θα συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης τον Ιούλιο και ότι ελπίζει να τον συναντήσει εκεί.

Ο Φλέικ τόνισε ότι παρόλο που ελπίζει πως η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στις BRICS, μία τέτοια κίνηση δεν θα άλλαζε την ευθυγράμμισή της με τη Δύση.

«Νομίζω ότι αντιλαμβάνονται πως η οικονομία της Ρωσίας μετατρέπεται σε οικονομία πολέμου. Δεν υπάρχει μέλλον εκεί, ιδίως με δεδομένες τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση», τόνισε. Πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με την Αγκυρα για να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT