Κούβα: Ρωσικά πολεμικά πλοία στο λιμάνι της Αβάνας

Κούβα: Ρωσικά πολεμικά πλοία στο λιμάνι της Αβάνας

«Παρακολουθούμε στενά την πορεία των πλοίων», δήλωσε ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωσικά πλοία του πολεμικού ναυτικού κατέπλευσαν σήμερα στο λιμάνι της Αβάνας στην Κούβα, καθώς η ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι τα πλοία αυτά δεν αποτελούν απειλή. 

Πολίτες, ανάμεσά τους πολλοί ψαράδες, μαζεύτηκαν στην παραλιακή λεωφόρο Μαλεκόν υπό ελαφρά βροχή για να υποδεχθούν τα ρωσικά πλοία καθώς περνούσαν από το 400 ετών κάστρο Morro στην είσοδο του λιμανιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτο έφτασε το «Akademik Pashin» που μεταφέρει καύσιμα και στη συνέχεια ένα ρυμουλκό, το «Nikolay Chiker». Στη συνέχεια, εισήλθαν στο λιμάνι μια φρεγάτα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και ένα πυρηνικό υποβρύχιο. Η φρεγάτα και το υποβρύχιο είχαν πραγματοποιήσει τις προηγούμενες ημέρες πυραυλικές ασκήσεις στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Η Κούβα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η επίσκεψη των ρωσικών πολεμικών πλοίων αποτελεί συνήθη πρακτική φιλικών χωρών προς την Αβάνα. Το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι τα πλοία δεν μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, κάτι που διατυπώθηκε και από Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Παρακολουθούμε στενά την πορεία των πλοίων», δήλωσε ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος. «Σε κανένα σημείο τα πλοία ή το υποβρύχιο δεν αποτέλεσαν άμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε. 

Η Αβάνα απέχει μόλις 160 χιλιόμετρα από το Κι Γουέστ της Φλόριντα, όπου βρίσκεται αμερικανική ναυτική και αεροπορική βάση. Η ρωσική αυτή κίνηση γίνεται αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα μπορούσε να λάβει «ασύμμετρα μέτρα» αλλού στον κόσμο ως απάντηση στην απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας. 

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT