Πρέσβης ΗΠΑ για ελληνοτουρκικά: «Δεν ευνοούμε τον έναν σύμμαχο έναντι του άλλου»

Πρέσβης ΗΠΑ για ελληνοτουρκικά: «Δεν ευνοούμε τον έναν σύμμαχο έναντι του άλλου»

Στο θέμα της παράδοσης των F-16, που σταδιακά προχωράει, αλλά και στο ενδεχόμενο να πωληθούν στην Τουρκία F-35, αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης

«Εκτιμούμε την Τουρκία, τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και την Ελλάδα. Δεν ευνοούμε τον έναν έναντι του άλλου», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο CNN Türk, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η τουρκική πλευρά δεν πρέπει να ανησυχεί για τη «συσσώρευση» δυνάμεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Αλεξανδρούπολη.

«Αναφερθήκατε στην Αλεξανδρούπολη. Υπάρχει μια μικρή συσσώρευση εκεί αλλά είναι μόνο για την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας στην Ουκρανία. Είναι πολύ αναγκαία. Διότι η Τουρκία έχει βοηθήσει πολύ στη Μαύρη Θάλασσα χρησιμοποιώντας τη Συνθήκη του Μοντρέ η οποία δεν επιτρέπει στα ρωσικά πολεμικά πλοία να περάσουν από τα τουρκικά Στενά. Εχει εμποδίσει τη διέλευση στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των τουρκικών Στενών αλλά εμποδίζει επίσης τις χώρες του ΝΑΤΟ στα δυτικά να προμηθεύουν την Ουκρανία μέσω αυτής της οδού. Ετσι, η συγκέντρωση στην Ελλάδα είναι απλώς μια προσπάθεια να ανεφοδιάσουμε τους εταίρους μας στην Ουκρανία. Αλλά δεν ευνοούμε τον έναν σύμμαχο έναντι του άλλου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φλέικ ο οποίος όμως αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά. 

«Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την απόφαση της Τουρκίας και της Ελλάδας να έχουν το Αιγαίο Πέλαγος ως θάλασσα ειρήνης και είναι πολύ καλό να βλέπουμε ότι δεν υπήρξαν προκλήσεις με πτήσεις ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να βλάψει αυτές τις διμερείς σχέσεις. Αναφέρθηκε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζεται διαφορετικά στο Capitol Hill και στην Ουάσιγκτον και αυτό οφείλεται εν μέρει στις καλύτερες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενδεχόμενης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, ο κ. Φλέικ είπε ότι υπάρχει «ανοιχτή πρόσκληση […] αν τα προγράμματά μας συμπέσουν» και ότι αυτή η επίσκεψη «θα μπορούσε να γίνει κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ» όταν «θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον 32 αρχηγοί κρατών». Ωστόσο, «προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να ανακοινώσουμε», διευκρίνισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα.  

Κατά τα λοιπά, ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της παράδοσης των F-16 στην Τουρκία που προχωράει αλλά και στο ενδεχόμενο επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35. 

Οταν ρωτήθηκε «πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα παράδοσης των F-16», ο κ. Φλέικ είπε: «…η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο ήταν ότι η κυβέρνηση θα κοινοποιούσε στο Κογκρέσο την πρόθεσή της να πουλήσει (σ.σ. F-16 στην Τουρκία). Το Κογκρέσο το ενέκρινε. Πρόσφατα, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Lockheed Martin η οποία θα κατασκευάσει τα νέα αεροσκάφη και στη συνέχεια θα ανανεώσει τα παλαιά μοντέλα μαζί με την Τουρκία. Ως εκ τούτου, το Block 70 είναι το πιο προηγμένο τεχνολογικά F-16 και είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία να παραμείνει διαλειτουργική με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ. Επομένως, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα».

Οταν ρωτήθηκε «εάν είναι δυνατόν η Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35 και εάν είναι δυνατόν να ξαναγίνει εταίρος του προγράμματος και όχι απλώς αγοραστής;», ο κ. Φλέικ είπε:

«Θα καλωσορίζαμε κάθε βήμα για την επίλυση του ζητήματος των S-400, το οποίο επί του παρόντος εμποδίζει την Τουρκία από το να συμμετάσχει στο πρόγραμμα F-35. Ετσι, εάν και εφόσον σημειωθεί πρόοδος στο θέμα αυτό, θα καλωσορίζαμε τις συνομιλίες με την Τουρκία για την αγορά F-35 ξανά. Το αν θα αποτελέσουν μέρος του προγράμματος συμπαραγωγής είναι ένα πιο δύσκολο ζήτημα. Αφήνω την απόφαση σχετικά με αυτό στους εταίρους. Μερικές φορές οι αλυσίδες εφοδιασμού μπορεί να αλλάζουν, οπότε είναι πιο δύσκολο να το δούμε αυτό. Οσον αφορά όμως την αγορά F-35 ξανά, ελπίζουμε ότι αυτή η ημέρα θα έρθει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT