Ουκρανία: Οι ΗΠΑ αίρουν το «εμπάργκο» όπλων στο τάγμα Αζόφ

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ αίρουν το «εμπάργκο» όπλων στο τάγμα Αζόφ

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «δεν βρέθηκαν στοιχεία για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την εν λόγω ουκρανική ταξιαρχία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να έχουν προβεί σε άρση της πολυετούς απαγόρευσης προμήθειας όπλων και εκπαίδευσης στο ουκρανικό στρατιωτικό τάγμα του Αζόφ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «δεν βρέθηκαν στοιχεία για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την ταξιαρχία. Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο BBC ότι η Ουάσιγκτον κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από μια διαδικασία ελέγχου της 12ης ταξιαρχίας ειδικών δυνάμεων Αζόφ της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας. 

«Η ρωσική παραπληροφόρηση επιχειρεί να συγχέει τη μονάδα της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας της 12ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων Αζόφ με μια πολιτοφυλακή που σχηματίστηκε για να υπερασπιστεί την Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας το 2014 και ονομάζεται “τάγμα Αζόφ”», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το τάγμα Αζόφ, το οποίο έχει κατηγορηθεί για σύνδεση με ακροδεξιές ομάδες, αποτελεί πλέον μονάδα της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας. Σε ανακοίνωσή του χαιρέτισε την κίνηση, λέγοντας ότι τα «ψέματα της Ρωσίας […] δέχθηκαν ένα καταστροφικό πλήγμα». 

«Η παραλαβή δυτικών όπλων και η εκπαίδευση από τις ΗΠΑ όχι μόνο θα αυξήσουν τη μαχητική ικανότητα των Αζόφ, αλλά κυρίως θα συμβάλουν στην προστασία της ζωής και της υγείας του προσωπικού της ταξιαρχίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η Μόσχα από την πλευρά της καταδίκασε την απόφαση, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ ήταν «έτοιμες να φλερτάρουν ακόμη και με νεοναζί» προκειμένου να πλήξουν τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT