Σε Ισπανία και Ιταλία αυτήν την εβδομάδα ο Ερντογάν

Σε Ισπανία και Ιταλία αυτήν την εβδομάδα ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος φθάνει σήμερα στην Ισπανία όπου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη. Την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Ιταλία για τη Σύνοδο της G7.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε σήμερα για τη Μαδρίτη όπου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας πρόκειται να έχει συναντήσεις με τον βασιλιά Φίλιππο ΣΤ΄ και τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Ισπανία, ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ισπανό βασιλιά και ακολούθως, την επόμενη μέρα, με τον Ισπανό πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, η ατζέντα της συνάντησης του Ερντογάν με τον Σάντσεθ θα περιλαμβάνει συζητήσεις για θέματα όπως η ανάγκη επίτευξης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, η διευκόλυνση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και η υπόθεση “South Africa vs Israel” που έχει φέρει η Νότια Αφρική ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατηγορώντας το Ισραήλ για «γενοκτονία».

Εκτός από την κρίση στην Γάζα, οι ηγέτες Τουρκίας και Ισπανίας πρόκειται να εστιάσουν παράλληλα και στις ευρύτερες παγκόσμιες εξελίξεις καθώς και στις διμερείς ισπανοτουρκικές σχέσεις. Ερντογάν και Σάντσεθ θα συμπροεδρεύσουν στην όγδοη διακυβερνητική σύνοδο Τουρκίας-Ισπανίας, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες σχετικές με το εμπόριο, την οικονομία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Ο Ερντογάν έχει, επίσης, προγραμματίσει να δώσει το «παρών» στα εγκαίνια ενός επιχειρηματικού φόρουμ, με στόχο την ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ τουρκικών και ισπανικών επιχειρήσεων. 

Επειτα από την επίσκεψή του στην Ισπανία, ο Τούρκος πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Ιταλία για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της G7 που πραγματοποιείται στο Μπάρι στις 14 Ιουνίου. 

Στην εν λόγω Σύνοδο, που πραγματοποιείται από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, πρόκειται να συμμετάσχουν: ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Θα παρευρεθούν, επίσης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ηγέτες από τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τουρκική Hurriyet Daily News, ο Ερντογάν πρόκειται μάλιστα να παραστεί και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον το διάστημα μεταξύ 9 και 11 Ιουλίου, όπου «θα συναντηθεί με διάφορους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων συμπεριλαμβανομένου του Τζο Μπάιντεν».

Με πληροφορίες από Hurriyet Daily News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT