Μπορεί η Apple να νικήσει τη Google και τη Microsoft στην κούρσα της ΑΙ;

Μπορεί η Apple να νικήσει τη Google και τη Microsoft στην κούρσα της ΑΙ;

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Apple εργάζεται εδώ και καιρό πάνω στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη: Η εταιρεία λάνσαρε τη φωνητική βοηθό Siri το 2011. Αλλά έμεινε με άδεια χέρια όταν πήρε φωτιά η εξέλιξη της ΑΙ.

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI στα τέλη του 2022, οι τεχνολογικοί γίγαντες Google, Microsoft και Meta έσπευσαν να ανακοινώσουν νέα chatbots, προσαρμοσμένα τσιπ και λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης.

Η μετοχή της Nvidia έχει εκτοξευθεί στα ύψη καθώς η ζήτηση για το AI hardware της συνεχίζει να αυξάνεται πέρα από τις προσδοκίες ενώ νεοσύστατες επιχειρήσεις όπως η OpenAI και η Anthropic εντυπωσιάζουν τον κόσμο με τα chatbots τους.

Για ενάμιση χρόνο, η Apple παρέμενε σιωπηλή. Οι απαντήσεις του Τιμ Κουκ στις πιεστικές ερωτήσεις του κοινού, το οποίο αναρωτιόταν πότε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο θα εκμεταλλευόταν το τελευταίο τεχνολογικό φαινόμενο, ήταν ασαφείς.

Τελικά, η Apple παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα την πρωτοβουλία AI Apple Intelligence, η οποία, όπως ορκίζεται ο Κουκ, δεν είναι λογοπαίγνιο με την τεχνητή νοημοσύνη. Πρόκειται για ένα σύνολο λειτουργιών AI-powered για τα Safari, Notes, Calculator και (το πιο σημαντικό) Siri για τα iOS 18, iPadOS 18 και macOS Sequoia.

Αλλά η Apple εξακολουθεί να απέχει πολύ από το να φτάσει τους αντιπάλους της. Οι ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν η Apple θα τα καταφέρει και πότε αυτή η επιτυχία θα αποδώσει τελικά καρπούς. 

Μπορεί η Apple να νικήσει τους αντιπάλους της;

Οταν πρόκειται να κερδίσει τον αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης, η Apple προσπαθεί να νικήσει τη Microsoft στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης και τη Google στην αγορά των smartphones τεχνητής νοημοσύνης.

Ενώ ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι μελλοντικές συνεργασίες της Apple με καινοτόμες εταιρείες AI θα μπορούσαν να οδηγήσουν την εταιρεία να ξεπεράσει τον μακροχρόνιο αντίπαλο της Google, άλλοι πιστεύουν ότι η Google εξακολουθεί να προηγείται.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι προσφορές GenAI της Google για το Android το καθιστούν ισχυρότερο προϊόν από την ενημέρωση iOS 18 της Apple, το κύριο προϊόν της που πρόκειται να επωφεληθεί από την AI.

Εάν οι ενημερώσεις AI της Apple στο iPhone υπολείπονται των ενημερώσεων AI της Google, η Apple θα χάσει το πλεονέκτημά της.

Και η Microsoft προηγείται ήδη όσον αφορά την κούρσα των προσωπικών υπολογιστών. Σίγουρα, η Apple έχει νέα χαρακτηριστικά AI και ChatGPT 4-o για το επόμενο λειτουργικό σύστημα Mac που θα κυκλοφορήσει το 2025. Αλλά η Microsoft έχει ήδη παρουσιάσει στα τέλη Μαΐου τους υπολογιστές AI Copilot Plus, οι οποίοι υποστηρίζουν επίσης το ChatGPT 4-o.

Η Apple προς το παρόν δεν θα ωφεληθεί οικονομικά

Ενώ τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft και της Google ενισχύουν ήδη τις πωλήσεις των δύο εταιρειών, η Apple δεν θα επωφεληθεί από τις πωλήσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη για χρόνια, έγραψε ο Μαρκ Γκούρμαν του Bloomberg σε ενημερωτικό δελτίο την Τρίτη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Apple Intelligence εγκαινιάζεται αυτό το φθινόπωρο –και μάλιστα σε κατάσταση beta– και πολλά χαρακτηριστικά AI δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι το επόμενο έτος, σημείωσε.

Η Apple μπορεί να είναι πίσω από τους αντιπάλους της και πιθανότατα θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Αλλά η εταιρεία κατάφερε να κυριαρχήσει σε πολλές αγορές στο παρελθόν μολονότι αργούσε να κυκλοφορήσει προϊόντα.

Η Apple δεν ήταν η πρώτη εταιρεία που έβαλε mp3 σε μικρές συσκευές (π.χ. με τα iPod της) ούτε η πρώτη που κατασκεύασε smartphones ή smartwatches.

Αλλά τελικά έγινε η πιο ισχυρή εταιρεία στις αγορές αυτών των προϊόντων, σε τέτοιο βαθμό που δέχτηκε πυρά τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές.

Οι αναλυτές της Bank of America προβλέπουν ότι η Apple θα κατασκευάσει τελικά smartphones με τεχνητή νοημοσύνη, τα λεγόμενα “intelliphones“, που θα ηγηθούν του μέλλοντος των τηλεπικοινωνιών.

Πηγή: qz.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT