Ευρωεκλογές: Η «εξαίρεση» της Φινλανδίας όπου η Αριστερά νίκησε την άκρα Δεξιά

Ευρωεκλογές: Η «εξαίρεση» της Φινλανδίας όπου η Αριστερά νίκησε την άκρα Δεξιά

Η Αριστερή Συμμαχία της 37χρονης Λι Αντερσον ήρθε δεύτερη τριπλασιάζοντας το ποσοστό της. Οι ακροδεξιοί Finns από την άλλη πλευρά, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας του Πέτερι Ορπο, υποχώρησαν στην έκτη θέση

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν προέκυψε κάτι ως κεντρικό συμπέρασμα μέσα από τις φετινές ευρωεκλογές, αυτό το «κάτι» ήταν προφανώς η ενίσχυση της άκρας Δεξιάς οι δυνάμεις της οποίας αύξησαν σημαντικά τα ποσοστά τους σε σειρά χωρών, από την Ιταλία και τη Γαλλία ως τη Γερμανία.   

Ως «εξαίρεση» στον φετινό «κανόνα» ξεχωρίζει ωστόσο, όπως φαίνεται, η περίπτωση της Φινλανδίας, όπου η Αριστερή Συμμαχία (Left Alliance – Vasemmistoliitto – Vas) ήρθε δεύτερη με 17,3%, εξασφαλίζοντας τρεις έδρες από τις συνολικά 15 έδρες της χώρας στη νέα ευρωβουλή.

Συγκριτικά, στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019 η εν λόγω παράταξη, στην ηγεσία της οποίας βρίσκεται η 37χρονη Λι Αντερσον, είχε έρθει έκτη με ποσοστό 6,9%. Ωστόσο, φέτος εκτοξεύθηκε στη δεύτερη θέση, σχεδόν τριπλασιάζοντας το προηγούμενο ποσοστό της. Οσο για την ίδια τη Λι Αντερσον, ξεχώρισε φέτος και σε προσωπικό επίπεδο παράλληλα λαμβάνοντας σχεδόν 248.000 σταυρούς, περισσότερες δηλαδή από κάθε άλλον υποψήφιο ευρωβουλευτή στη Φινλανδία.  

Στον αντίποδα, αυτοί που ήρθαν έκτοι φέτος ήταν οι ακροδεξιοί Finns – PerussuomalaisetPS (πρώην True Finns) που έλαβαν 7,6% εξασφαλίζοντας μόνο μία έδρα.  

Σημειώνεται ότι εδώ και περίπου έναν χρόνο, από τον Ιούνιο του 2023 και έπειτα, οι ακροδεξιοί Finns συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας του Πέτερι Ορπο στη Φινλανδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT