Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τον συντονισμό των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τον συντονισμό των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ΝΑΤΟ πρόκειται να αναλάβει τον συντονισμό των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ», δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της συμμαχίας, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ο μηχανισμός στρατιωτικής βοήθειας καθώς ο σκεπτικιστής Ντόναλντ Τραμπ διεκδικεί δεύτερη θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Αναμένω ότι οι υπουργοί θα εγκρίνουν ένα σχέδιο για να ηγηθεί το ΝΑΤΟ του συντονισμού της βοήθειας ασφαλείας και της εκπαίδευσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους την παραμονή της διήμερης συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο του πακέτου μας για την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής της Ουάσιγκτον, μαζί με μια μακροπρόθεσμη οικονομική δέσμευση».

Ο ίδιος τόνισε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ εντείνουν τη δράση τους κατά των ρωσικών προσπαθειών αποσταθεροποίησης των χωρών τους.

«Οι σύμμαχοι λαμβάνουν αποφασιστικά μέτρα, προβαίνουν σε συλλήψεις και ξεκινούν νομικές διαδικασίες κατά εχθρικών ενεργειών σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των οποίων είναι σαμποτάζ, πράξεις βίας, κυβερνοεπιθέσεις και παραπληροφόρηση», δήλωσε.

«Η δράση της Ρωσίας δεν θα μας εμποδίσει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», πρόσθεσε

Ο Μπάιντεν υπογράφει νέα συμφωνία ασφαλείας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει την Πέμπτη μια νέα συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία για να υποσχεθεί τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη της Αμερικής προς τη χώρα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ιταλία για να συναντηθεί με τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά, δήλωσε κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν αναχώρησε για την Ιταλία την Τετάρτη για να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας και στην Κίνα για την υποστήριξή της προς τη Μόσχα και την υπερβολική βιομηχανική της ικανότητα.

Η συμφωνία θα καταστήσει σαφές ότι «η υποστήριξή μας θα διαρκέσει πολύ στο μέλλον… ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν στους δημοσιογράφους επί του Air Force One.

«Με την υπογραφή θα στείλουμε επίσης στη Ρωσία ένα μήνυμα της αποφασιστικότητάς μας. Αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν νομίζει ότι μπορεί να ξεπεράσει τον συνασπισμό που υποστηρίζει την Ουκρανία, κάνει λάθος», δήλωσε ο Σάλιβαν.

Δεκαπέντε χώρες έχουν υπογράψει τη συμφωνία ασφαλείας, η οποία θα ενισχύσει την «αμυντική αποτρεπτική ικανότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Μπάιντεν θα συναντηθεί εκ νέου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT