Επίδειξη ισχύος από ρωσικά πλοία στην Κούβα

Επίδειξη ισχύος από ρωσικά πλοία στην Κούβα

Υπενθύμιση στον Τζο Μπάιντεν ότι η Μόσχα μπορεί να αμφισβητήσει την Ουάσιγκτον στη δική της σφαίρα επιρροής

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωσικά πολεμικά πλοία κατέπλευσαν στο λιμάνι της Αβάνας στην Κούβα, μια στάση που σύμφωνα με τις ΗΠΑ και την Κούβα δεν αποτελεί απειλή, αλλά η οποία θεωρείται επίδειξη ισχύος εκ μέρους της Μόσχας, τη στιγμή που κλιμακώνεται η ένταση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρώτα έφτασε το βυτιοφόρο Ακαντέμικ Πάσιν, ενώ μια φρεγάτα και ένα πυρηνικό υποβρύχιο αναμενόταν να ακολουθήσουν. Είναι μια υπενθύμιση προς τον Τζο Μπάιντεν ότι η Ρωσία μπορεί να αμφισβητήσει την Αμερική στη δική της σφαίρα επιρροής, έλεγαν χθες αναλυτές.

Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον ήρε το αμερικανικό εμπάργκο στην παροχή οπλισμού και εκπαίδευσης της ουκρανικής ταξιαρχίας Αζόφ, γνωστή για τις ναζιστικές πεποιθήσεις πολλών μελών της, εγκωμιάζοντας τον καθοριστικό ρόλο της ταξιαρχίας στην υπεράσπιση της Μαριούπολης. Η μηχανοκίνητη ταξιαρχία, που χρησιμοποιούσε ως οπλόσημο εκείνο της μεραρχίας Ντας Ράιχ των Ες Ες, το ναζιστικό σύμβολο του «βολφσάνγκελ», απορροφήθηκε πρόσφατα στη 12η ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων του ουκρανικού στρατού.

Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση ξένων στρατιωτικών τμημάτων ή ατόμων που είναι ύποπτα για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι δεν εντόπισε «καμία απόδειξη» τέτοιων παραβιάσεων από την ταξιαρχία. «Πρόκειται για νέα σελίδα στην ιστορία της μονάδας μας. Τα αμερικανικά όπλα και η εκπαίδευση δεν θα ενισχύσουν μόνο τις επιχειρησιακές μας ικανότητες, αλλά θα συμβάλουν στην προστασία της ζωής των στρατιωτών μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ταξιαρχία. Οι άνδρες της Αζόφ θεωρούνται ήρωες στην Ουκρανία, έχοντας αποκρούσει σειρά ρωσικών επιθέσεων στη χαλυβουργία Αζόφσταλ την άνοιξη του 2022.

Την ίδια στιγμή, την επίτευξη συμφωνίας με την Ουγγαρία προκειμένου η Βουδαπέστη να μην εμποδίσει την παροχή βοήθειας του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επισκέπτεται την ουγγρική πρωτεύουσα.

Αρση εμπάργκο των ΗΠΑ για όπλα και εκπαίδευση των ανδρών του τάγματος Αζόφ – Η Ουγγαρία δεν θα εμποδίσει βοήθεια από το ΝΑΤΟ στο Κίεβο.

«Ο Βίκτορ Ορμπαν και εγώ συμφωνήσαμε ότι η Ουγγαρία δεν θα εμπόδιζε τους άλλους συμμάχους να δεσμευθούν σε οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ ο Ούγγρος οικοδεσπότης μου συναίνεσε το ΝΑΤΟ να αναλάβει συντονιστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή», είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βουδαπέστη. Σε αντάλλαγμα της συναίνεσής της, η Ουγγαρία εξασφάλισε «εγγύηση ότι δεν θα υποχρεωθεί να συμμετέχει» στις προσπάθειες, προσέθεσε ο Ορμπαν. «Η χώρα μου δεν μπορεί να αλλάξει τις αποφάσεις των άλλων 31 κρατών-μελών, αλλά δεν θα δαπανήσει τίποτα και δεν θα στείλει ούτε έναν στρατιώτη στον πόλεμο αυτό», είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας επιδιώκει να προωθήσει το σχέδιό του για μονιμοποίηση της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο ύψους 40 δισ. ευρώ τον χρόνο. Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ έχουν συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες σε μία προσπάθεια να κλείσουν τη συμφωνία.

Το Κίεβο εμφανίζεται, από τη μεριά του, ανοικτό σε ρωσική συμμετοχή στις ειρηνευτικές συνομιλίες που εγκαινιάζονται –ερήμην της Ρωσίας– τις προσεχείς ημέρες στην Ελβετία. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο πρόσκλησης ρωσικής αντιπροσωπείας στον δεύτερο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών. Θα εργασθούμε με κάθε φυσικό πρόσωπο και με κάθε χώρα που είναι πρόθυμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε την Τρίτη σε δυτικά μέσα ενημέρωσης ο Αντρι Γιερμάκ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Χθες βουλευτές στο Κίεβο κατέθεσαν τροπολογία, η οποία θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να πληρώνουν μηνιαίο φόρο προκειμένου οι εργαζόμενοι να αποφεύγουν τη στράτευση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τη λειψανδρία που προκαλεί η επιστράτευση στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας, καθώς 75% των επιχειρήσεων αναφέρουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Σύμφωνα με το νομοθέτημα, οι εταιρείες θα μπορούν να καταβάλλουν 450 ευρώ τον μήνα για κάθε εργαζόμενο, ο οποίος θα απαλλάσσεται από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίσθηκαν από πλήγμα ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου στην πόλη Κρίβι Ριχ της Ουκρανίας, στη φονικότερη επίθεση των τελευταίων εβδομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT