Πώς να μείνετε ασφαλείς σε συνθήκες ακραίου καύσωνα

Πώς να μείνετε ασφαλείς σε συνθήκες ακραίου καύσωνα

Συστάσεις γιατρών από τα επείγοντα

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες, το θερμόμετρο έφτασε στους 44 βαθμούς Κελσίου στο Μαϊάμι. Στο Μεξικό, πίθηκοι πεθαίνουν λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Η Ινδία βιώνει ένα ακραίο κύμα καύσωνα.

Με την άνοδο της θερμοκρασίας αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη ζέστη. Ρωτήσαμε τους γιατρούς των επειγόντων περιστατικών σε όλη τη χώρα τι πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για την έκθεση στην υπερβολική ζέστη.

Οι ήπιες επιπτώσεις του καύσωνα περιλαμβάνουν εξανθήματα, πρήξιμο σε χέρια και πόδια, μυϊκές κράμπες, θερμική λιποθυμία ή απώλεια συνείδησης λόγω ορθοστατικής υπότασης. Τα άτομα με θερμική εξάντληση έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός και ζάλη.

Ο δρ Χάνι Ατάλα, ιατρός επειγόντων περιστατικών και αρχίατρος του νοσοκομείου Jackson Memorial στο Μαϊάμι, λέει ότι η θερμική εξάντληση είναι η πιο συχνή συνέπεια της έκθεσης στη ζέστη που βλέπει στα επείγοντα. Οι γιατροί μπορούν συνήθως να βοηθήσουν τους ασθενείς να δροσιστούν και να ενυδατωθούν σωστά και, μέσα σε λίγες ώρες, να τους δώσουν εξιτήριο.

Η θερμοπληξία, η οποία μπορεί να προκληθεί από την έκθεση σε υπερβολική ζέστη ή την έντονη άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι λιγότερο συχνή, αλλά πολύ πιο επικίνδυνη. Τα χαρακτηριστικά σημάδια είναι η θερμοκρασία σώματος άνω των 40 βαθμών και η σύγχυση, οι επιληπτικές κρίσεις ή άλλες αλλαγές στη διανοητική κατάσταση, στο πλαίσιο της έκθεσης σε ακραία θερμότητα.

Οι θερμορρυθμιστικοί μηχανισμοί του οργανισμού είναι μειωμένοι, εξηγεί ο Ατάλα. Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη, μυϊκή κατάρρευση και νεφρική ανεπάρκεια.

Οταν αυτοί οι ασθενείς φτάνουν στα επείγοντα, όλοι αναλαμβάνουν δράση: αφαιρούμε γρήγορα τα ρούχα τους, τους δροσίζουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, τους χορηγούμε ενδοφλέβια υγρά και τους παρέχουμε οποιαδήποτε πρόσθετη αναγκαία υποστήριξη, συνεχίζει ο Ατάλα.

Σε ακραίες περιπτώσεις, οι ασθενείς με θερμοπληξία μπορεί να χρειαστούν καρδιοπνευμονική παράκαμψη, τονίζει η δρ Τζάκλιν Μπάουερς, διευθύντρια επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Ochsner LSU Health System της Βόρειας Λουιζιάνας.

Δροσιά και υγρά

Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε συμπτώματα που οφείλονται στη ζέστη, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βρεθείτε σε δροσερό περιβάλλον και να ενυδατωθείτε το συντομότερο δυνατόν. Μπορείτε, π.χ., να μπείτε στο αυτοκίνητο, να βάλετε κλιματισμό και να πιείτε δροσερά υγρά. Ολα αυτά θα βοηθήσουν, σημειώνει ο Ατάλα.

Αφαιρέστε όσα ρούχα μπορείτε. Αν βρίσκεστε σε πεζοπορία ή στην παραλία, βρείτε μια σκιά ή μπείτε στο νερό. Αν βουτήξετε βαθιά στο κρύο νερό θα ρίξετε τη θερμοκρασία σας πιο γρήγορα, επισημαίνει ο δρ Χοσέ Μπούργκος, νοσοκομειακός ιατρός στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Ελ Πάσο.

Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, κάντε ένα κρύο ντους ή ένα κρύο μπάνιο και ανοίξτε έναν ανεμιστήρα. Ο αέρας που φυσάει στο βρεγμένο δέρμα θα βοηθήσει τον ιδρώτα να εξατμιστεί και το σώμα σας να κρυώσει, λέει η δρ Ρόνα Κάμπελ, γιατρός επειγόντων περιστατικών στη Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Αν είστε πραγματικά αφυδατωμένοι και αισθάνεστε αδιαθεσία, τονίζει η Μπάουερς, τα ισοτονικά ποτά ή το νερό με ταμπλέτες αλατιού θα σας βοηθήσουν να αποκαταστήσετε χρήσιμους ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο που χάσατε με την εφίδρωση και που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών.

Οι συνέπειες της έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι ελαφρές έως και απειλητικές για τη ζωή.

Κάθε λεπτό είναι σημαντικό. Αν έχετε προσπαθήσει να δροσιστείτε και να πιείτε υγρά αλλά τα συμπτώματα δεν έχουν βελτιωθεί μετά από μισή ώρα ή χειροτερεύουν, πηγαίνετε στα επείγοντα, υποστηρίζει η Μπάουερς.

Οι ειδικοί λένε επίσης ότι πρέπει να αναζητήσετε άμεση φροντίδα εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας έχει συμπτώματα που σχετίζονται με τη ζέστη και το σώμα του δεν επανέρχεται σε κανονική θερμοκρασία, μοιάζει αποπροσανατολισμένος ή έχει επιληπτικές κρίσεις. Εάν η θερμοπληξία δεν αναγνωριστεί και δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία, λέει η Μπάουερς. Πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί ως επείγον περιστατικό.

Παιδιά και ηλικιωμένοι

Τα παιδιά διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο στην ακραία ζέστη, λένε οι γιατροί. Εχουν την τάση να θερμαίνονται ταχύτερα, αλλά δεν διαθέτουν μηχανισμούς αντιστάθμισης επειδή το σύστημά τους είναι ακόμη ανώριμο. Για παράδειγμα, ιδρώνουν λιγότερο, σημειώνει η Κάμπελ. Και μπορεί να μην ενυδατώνονται αρκετά. Παίζουν και ξεχνούν ότι πρέπει να πιουν, λέει.

Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο. Είναι πιο πιθανό να έχουν χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτης, νεφρική νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια, που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του και να εξισορροπεί τα υγρά, λέει ο Μπούργκος. Επιπλέον, οι θεραπείες για ορισμένες από αυτές τις παθήσεις, όπως τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που κρατούν τον καρδιακό ρυθμό χαμηλά ή τα διουρητικά που απομακρύνουν τα υγρά από το σώμα, μπορούν να μειώσουν την ικανότητα του σώματος να αντισταθμίζει την ακραία ζέστη. Τα άτομα με κατάθλιψη ή άνοια μπορεί επίσης να μην αντιλαμβάνονται ότι διψούν και να ξεχνούν να πίνουν νερό, σχολιάζει ο Μπούργκος.

Οι ασθενείς με αυτές τις παθήσεις θα πρέπει να μιλήσουν με τον παθολόγο, τον καρδιολόγο ή τον νεφρολόγο τους για το πώς να προσαρμοστούν στην ακραία ζέστη, λέει ο Μπούργκος. Πρέπει να τους εκπαιδεύσουμε σχετικά με το πώς να αντιμετωπίζουν τους περιορισμούς των υγρών και τα φάρμακά τους, και να παρακολουθούν τα τυχόν συμπτώματα, συμπληρώνει.

Οταν ο υδράργυρος ανεβαίνει υπερβολικά, οι έξυπνες επιλογές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά, λένε οι γιατροί. Αποφύγετε τη σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια των θερμών ωρών. Πηγαίνετε στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή σε ένα εμπορικό κέντρο, έστω για μερικές ώρες, αν δεν έχετε κλιματισμό στο σπίτι.

Οταν βγαίνετε έξω ή ασκείστε στη ζέστη, φορέστε φαρδιά, ανοιχτόχρωμα ρούχα. Μείνετε ενυδατωμένοι, ακόμη και αν δεν διψάτε. Αποφύγετε το αλκοόλ, το οποίο μπορεί να σας αφυδατώσει.

Σε πολύ υγρά μέρη, όπως η Νότια Φλόριντα ή η Λουιζιάνα, η ζέστη είναι πιο επικίνδυνη ακόμη και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ο ιδρώτας εξατμίζεται λιγότερο γρήγορα από το δέρμα, οπότε είναι πιο δύσκολο για το σώμα να δροσιστεί, λέει η Κάμπελ. Στην έρημο όπου εργάζεται ο Μπούργκος, οι ξηρές συνθήκες, η έλλειψη φυσικής σκιάς και η έντονη, άμεση έκθεση στον ήλιο θα σας κάνουν να αισθάνεστε σαν να βρίσκεστε σε φούρνο, υπογραμμίζει. Εάν γνωρίζετε ότι πρόκειται να βρεθείτε σε ακραία ζέστη και να κάνετε επίπονη εργασία ή άσκηση, είναι σημαντικό να έχετε ένα σχέδιο για να εγκλιματιστεί το σώμα σας με ασφάλεια, σε βάθος χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT