Θεραπείες για τους σφιγμένους μυς και πρόληψη επαναδημιουργίας

Θεραπείες για τους σφιγμένους μυς και πρόληψη επαναδημιουργίας

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν έχετε κάνει ποτέ μασάζ στους ώμους ή έχετε χρησιμοποιήσει foam roller (ρολά από αφρώδες υλικό για χειρομαλάξεις), πιθανότατα έχετε εντοπίσει μερικά μικρά επώδυνα γρομπαλάκια βαθιά μέσα σε κάποιο μυ. Μόλις αντιληφθείτε αυτά τα εξογκώματα –που ονομάζονται μυοπεριτοναϊκά σημεία πυροδότησης ή μυϊκοί κόμποι– είναι δύσκολο να τα αγνοήσετε.

Οι μυϊκοί κόμποι συνήθως σχηματίζονται όταν ένας μυς υπερφορτώνεται, είτε λόγω άσκησης είτε λόγω κακής στάσης του σώματος. Συχνότερα εντοπίζονται στον αυχένα, στους τραπεζοειδείς και στους δελτοειδείς, καθώς και στη μέση, στα αντιβράχια και στις γάμπες. Για παράδειγμα, όταν σκύβετε πάνω στον υπολογιστή πολλές ώρες την ημέρα, αυτό ίσως δεν μοιάζει με προπόνηση, αλλά μπορεί να κουράσει τους μυς του αυχένα, των ώμων, της πλάτης και των αντιβραχίων, λέει ο δρ Τζος Γκόλντμαν, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Αθλητιατρικής στο UCLA Health. «Ο αυχένας σας γέρνει προς τα εμπρός όταν κοιτάζετε την οθόνη του υπολογιστή για οκτώ ώρες», λέει. «Αυτό είναι ένα αρκετά επιθετικό φορτίο για το σώμα».

Οταν οι μύες καταπονούνται υπερβολικά, μπορεί να υποστούν βλάβη, προκαλώντας τη βράχυνση ή το σφίξιμο ορισμένων σημείων, και μπορεί να παραμείνουν έτσι. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι ο περιβάλλων ιστός (ή περιτονία) παχαίνει και γίνεται λιγότερο ελαστικός, δημιουργώντας μια πυκνή μπάλα. Θεωρούν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ροή αίματος και υγρών στην περιοχή, καθώς και σε φλεγμονή.

Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως βέβαιοι για τον λόγο που κάποιοι κόμποι πονούν και άλλοι όχι, ή γιατί κάποιοι πονάνε μόνο όταν πιέζονται, ενώ άλλοι πονούν συνέχεια, λέει ο Κρίστοφερ Νταπράτο, φυσιοθεραπευτής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος μελετά τον χρόνιο πόνο στους αθλητές. Οι περισσότεροι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι οι μυϊκοί κόμποι προκαλούν μη αναστρέψιμη βλάβη στο σώμα σας, αλλά μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να κινείστε άνετα και να συμβάλουν στον χρόνιο πόνο.

Χαλάρωση των κόμπων

Πολλοί κόμποι θα φύγουν από μόνοι τους έπειτα από μία ή δύο εβδομάδες. Αλλά κάποιες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και στην επιτάχυνση της επούλωσης.

• Θερμαντικά επιθέματα και παγοκύστες: Μελέτες δείχνουν ότι τόσο η θερμότητα όσο και ο πάγος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου των μυϊκών κόμπων. Αν και δεν θα διαλύσουν τους ίδιους τους κόμπους, η ζέστη ή οι παγοκύστες είναι «σχεδόν πάντα χρήσιμες για τη βελτίωση των συμπτωμάτων», λέει η δρ Λιν Γκέρμπερ, ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο George Mason.

• Διατάσεις: Ούτε οι διατάσεις θα εξαλείψουν τους κόμπους, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου, εν μέρει με την αύξηση του υγρού στον περιβάλλοντα ιστό, το οποίο επιτρέπει σε όλα να «γλιστρούν και να κινούνται» πιο εύκολα, λέει ο Νταπράτο. Οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε διατάσεις είτε μετά την άσκηση, όταν οι μύες σας έχουν προθερμανθεί, είτε πριν από τον ύπνο.

• Μασάζ: Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο των μυϊκών κόμπων, καθώς και στην προσωρινή χαλάρωση των συσπάσεων που προκαλούν τους κόμπους – αλλά συνήθως μόνο για μία ή δύο ημέρες. Το αυτομασάζ με μπάλα φυσιοθεραπείας λακρός ή με foam roller μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

• Βελονισμός: Το dry needling, ή μέθοδος της ξηράς βελόνας, που συχνά εκτελείται από φυσιοθεραπευτή ή βελονιστή, φαίνεται να είναι από τις πιο αποτελεσματικές μακροπρόθεσμες θεραπείες για τους μυϊκούς κόμπους, λέει η Γκέρμπερ. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική επειδή προκαλεί έναν μικροτραυματισμό στον μυ που προτρέπει σε μια θεραπευτική αντίδραση καθώς εισρέει αίμα. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει με τη δημιουργία μιας μικροσκοπικής τρύπας στον κόμπο, λέει ο Νταπράτο. «Οταν διαχωρίζουμε τις μυϊκές ίνες που είναι πολύ συμπιεσμένες, δημιουργούμε εκεί ένα μικρό χώρο», λέει.

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, σκεφτείτε το «wet needling», λέει ο Γκόλντμαν, την έγχυση δηλαδή ενός παυσίπονου φαρμάκου όπως τα κορτικοστεροειδή ή ενός αναισθητικού παράγοντα στον κόμπο. Αυτό γίνεται συνήθως στο ιατρείο ενός ειδικού.

Αλλαγή συνηθειών

Μόλις απαλλαγείτε από τους κόμπους, μερικές συνήθειες μπορούν να αποτρέψουν την επαναδημιουργία τους. Πρώτον, προσέξτε τη στάση του σώματός σας στο γραφείο ή όταν κοιτάζετε το τηλέφωνό σας, λέει η Γκέρμπερ. Τα μάτια σας πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού και τα χέρια σας στο ίδιο επίπεδο με το πληκτρολόγιο, ώστε να μη γέρνετε τον αυχένα ή να μην καμπουριάζετε τους ώμους.

Στη συνέχεια, φροντίστε να ενσωματώσετε τακτικά διαλείμματα κίνησης μέσα στην ημέρα σας, λέει η Γκέρμπερ. Κάθε 20 λεπτά περίπου, σηκωθείτε, τεντωθείτε, κάντε έναν γύρο γύρω από το σπίτι ή το γραφείο σας, ή κάντε ό,τι σας κάνει καλό.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση επίσης θα βοηθήσει, ιδιαίτερα η προπόνηση δύναμης. «Θεωρώ το γυμναστήριο και την άσκηση πραγματικά ενδεδειγμένη θεραπεία», λέει ο Γκόλντμαν. Οσο πιο δυνατοί και εύκαμπτοι είναι οι μύες σας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να καταπονηθούν στην καθημερινότητά σας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT