Ερυθρά Θάλασσα: Υπό κίνδυνο βύθισης το «Tutor» – Ανάληψη ευθύνης από τους Χούθι για την επίθεση

Ερυθρά Θάλασσα: Υπό κίνδυνο βύθισης το «Tutor» – Ανάληψη ευθύνης από τους Χούθι για την επίθεση

Τι αναφέρουν οι αντάρτες Χούθι στην ανακοίνωσή τους, όπου αναλάμβαναν την ευθύνη για το διπλό πλήγμα κατά του «Tutor»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ την ευθύνη για την επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον του ελληνόκτητου εμπορικού πλοίου «Tutor». που είχε ξεκινήσει από το Σουέζ με προορισμό την Ινδία.

Το πλοίο επλήγη περίπου 68 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμένα Χοντάιντα, που βρίσκεται στα χέρια των Χούθι, στη δυτική Υεμένη, σύμφωνα με την εταιρεία Ambrey.

Με ανακοίνωσή τους, οι Χούθι επιβεβαίωσαν πως διεξήγαγαν «στρατιωτική επιχείρηση με στόχο το πλοίο «Tutor» στην Ερυθρά Θάλασσα, με ναυτικό drone, εναέρια drones και βαλλιστικούς πυραύλους».

Οι Χούθι έχουν διαμηνύσει πως στοχοποιούν πλοία που «συνδέονται» με το Ισραήλ.  Στην περίπτωση του «Tutor» ανέφεραν πως το έπληξαν επειδή η εταιρεία στο οποίο ανήκει δεν έλαβε υπόψη «την προειδοποίηση» των ανταρτών να μην πηγαίνουν πλοία «σε λιμάνια» του Ισραήλ.

«Το πλοίο έγινε στόχος επειδή η εταιρεία στην οποία ανήκει το πλοίο παραβίασε την απόφαση για απαγόρευση εισόδου στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. 

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης προειδοποιούν όλες τις εταιρείες για τις συνέπειες της συναλλαγής με τον ισραηλινό εχθρό και την άφιξη των πλοίων τους στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, διαφορετικά θα στοχοποιούνται στην περιοχή επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων, όπως έχει προαναγγελθεί» συμπληρώνεται. 

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης θα συνεχίσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις θριαμβεύοντας για την καταπίεση του παλαιστινιακού λαού και σε αντίποινα για την αμερικανοβρετανική επίθεση εναντίον της χώρας μας, μέχρι να σταματήσει η επίθεση και να αρθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας». 

Υπό κίνδυνο βύθισης το «Tutor»

Από το διπλό πλήγμα, στο «Tutor» προκλήθηκε εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο. Το πλοίο παραμένει υπό κίνδυνο βύθισης, ενώ δεν υπάρχει κανένα παραπλέον σκάφος στην περιοχή για να συνδράμει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια πλοία επιχείρησαν να βοηθήσουν, ωστόσο, λόγω του αυξημένου κινδύνου επιθέσεων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, οι εταιρείες αρνήθηκαν το αίτημά τους για συνδρομή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε. Δεν υπάρχουν Ελληνες ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος. Κατά την ίδια πηγή, είναι πιθανό το φορτηγό να χρειαστεί να ρυμουλκηθεί σε ασφαλές λιμάνι.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT