Οι ΗΠΑ επεκτείνουν τις κυρώσεις κατά τραπεζών που συναλλάσσονται με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ επεκτείνουν τις κυρώσεις κατά τραπεζών που συναλλάσσονται με τη Ρωσία

Η νέα σαρωτική δέσμη κυρώσεων και ελέγχων των εξαγωγών έρχεται την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προετοιμάζεται για τις συναντήσεις της G7 στην Ιταλία, όπου οι ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους για να εντείνουν την πίεση στη Ρωσία και να ενισχύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε χθες Τετάρτη νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στο πλαίσιο σημαντικής κλιμάκωσης των μέτρων εναντίον τραπεζών που θεωρείται ότι συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της πολεμικής εκστρατείας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το σαρωτικό νέο πακέτο κυρώσεων και ελέγχων των εξαγωγών έρχεται την ώρα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προετοιμάζεται για τις συναντήσεις της G7 στην Ιταλία, όπου οι ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους για να εντείνουν την πίεση στη Ρωσία και να ενισχύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων κατά των ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Τον Δεκέμβριο, ο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο απειλούσε τις τράπεζες με κυρώσεις εάν διευκόλυναν συναλλαγές περίπου 1.200 φορέων εμπλεκόμενων με τη στρατιωτική βιομηχανική βάση της Ρωσίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι ξένες τράπεζες κινδυνεύουν με κυρώσεις για τη συνεργασία τους με περισσότερους από 4.500 φορείς.

Το υπουργείο γνωστοποίησε ότι διευρύνει την πολιτική των κυρώσεων με στόχο κάθε ξένο τραπεζικό ίδρυμα που συνεργάζεται με ρωσικές οντότητες οι οποίες έχουν ενταχθεί στη σχετική λίστα.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται κάποια από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας με δραστηριότητες σε Κίνα, Ινδία και Χονγκ Κονγκ.

Στο στόχαστρο και τα χρηματιστήρια της Ρωσίας

Αξιωματούχοι εξήγησαν ότι οι νέες δράσεις, οι οποίες στοχεύουν επίσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα χρηματιστήρια της Ρωσίας, αποσκοπούν στον περιορισμό της ροής χρημάτων και επενδύσεων στη χώρα.

«Η πολεμική οικονομία της Ρωσίας είναι βαθιά απομονωμένη από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και ο στρατός του Κρεμλίνου απελπισμένος για πρόσβαση στον έξω κόσμο», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

«Οι σημερινές ενέργειες πλήττουν τις εναπομείνασες οδούς τους για την απόκτηση υλικών και εξοπλισμού από τρίτες χώρες», πρόσθεσε η ίδια.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη ότι διευρύνει τους ελέγχους στις εξαγωγές.

Το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του αμερικανικού υπουργείου ανακοίνωσε επίσης νέα μέτρα για την πάταξη των εταιρειών που στέλνουν στη Ρωσία αγαθά για τα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, καθώς και για τον περιορισμό των εξαγωγών λογισμικού που χρησιμοποιείται από τον ρωσικό στρατό και τον στρατό της Λευκορωσίας.

Το Γραφείο Βιομηχανίας ανακοίνωσε ακόμα νέους εξαγωγικούς περιορισμούς σε βάρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας προσθέτοντας πάνω από 500 επιπλέον είδη στη λίστα των κυρώσεων, καθώς και πέντε νέες οντότητες στη Ρωσία και την Κίνα.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT